Iranul confirmă că a desfăşurat un exerciţiu militar în Golful Persic


Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene (Getty Images)

Gărzile Revoluţionare ale Iranului au confirmat că au desfăşurat un exerciţiu militar în Golful Persic în ultimele câteva zile, cu scopul de a “îmbunătăţi capacităţile defensive” ca răspuns la ameninţările amplificate ale inamicilor.

Comandamentul Central al Armatei americane a anunţat miercurea trecută că a observat o intensificare a activităţii maritime în Strâmtoarea Ormuz, un pasaj maritim critic pentru livrările internaţionale de petrol din Orientul Mijlociu. Iranul a ameninţat că va bloca strâmtoarea ca răspuns la noile sancţiuni aplicate de SUA, potrivit Express.co.uk.

Generalul Ramazan Sharif, purtător de cuvânt al Gărzilor Revoluţionare, a confirmat exerciţiul pentru agenţia de ştiri IRNA.

El a afirmat: “Acest exerciţiu a fost desfăşurat cu scopul de a controla şi proteja siguranţa canalului maritim internaţional din Golful Persic şi a avut loc în cadrul programului exerciţiilor militare anuale ale Gărzilor”.

“Exerciţiul a avut rolul de a îmbunătăţi starea de pregătire şi apărare şi de confruntare cu pericole şi potenţiale acte riscante ale inamicilor”, a adăugat el.

Oficiali americani au declarat că exerciţiul a fost devansat, deşi precedentele ediţii au avut loc mult mai târziu în cursul anului, pe fondul tensiunilor amplificate cu SUA şi ca urmare a ameninţărilor dure ale preşedintelui american Donald Trump.

De asemenea, oficialii au precizat că peste 100 de nave s-ar putea să fi fost implicate în exerciţiul respectiv.

Capitalul Bill Urban, purtător de cuvânt al Comandamentului Central al armatei americane, a afirmat joi: “Suntem conştienţi de amplificarea operaţiunilor maritime iraniene în Golful Arab, Strâmtoarea Ormuz şi Golful Oman”.

“Monitorizăm situaţia îndeaproape şi vom continua să lucrăm cu partenerii noştri pentru a asigura libertatea de navigaţie şi fluxul liber al comerţului în canalele maritime internaţionale”.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a ameninţat că va bloca livrările de petrol prin Strâmtoarea Ormuz dacă SUA va continua să implementeze sancţiuni dure împotriva Iranului şi dacă va forţa celelalte ţări să nu mai cumpere petrol iranian.

Discutând cu diplomaţi în Teheran, Rohani a afirmat: “Nicio persoană care ar înţelege cu adevărat politica nu ar spune că va bloca exporturile de petrol ale Iranului. Avem multe strâmtori şi Strâmtoarea Ormuz este doar una dintre ele.

“Domnule Trump, noi suntem oameni cinstiţi care de-a lungul istoriei am garantat siguranţa pasajelor maritime din regiune. Nu vă jucaţi cu coada leului, deoarece s-ar putea să regretaţi”, a menţionat Rohani.

Trump a răspuns sfidător: “Către preşedintele Rohani: niciodată să nu mai ameninţaţi SUA sau veţi suferi consecinţe pe care puţini le-au suferit până acum de-a lungul istoriei. Nu mai suntem o ţară care va accepta cuvintele voastre demente privind violenţa şi moartea. Aveţi grijă!”

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif a criticat la rândul său SUA pentru îndelungata dispută privind numele oficial al Golfului Persic, pe care Washingtonul îl numeşte “Golful Arab”.

Economia Iranului este pe cale să primească noi lovituri după ce primul val de sancţiuni economice americane va intra în vigoare în 7 august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe