Iranul îşi asigură principala poziţie în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului după ce a spânzurat doi bărbaţi pentru blasfemie

În Iran, continuă protestele generate de moartea tinerei Mahsa Amini
În Iran, continuă protestele generate de moartea tinerei Mahsa Amini (Youtube - captură ecran)
D.B.
12.05.2023

Iranul şi-a asigurat joi un rol important în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, în ciuda faptului că a spânzurat doi bărbaţi acuzaţi de blasfemie la începutul acestei săptămâni, potrivit unei ştiri publicate de Fox News.

Iranul va prezida Forumul social al Consiliului pentru Drepturile Omului pentru anul viitor, care se va concentra pe modul în care tehnologia poate fi folosită pentru a promova drepturile omului. Anunţul a fost făcut la doar câteva zile după ce Iranul a executat doi bărbaţi pentru că au participat la un discurs pe reţelele de socializare intitulat "Critica superstiţiilor şi a religiei".

Yousef Mehrad şi Sadrollah Fazeli Zare au fost executaţi luni la închisoarea Arak din centrul Iranului, după ce au fost arestaţi în mai 2020 pentru infracţiunea de blasfemie.

Iranul şi-a intensificat execuţiile în ultimele luni, ca răspuns la valurile de tulburări pe care le-a înregistrat de la asasinarea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, anul trecut. Amini a fost bătută în custodia poliţiei după ce a fost arestată pentru că purta în mod necorespunzător hijab-ul. Ea a cedat în urma rănilor suferite câteva zile mai târziu într-un spital.

Până în martie 2023, autorităţile iraniene ar fi recunoscut că cel puţin 22.000 de persoane au fost arestate în legătură cu protestele, sute au fost ucise şi zeci au fost condamnate la moarte.

Moartea lui Amini în septembrie a declanşat un val de proteste violente şi represiuni şi mai violente ale poliţiei care au durat luni de zile.

Potrivit Amnesty Internaţional, se estimează că mii de minori au fost supuşi aceluiaşi tip de tortură ca şi adulţii arestaţi participanţi la proteste şi au îndurat nu numai condiţii de viaţă dure în detenţie, ci şi "bătăi, biciuiri, şocuri electrice, violuri şi alte violenţe sexuale" împotriva unor copii de numai 12 ani.

Procesele inechitabile, încălcările grave ale drepturilor omului şi execuţiile sumare au devenit tot mai frecvente în Iran din decembrie, când a avut loc prima execuţie legată de protestele pentru drepturile femeilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor