Iranul şi marile puteri încă nu sunt de acord asupra unor puncte cheie ale negocierilor

(De  la st la dr) Subsecretarul american pentru probleme politice Wendy  Sherman, secretarul de stat american John Kerry, secretarul american  pentru energie Ernest Moniz şi secretarul britanic pentru afaceri  externe Philip Hammond aşteaptă o întâlnire a grupului P5+1 la Hotelul  Beau Rivage Palace din Lausanne, Elveţia, în 29 martie 2015.
(De la st la dr) Subsecretarul american pentru probleme politice Wendy Sherman, secretarul de stat american John Kerry, secretarul american pentru energie Ernest Moniz şi secretarul britanic pentru afaceri externe Philip Hammond aşteaptă o întâlnire a grupului P5+1 la Hotelul Beau Rivage Palace din Lausanne, Elveţia, în 29 martie 2015. (Captură Foto)

Cu mai puţin de 48 de ore rămase până la expirarea unui termen limită autoimpus pentru negocierea unui acord asupra programului nuclear iranian, oficialii ambelor părţi au avertizat că încercările de a se ajunge la un acord preliminar până la expirarea termenului încă ar putea să eşueze.

Miniştrii de externe ale celor şase puteri mondiale implicate în negocieri vor participa luni la prima întâlnire completă cu omologul lor iranian, în timp ce Israelul rămâne foarte îngrijorat în legătură cu detaliile premature ale acordului-cadru, conform Reuters.

În plus, New York Times a raportat că Iranul s-a retras duminică dintr-o înţelegere pentru a-şi livra stocul de uraniu îmbogăţit către Rusia, astfel încât acesta să nu poată fi folosit pentru arme nucleare în viitor. AFP a declarat că viceministrul iranian de externe Abbas Araqchi a declarat că Iranul nu are nicio intenţie să renunţe la materialul său nuclear pentru a cărui producere a cheltuit miliarde de dolari.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat reporterilor în oraşul elveţian Lausanne, unde se desfăşoară negocierile, că a avut loc atât un mic progres cât şi un oarecare regres, adăugând: “Nu pot exclude faptul că vor exista şi alte crize în aceste negocieri”. Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania formează aşa zisul grup P5 1 care participă la negocierile cu Iranul, susţine Internaţional Business Times.

Cele şase puteri mondiale doresc o suspendare de peste 10 ani a programului nuclear iranian. Guvernul de la Teheran, care a negat că încearcă să dezvolte arme nucleare, doreşte o suspendare imediată a sancţiunilor internaţionale care îi afectează puternic economia. Neînţelegeri profunde există şi asupra altor aspecte ale negocierilor, dar ambele tabere au declarat că un acord preliminar va avea loc în curând, a raportat Reuters. Un document sumar care vizează acordul preliminar ar putea sau nu să fie publicat.

Chipurile, puterile occidentale au luat în considerare şi situaţia în care ar permite Iranului să desfăşoare o activitate de îmbogăţire a uraniului pentru scopuri medicale, cu condiţia ca această activitate să fie limitată şi monitorizată îndeaproape. Un negociator iranian a declarat că detaliile mai fine ale tipurilor de activităţi de îmbogăţire a uraniului – precum o continuare a cercetărilor asupra noii generaţii de centrifuge care pot purifica uraniul mai rapid şi în cantităţi mai mari – se află de asemenea pe agenda discuţiilor.

Israelul, considerat a fi singura putere nucleară din Orientul Mijlociu, nu participă la discuţii şi a ameninţat anterior că va ataca Iranul dacă nu este mulţumit de acordul negociat, conform Internaţional Business Times.

“Acest acord, aşa cum pare să se contureze, ne susţine temerile, şi este chiar mai mult decât atât”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu membrilor cabinetului său în Ierusalim. “Axa Iran-Lausanne-Yemen este foarte periculoasă pentru umanitate şi trebuie să fie oprită”, a declarat Netanyahu, făcând referire la progresul înregistrat în Yemen de rebelii Houthi, susţinuţi de iranieni.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe