Israelul afirmă că i-a ucis neintenţionat pe cei şapte lucrători umanitari în Gaza. Aliaţii cer însă explicaţii

Un vehicul al organizaţiei caritabile de ajutorare World Central Kitchen (WCK) a fost lovit într-un raid aerian în Gaza. Şapte lucrători umanitari şi-au pierdut viaţa.
Un vehicul al organizaţiei caritabile de ajutorare World Central Kitchen (WCK) a fost lovit într-un raid aerian în Gaza. Şapte lucrători umanitari şi-au pierdut viaţa. (Screenshot - Adaderana.lk)
D.B.
03.04.2024

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat, marţi, că Israelul a ucis din greşeală şapte persoane care lucrau pentru organizaţia caritabilă de ajutorare World Central Kitchen (WCK) într-un raid aerian în Gaza, iar SUA şi alţi aliaţi au cerut explicaţii pe fondul unei condamnări generalizate, informează Reuters.

Armata israeliană şi-a exprimat "regretul sincer" în legătură cu incidentul, care a sporit presiunea internaţională pentru a se lua măsuri de ameliorare a situaţiei umanitare dezastruoase din Gaza după aproape şase luni de la începutul asediului şi invaziei Israelului în enclava palestiniană.

Lovitura asupra convoiului de la World Central Kitchen a ucis cetăţeni din Australia, Marea Britanie şi Polonia, precum şi palestinieni şi un cetăţean cu dublă cetăţenie din Statele Unite şi Canada.

WCK, care a fost fondată de celebrul bucătar José Andrés, a declarat că personalul său călătorea în două maşini blindate inscripţionate cu logo-ul organizaţiei caritabile şi într-un alt vehicul şi că îşi coordonase mişcările cu armata israeliană.

"Din nefericire, în cursul zilei trecute a avut loc un eveniment tragic în care forţele noastre au rănit neintenţionat necombatanţi în Fâşia Gaza. Acest lucru se întâmplă în război. Efectuăm o anchetă amănunţită şi suntem în contact cu guvernele. Vom face totul pentru a preveni ca aces5t lucru să se repete", a afirmat Netanyahu, într-o declaraţie video.

Armata israeliană a promis o anchetă efectuată de "un organism independent, profesionist şi expert".

Cel puţin 196 de lucrători umanitari au fost ucişi în Gaza începând din octombrie, potrivit ONU, iar Hamas a acuzat anterior Israelul că a vizat locurile de distribuire a ajutoarelor.

În cadrul unei convorbiri telefonice de marţi, premierul britanic Rishi Sunak i-a spus lui Netanyahu că Marea Britanie este consternată de aceste decese, printre care se numără şi trei britanici, şi a cerut o investigaţie independentă completă şi transparentă, a declarat biroul lui Sunak.

Premierul australian Anthony Albanese a declarat că şi-a exprimat "furia şi îngrijorarea" într-o convorbire telefonică separată purtată cu Netanyahu.

Statele Unite, cel mai apropiat aliat al Israelului, a precizat că nu există dovezi că Israelul a vizat în mod deliberat lucrătorii umanitari, dar că sunt indignate de moartea acestora şi că Israelul are obligaţia de a se asigura că lucrătorii umanitari din Gaza nu sunt răniţi.

Preşedintele SUA, Joe Biden, l-a sunat pe fondatorul WCK, Andrés, pentru a-şi exprima condoleanţele. Washingtonul va face presiuni asupra Israelului pentru a face mai mult în a-i proteja pe lucrătorii umanitari, a declarat Casa Albă.

"Aceşti oameni sunt eroi, ei aleargă spre foc, nu fug de el. Nu ar trebui să avem o situaţie în care oamenii care încearcă pur şi simplu să îşi ajute semenii să fie ei înşişi în pericol grav", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken despre cei şapte lucrători umanitari, vorbind cu reporterii la Paris.

Organizaţia Naţiunilor Unite, care a avertizat asupra unei foamete iminente în Gaza, a cerut din nou încetarea imediată a focului în scop umanitar, a declarat purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric.

Israelul a negat de mult timp acuzaţiile potrivit cărora împiedică distribuirea ajutoarelor alimentare de care este nevoie urgentă în Gaza, pe care o asediază în război din octombrie, spunând că problema este cauzată de incapacitatea grupurilor de ajutor internaţional de a le face să ajungă la cei care au nevoie.

Convoiul de ajutoare a fost lovit în timp ce părăsea depozitul din Deir al-Balah, după ce descărcase peste 100 de tone de ajutoare alimentare aduse în Gaza pe mare, a declarat WCK.

"Acesta nu este doar un atac împotriva WCK, ci şi un atac împotriva organizaţiilor umanitare care se implică în cele mai cumplite situaţii în care alimentele sunt folosite ca armă de război. Acest lucru este de neiertat", a declarat Erin Gore, director executiv al World Central Kitchen.

Organizaţia caritabilă cu sediul în SUA a declarat că îşi va întrerupe activitatea în Gaza, iar Emiratele Arabe Unite, care a finanţat livrările de alimente pe mare către Gaza pe care WCK le-a distribuit, a declarat că suspendă transporturile în aşteptarea unor garanţii de siguranţă din partea Israelului şi a unei anchete complete.

Anera, un grup umanitar cu sediul în SUA care lucrează parţial cu WCK, a declarat, marţi că îşi întrerupe, de asemenea, operaţiunile în Gaza din cauza problemelor de siguranţă.

Accentuarea izolării Israelului

Australia, Marea Britanie şi Polonia, ţări care au fost în general prietenoase cu Israelul, au cerut toate să se ia măsuri pentru a proteja lucrătorii umanitari, subliniind izolarea diplomatică tot mai mare a lui Netanyahu în legătură cu Gaza.

Israelul se află sub o presiune internaţională tot mai mare pentru a atenua foametea severă din Gaza, care a fost zdruncinată de ofensiva israeliană împotriva grupului islamist palestinian Hamas. Conflictul a început după atacurile Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie, care au ucis 1.200 de persoane, potrivit cifrelor israeliene.

De atunci, o mare parte din teritoriul dens populat a fost devastat şi cea mai mare parte din cei 2,3 milioane de locuitori au fost strămutaţi. Mai mult de 32.000 de palestinieni au fost ucişi, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, aflată sub controlul Hamas.

Organizaţia Naţiunilor Unite şi alte grupuri internaţionale au acuzat Israelul că împiedică distribuirea ajutoarelor cu obstacole birocratice şi că nu asigură securitatea convoaielor de alimente, fapt subliniat de un dezastru la 29 februarie, în care aproximativ 100 de persoane au fost ucise în timp ce aşteptau o livrare de ajutoare.

Hamas, grupul dominant din Gaza, a declarat că principala problemă cu distribuirea ajutoarelor este reprezentată de ţinta israeliană asupra lucrătorilor umanitari. După ultimul incident, a emis o declaraţie în care a afirmat că atacul a avut ca scop terorizarea lucrătorilor agenţiilor umanitare internaţionale, descurajându-i de la misiunile lor.

Andrés, care a înfiinţat WCK în 2010, trimiţând bucătari şi alimente în Haiti după un cutremur, a declarat că are inima frântă şi că este îndurerat pentru familiile şi prietenii celor care au murit în atacul aerian.

"Guvernul israelian (...) trebuie să înceteze să mai restricţioneze ajutorul umanitar, să nu mai ucidă civili şi lucrători umanitari şi să nu mai folosească hrana ca armă", a spus el.

Un material video obţinut de Reuters a arătat o gaură mare în acoperişul unui vehicul WCK cu tracţiune integrală şi interiorul său ars şi deteriorat, precum şi paramedici care mută cadavrele într-un spital şi care afişează paşapoartele a trei dintre cei ucişi.

Condiţiile din Gaza rămân extrem de precare, în situaţia în care marţi au avut loc lupte în mai multe zone şi 71 de persoane au fost ucise în loviturile israeliene din ultimele 24 de ore, potrivit autorităţilor sanitare din Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor