Israelul avertizează Iranul de un război regional extins dacă va fi atacat direct

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Getty Images)
D.B.
05.04.2024

În condiţiile în care ambasadele Israelului din întreaga lume sunt în stare de alertă sporită, cu rezervişti suplimentari ai armatei israeliene (IDF) chemaţi la datorie, iar concediile de odihnă şi de weekend pentru toate trupele de luptă au fost anulate brusc joi, populaţia israeliană aşteaptă cu nerăbdare un răspuns - unele rapoarte afirmând că locuitorii caută deja adăposturile antiaeriene, informează Zero Hedge.

Teheranul a promis că se va răzbuna în curând pentru atacul aerian israelian de luni asupra ambasadei sale din Damasc. Majoritatea experţilor cred că aceasta va lua forma unor atacuri cu rachete balistice asupra oraşelor israeliene. Însă liderul israelian Benjamin Netanyahu ar fi promis că, dacă Republica Islamică va lansa rachete de pe teritoriul său, va primi "un răspuns puternic" din partea Israelului.

Oficiali israelieni au declarat pentru Axios, la sfârşitul zilei, că un astfel de act ar "duce conflictul actual la un alt nivel" - ceea ce ar implica, cu siguranţă, un război direct Israel-Iran şi, prin urmare, izbucnirea unui conflict regional mai amplu. Potrivit sursei citate, Israelul a fost atacat grupările susţinute de iranieni din Liban, Siria, Irak şi Gaza, dar nu a existat niciun atac de pe teritoriul iranian.

Un atac direct iranian asupra Israelului ar fi fără precedent şi ar putea duce la un război regional în Orientul Mijlociu.

Netanyahu a informat joi cabinetul său de securitate că forţele israeliene au fost deja angajate cu Iranul "atât direct, cât şi prin intermediarii săi şi, prin urmare, Israelul operează împotriva Iranului şi a intermediarilor săi, atât defensiv, cât şi ofensiv".

"Vom şti cum să ne apărăm şi vom opera conform principiului de bază: oricine ne face rău sau plănuieşte să ne facă rău - îi vom face rău", se arată într-o declaraţie emisă de biroul premierului Netanyahu.

Între timp, Casa Albă a emis un comunicat la scurt timp după ce Biden şi Netanyahu au discutat despre criza din Gaza, în care se spune că "preşedintele Biden a precizat că Statele Unite sprijină ferm Israelul în faţa acestor ameninţări [iraniene]".

Între timp, au apărut rapoarte neverificate potrivit cărora CIA ar fi avertizat Israelul să se aştepte la un atac din partea Iranului în următoarele 48 de ore, informaţii preluate şi de presa israeliană.

În acest moment, legăturile Israelului cu ţări-cheie din Golf, precum Emiratele Arabe Unite, sunt aproape de punctul de ruptură, după ce, cu doar câţiva ani în urmă, normalizarea diplomatică a fost salutată prin acordurile Abraham ale lui Trump. Dar relatările din presa internaţională şi israeliană confirmă faptul că EAU a anunţat că opreşte orice coordonare cu Israelul în privinţa ajutorului umanitar.

Potrivit presei israeliene, Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunţat suspendarea coordonării diplomatice cu Israelul în urma morţii a şapte lucrători umanitari de la World Central Kitchen în Gaza. În acelaşi timp, Israelul este ocupat cu a pune ambasadele sale din întreaga lume în stare de alertă de securitate ridicată din cauza "ameninţării sporite de răspuns iranian", în urma atacului israelian de luni asupra Ambasadei iraniene din Damasc. Toate acestea au contribuit la creşterea Brent-ului în ultimele două ore, Brent-ul depăşind 90 USD pentru prima dată din octombrie.

În condiţiile în care Iranul a promis că represaliile sale vor veni în orice moment, armata israeliană face eforturi pentru a fi pregătită, cea mai recentă măsură fiind întreruperea tuturor concediilor pentru toate trupele de luptă.

"IDF se află în război, iar problema desfăşurării forţelor este revizuită în mod constant, în funcţie de necesităţi", a declarat armata israeliană.

Între timp, preşedintele Biden ar fi "supărat" pe premierul Netanyahu din cauza uciderii a şapte lucrători umanitari de la World Central Kitchen în Gaza, deşi Israelul a recunoscut că a fost o "greşeală gravă".

Până în prezent, acest lucru pare a fi mai mult simple cuvinte goale de "îngrijorare" - un subiect de discuţie care se repetă de la Casa Albă, chiar şi în timp ce politica sa privind Gaza continuă să divizeze încet-încet baza democrată - dar se spune că Biden l-a presat pe Netanyahu pentru "o încetare imediată a focului".

În textul convorbirii se mai afirmă că încetarea focului este necesară pentru "a proteja civilii nevinovaţi" din Gaza şi pentru a îmbunătăţi situaţia umanitară. Axios scrie că Biden i-a dat un "ultimatum" omologului său israelian, preşedintele american "subliniind că atacul asupra lucrătorilor umanitari şi situaţia umanitară generală sunt inacceptabile".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor