Israelul sugerează că s-ar fi aflat în spatele atacului din Siria

Ministrul Apararii israelian, Ehud Barak
Ministrul Apararii israelian, Ehud Barak (Stan Honda / AFP / Getty Images)

Israelul sugerează pentru prima dată că s-ar putea să fi fost responsabil pentru un raid aerian de săptămâna trecută în Siria, potrivit unui raport VOA.

După zile de tăcere, ministrul israelian al apărării, Ehud Barak, a lăsat să se înţeleagă că ţara sa a fost în spatele atacului aerian de săptămâna trecută din Siria.

Damascul a acuzat Israelul că a atacat miercurea trecută un centru de cercetare, în timp ce rapoartele mass-mediei străine au relatat că avioanele israeliene au lovit un convoi ce transporta rachete antiaeriene fabricate în Rusia către la Hezbollah, un grup militant islamic din Liban.

Vorbind la o conferinţă internaţională de securitate din Germania, Barak a declarat că Israelul a avertizat în prealabil că transferul de arme sofisticate către grupuri teroriste este o limită ce nu ar trebui trecută.

În Damasc, preşedintele sirian Bashar Assad a fost citat ca spunând că greva aeriană este o dovadă clară că Israelul a conspirat cu forţele străine pentru a destabiliza Siria.

Tensiunile în creştere cu Siria coincid cu formarea unui nou guvern în Israel, la două săptămâni după alegerile naţionale. Prim-ministrul Benjamin Netanyahu susţine că proliferarea armelor grele în Siria reprezintă o provocare majoră pe măsură ce el începe un al treilea mandat.

Dar după ce a început duminică discuţiile despre o coaliţie în Ierusalim, Netanyahu a spus că cea mai mare ameninţare cu care se confruntă Israelul este Iranul.

El a spus că prioritatea noului său guvern va fi împiedicarea achiziţionării de arme nucleare de către Iran.

Iranul susţine că programul său nuclear are scopuri paşnice. Dar Israelul îl percepe drept o ameninţare la adresa existenţei sale şi a avertizat că un atac preventiv asupra instalaţiilor nucleare ale Iranului rămâne o opţiune.

În privinţa palestinienilor Netanyahu părea mai conciliant, declarând că speră să relanseze negocierile de pace ce au fost blocate timp de patru ani de expansiunea coloniilor evreieşti. El a spus că intenţionează să formeze un guvern de unitate naţională cu moderaţii israelieni care susţin procesul de pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe