Yair Lapid nu vrea să fie prim ministru al Israelului

Yair Lapid.
Yair Lapid. (Uriel Sinai / Getty Images)
Epoch Times România
24.01.2013

Fostul ziarist Yair Lapid şi principala surpriză a alegerilor desfăşurate marţi în Israel, prin clasarea partidului său de centru, Yesh Atid, ca a doua forţă politică a ţării, a asigurat că nu se va folosi de cei 19 deputaţi ai săi pentru a încerca să devină prim-ministru în locul lui Benjamin Netanyahu, informează joi ziarul La Vanguardia.

'Am auzit vorbindu-se de un bloc (de centru-stânga) opus învestiturii lui Netanyahu. Nu vom forma niciun bloc cu doamna Hanin Zoabis', a spus el referitor la deputata arabă care este detestată şi de centru şi de dreapta, într-o declaraţie acordată presei la Tel Aviv. Lapid, ale cărui declaraţii au fost transmise la ştirile de seară, a subliniat că 'rezultatele alegerilor sunt clare', făcând aluzie la victoria strânsă, cu 31 de mandate, a coaliţiei lui Netanyahu, Likud-Beitenu.

'Am văzut conferinţa de presă a lui Netanyahu şi mă bucur că a vorbit de ceea ce este cu adevărat important pentru noi şi pentru cei care îşi iubesc ţara şi vor să facă aici un loc mai bun', a adăugat el. La numai 24 de ore după alegeri, Lapid dezactivează astfel propunerea făcută de lidera laburistă Shelly Yachimovich de a profita de ocazie pentru a-l schimba pe premier ca urmare a egalităţii de 60 de deputaţi între blocul dreapta şi partidele ultraortodoxe şi cel care înglobează formaţiunile de centru, stânga şi partidele arabe.

Canalul 2 al televiziunii israeliene asigură că Lapid mizează pe un executiv de coaliţie condus de Netanyahu care să excludă însă partidele ultraortodoxe, sefardul Shas şi aşkenazul Iudaismul Unit al Torei, care fac în prezent parte din guvern şi care însumează 18 deputaţi în parlament. Ceea ce va deschide calea unei legislaţii privind înrolarea ultraortodocşilor, scutiţi de serviciul militar, o temă care s-a aflat în centrul campaniei sale politice şi care a fost pe aceeaşi poziţie cu naţionaliştii religioşi din Habait Hayehudi.

Likud-Beitenu, Yesh Atid şi Habait Hayehudi ar însuma 61 de deputaţi, minimum dar suficient pentru a forma o coaliţie căreia i s-ar putea adăuga şi alte partide, precum Kadima (2). Totuşi, potrivit lui Amit Segal, comentator politic la televiziune, există 'un acord final' între Likud şi Shas pentru ca acesta să intre în coaliţie. 'Lapid trebuie să-l convingă pe Netanyahu că nu este un soldăţel de plumb care vizează doar să intre în guvern', spune analistul Amnon Abrahamovich, care avertizează asupra riscului de a-l coopta în executiv pe baza unor promisiuni, cum s-a întâmplat anul trecut cu liderul Kadima, Shaul Mofaz, care nu a rezistat nici 70 de zile în guvern.

Imediat după aflarea rezultatelor, Netanyahu l-a felicitat pe Lapid, spunându-i că amândoi 'vor face lucruri mari împreună'. La rândul său, Shelley Yachimovich lidera Partidului Muncii, a treia forţă politică cu 15 deputaţi, i-a cerut lui Lapid să profite de surprinzătoarea sa clasare în parlament, pentru a-l scoate pe Netanyahu de la putere. 'Dacă te alături lui Netanyahu vei fi responsabil de colapsul clasei de mijloc (..) Dacă vei alege alternativa voi fi alături de tine să te ajut', a promis ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor