Japonia încearcă să repornească cea mai mare centrală nucleară din lume

Cea mai mare centrală nucleară din lume, Kashiwazaki-Kariwa, situată la nord de Tokyo, în Japonia
Cea mai mare centrală nucleară din lume, Kashiwazaki-Kariwa, situată la nord de Tokyo, în Japonia (Youtube - captură ecran)
D.B.
17.03.2024

Japonia îşi intensifică eforturile pentru ca autorităţile locale să aprobe repornirea celei mai mari centrale nucleare din lume, Kashiwazaki-Kariwa, situată la nord de Tokyo, a anunţat vineri ziarul japonez Niigata Nippo, informează Oil Price.

Potrivit sursei citate, săptămâna viitoare, ministrul japonez al Economiei, Comerţului şi Industriei, Ken Saito, este aşteptat să ceară guvernatorului local al prefecturii Niigata să aprobe repornirea centralei.

În urma dezastrului de la Fukushima din 2011, Japonia a închis toate centralele sale nucleare care au fost supuse unor verificări şi inspecţii de siguranţă riguroase.

Kashiwazaki-Kariwa a fost deconectată din 2012, în timp ce Autoritatea de Reglementare Nucleară din 2021 a interzis operatorului centralei, compania de utilităţi Tepco, să opereze instalaţia din cauza unor încălcări ale normelor de siguranţă.

Autoritatea de reglementare a ridicat interdicţia de funcţionare a Kashiwazaki-Kariwa în decembrie 2023, deschizând calea pentru repornirea instalaţiei, care are nevoie de aprobările prefecturii Niigata, ale oraşului Kashiwazaki şi ale satului Kariwa pentru a-şi relua activitatea.

Japonia readuce energia nucleară ca sursă de energie cheie, căutând să îşi protejeze securitatea energetică în urma crizei actuale care a dus la creşterea preţurilor la combustibilii fosili. Această ţară săracă în resurse, care trebuie să importe aproximativ 90% din necesarul său de energie, a făcut o întoarcere în politica sa privind energia nucleară la sfârşitul anului 2022, când factura sa de import de energie crescuse vertiginos pe fondul crizei energetice şi al creşterii costurilor de import de GNL la preţuri record.

Guvernul japonez a confirmat în decembrie 2022 o nouă politică pentru energia nucleară, pe care ţara a abandonat-o în mare parte după dezastrul de la Fukushima din 2011. Un grup de experţi din cadrul Ministerului japonez al Industriei a decis, de asemenea, că Japonia va permite dezvoltarea de noi reactoare nucleare şi va permite reactoarelor disponibile să funcţioneze după limita actuală de 60 de ani.

Repornirea reactoarelor nucleare, stocurile mari de gaze naturale şi creşterea producţiei de energie din surse regenerabile au făcut ca importurile de GNL ale Japoniei să ajungă la niveluri minime în ultimele luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor