Judecătorii au emis mandat european de arestare pe numele fostului deputat Marko Attila

Marko Attila
Marko Attila (cdep.ro)

Judecătorii au emis un mandat european de arestare pe numele fostului deputat Marko Attila, acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în dosarul despăgubirilor ilegale acordate de ANRP pentru imobile supraevaluate cu 75 de milioane de euro. Mandatul european de arestare a fost înregistrat miercuri de Poliţia Română, relatează Mediafax.

Anterior, magistraţii Curţii Supreme dispuseseră arestarea preventivă a acestuia, însă politicianul nu a fost găsit de oamenii legii.

Fostul deputat a fost dat în urmărire internaţională prin Interpol, după ce a fost arestat preventiv în lipsă la solicitarea DNA. Potrivit anchetatorilor, Attila este urmărit din 29 aprilie, dată la care mandatul de arestare a ajuns la Poliţia Covasna.

Conform procedurii, politicianul a fost dat iniţial în urmărire naţională, după care, în condiţiile în care există date certe cu privire la faptul că acesta se află pe teritoriul Ungariei, a fost dat în urmărire internaţională, fotografia sa fiind publicată pe pagina electronică a Poliţiei Române, la secţiunea "Urmăriţi".

Surse din rândul anchetatorilor au declarat, pentru Mediafax, că mama lui Marko Attila le-a dat poliţiştilor numărul de telefon pe care acesta îl foloseşte în Ungaria, dar fostul deputat nu a răspuns.

Amintim că Marko Attila a plecat în Ungaria la sfârşitul lui 2014, la scurt timp după ce colegii săi din Camera Deputaţilor au votat în favoarea cererii DNA de arestare preventivă.

Potrivit unui comunicat DNA, la data de 9 aprilie 2015, Marko Attila a fost trimis în judecată alături de alţi 7 inculpaţi care, la data faptelor, făceau parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), precum şi 4 inculpaţi care aveau calitatea de experţi evaluatori autorizaţi.

Din rechizitoriul întocmit de procurori reiese că, prin acţiunile sau inacţiunile lor intenţionate, cei 12 inculpaţi au produs un prejudiciu bugetului statului român în cuantum de 84.588.304 euro (304.837.796 lei). Din ansamblul activităţilor investigative, desfăşurate până la momentul emiterii rechizitoriului, a rezultat că Marko Attila s-a sustras activităţilor de urmărire penală, părăsind teritoriul României, nefiind audiat.

Marko Attila, care a fost deja condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un alt dosar privind restituirea unor imobile, se declară o victimă a justiţiei din România care este un "instrument de blocare a retrocedărilor".

Fostul deputat UDMR a susţinut că Ungaria i-a dat asigurări că îl va proteja în cazul în care va fi emis un mandat european sau internaţional de arestare pe numele său pentru că "Guvernul ungar consideră, de asemenea, că nu există nicio infracţiune în acest caz", ci este vorba despre "discreditarea unui cetăţean maghiar".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne