Jurnalist veteran susţine că povestea oficială a uciderii lui bin Laden a fost fabricată de administraţia Obama

Osama bin Laden, fostul lider Al-Qaeda. (arhivă)
Osama bin Laden, fostul lider Al-Qaeda. (arhivă) (AFP / Getty Images)

Forţele americane l-au ucis pe Obama bin Laden cu ajutorul deplin al armatei şi serviciilor de informaţii pakistaneze, conform unui articol controversat publicat în London Review of Books de către jurnalist în investigaţii veteran Seymour M. Hersh.

Oficialii americani, incluzându-l pe preşedintele american Barack Obama, au susţinut în repetate rânduri că operaţiunea forţelor speciale SEAL ale marinei americane pentru lichidarea lui bin Laden în 2011 a fost desfăşurată fără ajutorul Forţelor Speciale Pakistaneze şi fără înştiinţarea prealabilă a guvernului pakistanez.

Însă, de curând, un jurnalist veteran a dezvăluit faptul că şirul evenimentelor a fost fabricat de guvernul american.

Osama bin Laden a fost luat prizonier de către armata pakistaneză începând din 2006. De fapt, armata pakistaneză nu numai că a ştiut de locaţia sa dar l-a şi ţinut în arest la domiciliu în schimbul unor fonduri din Arabia Saudită pentru întreţinerea sa, conform unor informaţii expuse pe site-ul London Review of Books de către către Hersh.

Articolul contrazice în mare o serie de elemente din parcursul oficial al evenimentelor prezentat de administraţia Obama în privinţa raidului forţelor americane din mai 2011.

Jurnalistul îl acuză pe preşedintele Obama nu numai pentru faptul că şi-a asumat meritul pentru moartea liderului Al-Qaeda dar şi pentru orchestrarea unei relatări, conform căreia forţele SEAL s-au infiltrat în complexul Abbottabad al lui bin Laden din Pakistan.

Sursa primară a lui Hersh în ceea ce priveşte majoritatea acestor noi dezvăluiri este un oficial senior al Serviciului Pakistanez de Informaţii (ISI), în prezent retras din activitate, care a deţinut informaţii despre prezenţa lui bin Laden în Abbottabad.

Conform jurnalistului, bin Laden a fost prizonier al serviciilor speciale pakistaneze în complexul din Abbottabad începând cu 2006. Jurnalistul a mai adăugat că atât generalul Ashfaq Parvez Kayani, şeful personalului militar, cât şi generalul Ahmed Shuja Pasha, director general din cadrul ISI, ştiau în prealabil despre raid.

Cei doi s-au asigurat că cele două elicoptere care au transportat trupele SEAL în Abbottabad au putut să traverseze spaţiul aerian pakistanez fără să declanşeze vreo alarmă.

Un fost ofiţer senior al ISI a dezvăluit secretul locaţiei lui bin Laden în schimbul unei recompense de 25 milioane de dolari oferite de SUA. Pe când Obama a ordonat raidul şi echipa SEAL a desfăşurat acţiunea, multe alte aspecte ale relatării oficiale ale administraţiei americane au fost false.

Hersh se îndoieşte că Forţele Speciale americane ar fi putut să desfăşoare orice tip de atac asupra presupusei ascunzători a teroristului fără ajutorul Pakistanului.

Serviciile secrete americane au colectat treptat informaţii în legătură cu complexul respectiv, până când au fost capabile să dovedească că bin Laden a locuit acolo - totul s-a petrecut cu ajutorul forţelor pakistaneze.

Bin Laden a trăit în Munţii Hindukush care traversează nordul Pakistanului şi sudul Afganistanului din 2001 până în 2006, până când l-a prins ISI, care a “platit câţiva localnici să îl trădeze”, a scris Hersh.

Se pare că ISI îl folosea pe bin Laden ca un mijloc de influenţă împotriva activităţilor talibane şi Al-Qaeda în Afganistan şi Pakistan. Însă în 2010, când SUA a aflat de locaţia lui bin Laden, oficialii CIA au început să recruteze un număr mic de oficiali pakistanezi pentru a planifica posibile operaţiuni, conform Sputnik.

După ce bin Laden a fost ucis în timpul raidului, oficialii Casei Albe au declarat că trupul său a fost dus la bordul navei USS Carl Vinson, posibil în Oceanul Indian, pentru înmormântarea în ocean, care s-a realizat în conformitate cu legea musulmană.

Hersh predinde că administraţia Obama nu a spus adevărul în această privinţă.

Hersh a scris în articolul său: “Într-un interval de câteva săptămâni de la raidul american, am fost înştiinţat de către doi vechi consultanţi pentru Comandamentul Operaţiunilor Speciale, care au avut acces la informaţiile curente, că funeraliile de pe Carl Vinson nu au avut loc".

“Un consultant mi-a spus că rămăşiţele lui bin Laden au fost fotografiate şi identificate după ce au fost transportate pe calea aerului în Afganistan. Consultantul a adăugat: ‘La acea vreme CIA a preluat controlul asupra trupului [lui bin Laden]’”, a mai scris Hersh.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe