Bin Laden se află printre evazioniştii cu conturi bancare elveţiene

Osama bin Laden, fostul lider Al-Qaeda(arhiva)
Osama bin Laden, fostul lider Al-Qaeda(arhiva) (ARIF ALI / AFP / Getty Images)

Familia lui Osama bin Laden, cel în spatele căruia s-au pus atentatele din 11 septembrie, sunt clienţii băncii private Coutts din Geneva. Organizaţia financiară are probleme în Germania, ţară care i-a confiscat peste 14.000 de documente bancare referitoare la operaţiunile din paradisul fiscal din Insulele Cayman.

Este foarte bine cunoscut, după atentatele din 11 septembrie, că foarte numeroasa familie a lui Osama Bin Laden are relaţii de afaceri în Elveţia. Acum, datorită unei anchete a autorităţilor vamale germane, s-a descoperit că aceste relaţii au fost efectuate prin banca privată Coutts din Geneva, sucursală a unei bănci britanice, fondată în secolul al 17-lea.

Conform unui articol apărut vineri, 20 iunie, în mai multe ziare din Elveţia şi Germania, în portul Hamburg, în interiorul a două containere, au fost descoperite 1.000 de cutii conţinând 14.000 de documente. "Este vorba despre documente bancare legate de o piaţă off-shore", au raportat anchetatorii fiscali germani. Se pare că se referă la Insulele Cayman, devenite unul dintre cele mai populare paradisuri fiscale de când băncile elveţiene au început să fie presate să ceară clienţilor lor străini să îşi deruleze finanţele conform politicilor fiscale din ţara de origine.

Un nume proeminent în acest scandal este cel al familiei bin Laden. Banca Coutts, pentru a justifica documentele sechestrate, a declarat că este vorba despre "documente referitoare la un proces de reorganizare internă". În realitate, conform autorităţilor germane, sechestrul este consecinţa unei anchete penale "deschisă de către autorităţile din Landul Renania de Nord-Westfalia" - una dintre multele anchete iniţiate în Germania pentru a opri evazioniştii fiscal cu conturi în Elveţia.

Osama a fost unul dintre cei 57 de fii ai miliardarului saudit Mohamed Bin Laden, care, în câţiva ani, datorită deschiderii de şantiere-gigant, a reuşit să strângă o avere colosală. La Geneva, printre altele, trăieşte un frate vitreg al lui Osama bin Laden, omul de afaceri Yeslam Binladin.

"Relaţia cu Osama - a declarat într-un interviu acordat ziarului Le Temps – mi-a cauzat doar mari probleme, deoarece, atât în ​​Elveţia cât şi în Franţa, afacerile mele a fost în mod regulat trecute printr-o sită".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie