Jurnalistă rusă, condamnată la 6 ani închisoare pentru postare de informaţii despre bombardarea Teatrului din Mariupol

Teatrul Dramatic din Mariupol, după bombardamentul din martie 2022
Teatrul Dramatic din Mariupol, după bombardamentul din martie 2022
Andrei Popescu
15.02.2023

Jurnalista rusă Maria Ponomarenko a fost închisă pentru şase ani pentru că a postat pe reţelele de socializare informaţii despre un atac aerian rusesc asupra unui teatru din Ucraina.

Tribunalul din Barnaul, Siberia, a găsit-o vinovată de răspândirea de "ştiri false", în conformitate cu o serie de legi adoptate în scopul de a înăbuşi disidenţa cu privire la invazia în Ucraina, relatează BBC.

De asemenea, i s-a interzis să desfăşoare activităţi ca jurnalist timp de cinci ani.

Sute de civili au murit când Teatrul dramatic din Mariupol a fost bombardat în martie anul trecut.

Ponomarenko a fost reţinută în aprilie anul trecut, la câteva săptămâni după bombardament, pentru că a susţinut că avioane de luptă ruseşti au efectuat atacul, deşi Ministerul rus al Apărării a negat acest lucru.

Ponomarenko face parte dintr-un număr tot mai mare de disidenţi ruşi încarceraţi pentru că au criticat războiul din Ucraina.

Aproximativ 1.200 de civili căutau adăpost în interiorul teatrului atunci când acesta a fost bombardat de avioanele ruşilor. Autorităţile ucrainene cred că 300 de persoane au fost ucise, dar o investigaţie a Associated Press a declarat că numărul acestora este mai apropiat de 600. Multe dintre cadavre au fost găsite în subsol.

Amnesty International a declarat că a fost vorba de o crimă de război comisă de forţele ruseşti, iar grupul internaţional de monitorizare OSCE a precizat că nu a primit niciun indiciu care să susţină acuzaţiile ruseşti potrivit cărora un batalion ucrainean ar fi aruncat în aer teatrul.

Procurorii au declarat că Maria Ponomarenko a comis o infracţiune penală introdusă la câteva zile de la invazie, şi anume răspândirea de "informaţii false cu bună ştiinţă" despre forţele armate ruse.

Adresându-se instanţei înainte de pronunţarea sentinţei, ea a subliniat că, în conformitate cu constituţia Rusiei, nu a făcut nimic greşit: "Dacă aş fi comis o infracţiune reală, atunci ar fi posibil să cer clemenţă, dar, din nou, datorită calităţilor mele morale şi etice, nu aş face acest lucru."

Declarându-se o pacifistă patriotă şi de opoziţie, ea şi-a încheiat discursul spunând: "Niciun regim totalitar nu a fost vreodată la fel de puternic ca înainte de prăbuşirea sa."

Jurnalista şi activistă, care are doi copii mici, a suferit probleme de sănătate mintală în închisoare, potrivit avocatului său, iar anul trecut a comparat condiţiile sale din detenţia preventivă cu tortura.

Vara trecută, consilierul Alexei Gorinov din Moscova a fost închis pentru şapte ani după ce a fost filmat în timp ce se exprima împotriva războiului Rusiei în Ucraina într-o şedinţă a consiliului municipal. La începutul acestei săptămâni, un grup de lucru al ONU a cerut eliberarea sa, concluzionând că detenţia acestuia a fost arbitrară şi a încălcat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

În decembrie, una dintre cele mai proeminente figuri ale opoziţiei din Rusia, Ilia Iaşin, a fost închis pentru opt ani şi jumătate pentru că a răspândit "ştiri false" despre armata rusă, după ce a condamnat pe YouTube uciderea a sute de civili ucraineni de către forţele de ocupaţie ruseşti la Bucea, un oraş în apropiere de Kiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor