Justiţia în zodia PSD. Atac la instituţia denunţătorului

Proiectul de ordonanţă marca PSD vizând modificarea Codului Penal modifică prevederile în materie de denunţ, descurajându-i pe cei ce pot denunţa fapte de corupţie să se adreseze oamenilor legii.
Nu aveţi dreptul la corupţie.
Nu aveţi dreptul la corupţie. (atitudini.wordpress.com)

Proiectul de Ordonanţă vizând modificarea Codului Penal, elaborat de Ministerul Justiţiei, include prevederi halucinante vizând denunţul. Astfel potrivit proiectului de act normativ, denunţătorii nu vor mai scăpa de răspundere penală dacă nu depun denunţul în termen de şase luni de la săvârşirea faptei.

„Denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală, sub sancţiunea lipsirii acestuia de efectele juridice prevăzute de lege care conduc la înlăturarea răspunderii penale”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit specialiştilor consultaţi de hotnews.ro, respectiva modificare va face aproape imposibilă descoperirea infracţiunilor de dare de mită, căci denunţătorii apar de regulă abia atunci când cel vizat de o dare de mită nu mai este într-o poziţie de putere. Ori, dacă aceştia nu vor mai beneficia de reducerea pedepsei, nu vor mai avea niciun interes să denunţe infracţiuni comise cu ani în urmă.

Mai mult, nu întotdeauna denunţul poate funcţiona ca o plângere prealabilă. Astfel, dacă este vorba, de pildă, despre un dosar de abuz în serviciu în legătură cu atribuirea unui contract prin licitaţie, plângerea prealabilă ar trebui să vină fie în urma unui control făcut de instituţia abilitată, fie de la un concurent al celui care a câştigat respectiva licitaţie în urma săvârşirii unui abuz în serviciu de către persoanele care au organizat respectivul concurs, arată digi24.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne