Graţierile şi modificarea Codului Penal, mai aproape de realitate. Ministrul Justiţiei îşi asumă proiectele

Considerat unul dintre coordonatorii Marţei Negre din Parlament, ministrul Justiţiei a confirmat elaborarea a două proiecte de ordonanţă care vor modifica - printre altele- definiţia abuzului în serviciu şi vor da liber la graţieri.
Florin Iordache
Florin Iordache (Facebook)

Ministrul Justiţiei a confirmat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu premierul, că Ministerul său a elaborat două ordonanţe, una vizând graţierile şi alta - oficial - punerea în acord a legislaţiei cu deciziile CCR. Cele două proiecte de act normativ ar fi fost finalizate ieri şi trimise spre consultări în această dimineaţa către CSM, Parchet etc.

"Când vom avea avizele, vom intra în Guvern. În acest moment, Ministerul Justiţiei şi-a asumat cele două acte normative."

Întrebat dacă proiectele de OUG au fost realizate în urma unor consultări cu instituţiile interesate/de specialitate, ministrul a răspuns: NU.

La întrebările insistente ale presei, atât Iordache cât şi premierul Grindeanu au negat că ordonanţele vizează dezincriminarea conflictului de interese şi a abuzului în serviciu dar au admis că definiţia abuzului în serviciu va fi schimbată.

De asemenea, Grindeanu a mai adăugat că cele două infracţiuni nu se dezincriminează însă se clarifică aceste lucruri în concordanţă cu deciziile CCR şi a ţinut să precizeze apăsat că Guvernul are, potrivit legii, dreptul să dea ordonanţe.

Declaraţiile celor doi au fost făcute la scurtă vreme după ce preşedintele Iohannis a prezidat şedinţa de Guvern în care, potrivit presei, Executivul se pregătea să adopte cele două ordonanţe, văzute de presă drept o reeditare a Marţei Negre din Parlament, cu alte cuvinte, o punere în operă a intenţiilor PSD de a-i scăpa de dosare/pedepse la închisoare pe corupţi.

Reamintim că, potrivit Hotnews, care cita surse guvernamentale, Guvernul urma să adopte astăzi, o Ordonanţă de Urgenţă care aduce o serie de modificări importante în legislaţia penală, întinderea lor nefiind clară. Potrivit surselor citate, urmau să fie graţiate o serie de pedepse. Pe lângă graţiere, tot prin OUG, Guvernul va modifica legislaţia în ce priveşte abuzul în serviciu, conflictul de interese şi instituţia denunţătorului.

Planurile Guvernului au fost dejucate de prezenţa la şedinţă a preşedintelui Iohannis.