Klaus Iohannis, despre relaţia cu Victor Ponta şi noul Guvern PNL

Victor Ponta şi Klaus Iohannis
Victor Ponta şi Klaus Iohannis (Ioana Florea Nuţ)

Prezent joi seară în platoul Realitatea TV, noul preşedinte Klaus Iohannis a vorbit despre relaţia sa cu premierul Victor Ponta, subiect intens speculat în presă în ultima vreme, precum şi despre planurile sale de viitor, planuri care includ un nou Guvern PNL alături de care îşi va putea pune în practică strategia pentru o "României prosperă şi puternică" - proiectul său de ţară pe 10 ani.

"Eu propun altfel de politică, fără scandaluri, fără show-uri televizate între preşedinte şi prim-ministru şi aşa mai departe. Deci pe mine nu o să mă vedeţi acuzând primul ministru la televizor pentru ceva ce a făcut sau trăgându-l de urechi, vorbind aşa mai colocvial. Nu aşa se face politică. Şi am spus de atunci că eu voi colabora instituţional corect cu orice Guvern. Preşedintele nu este ales ca să distreze oamenii. Nu este ales ca să poarte discuţia politică într-o zonă unde nu are ce căuta", a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele a explicat că, din prima zi l-a invitat pe Victor Ponta al discuţii, urmând ulterior o serie de întâlniri pe probleme curente, de guvernare, de principiu, sau de politică externă. Klaus Iohannis consideră absolut normal ca preşedintele şi primul ministru să vorbească despre cum se pot rezolva problemele României.

E bine şi cu Guvernul Ponta dar...

Klaus Iohannis a explicat că acest Guvern a fost aici când a devenit preşedinte, nu l-a ales, nici nu îl respinge instituţional, fiindcă nu este treaba preşedintelui să facă asta, dar "nu, cu acest Guvern nu văd cum să-mi pun în practică gândirea mea pentru o României prosperă şi puternică pentru următorii 10 ani".

În vara lui 2014, preşedintele aminteşte că a început să lucreze la un proiect împreună cu colegii săi din PNL, la un proiect pentru România următorilor 10 ani, iar pentru asta susţine că are nevoie de un Guvern care să-i împărtăşesc principiile, să vadă la fel lucrurile.

"Eu am venit cu un proiect pe 10 ani în care schimbăm România. Pentru asta este nevoie de alt Guvern, unul care vine cu o platformă de guvernare sau cu un program de guvernare care se bazează în esenţă pe lucrurile cu care am venit în faţa alegătorului şi cu care am câştiga alegerile. Da, eu îmi doresc un Guvern PNL, nu este niciun secret.

Şi atunci, cu acel Guvern, veţi vedea ce înseamnă dacă preşedintele colaborează nu doar instituţional corect ci colaborează efectiv, cu efecte sinergice cu Guvernul, având concepte similare, având abordări similare, venind cu soluţii pentru marile probleme. Deci una este ce avem acum – colaborăm instituţional corect, alta este dacă va fi un Guvern acum, sau după 2016, cu cât mai repede cu atât mai bine, cu care mă simt confortabil", a subliniat preşedintele Klaus Iohannis.

Mişcări de trupe în Parlament

Deşi el ca preşedinte nu poate să schimbe Guvernul, Parlamentul o poate face. Iar, şeful statului evidenţiază că aşa cum toată lumea a observat, au loc mişcări de trupe în Parlament - se vor forma noi grupuri, vor apare reorientări. În acest context, Klaus Iohannis susţine că este posibil, în cursul acestui an, să aibă loc şi o schimbare a majorităţii parlamentare.

"În momentul în are actuala Opoziţie simte că are un vot în plus vine cu o moţiune de cenzură şi schimbă Guvernul. Aşa funcţionează democraţia. Este normal şi este natural. Şi atunci vom avea alt Guvern, dar în 2016, indiferent ce se întâmplă acum, vom avea alegeri parlamentare şi atunci electoratul îşi va exprima preferinţa. Este normal să avem tot felul de reorientări în Parlament, până când electoratul în 2016 va putea să spună de acum încolo majoritatea este la acest partid", a concluzionat preşedintele Klaus Iohannis.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne