Kovesi: DNA nu se ocupă de executarea silită în dosarul ICA, ci Ministerul Finanţelor

Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a declarat luni la Adevărul Live, că magistraţii au decis ca pentru recuperarea prejudiciului în dosarul ICA, bunurile indisponibilizate, inclusiv sediul Antenei 3, vor trece în proprietatea statului, urmând ca Ministerul Finanţelor să facă executarea efectivă.

Şeful DNA a precizat că în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare există o hotărâre judecătorească definitivă care are putere de lege şi este executorie.

DNA va urmări, va verifica cum se face această execuţie. Când vom constata ca executarea nu s-a efectuat, atunci avem atribuţii în a deschide dosare penale", a menţionat Kovesi

Kovesi a precizat că Antena 3 nu este confiscată de DNA sau de orice altă instituţie a statului, deoarece Antena 3 nu a avut nicio calitate în procesul în care a fost condamnat Dan Voiculescu.

Codruţa Kovesi a declarat că jurnaliştii de la Antena 3 nu au fost implicaţi în dosarul ICA şi nu s-a dispus de către instanţă, prin decizia definitivă, confiscarea unor bunuri de la aceştia, pentru recuperarea prejudiciului de cca 60 de milioane de euro.

Toate imobilele vor trece în proprietatea statului, iar Antena 3 va putea să facă contract de închiriere pentru clădirea în care funcţionează, iar în cazul în care acesta există, poate fi prelungit de stat sau nu.

Şeful DNA a subliniat faptul că hotărârea de condamnare nu are nicio legătură cu libertatea presei.

"Libertatea presei nu o garantează premierul sau orice altă persoană, ci legea", a mai spus Kovesi la Adevărul Live.

Totodată, Codruţa Kovesi a adăugat că instanţa a pus sechestru pe mai multe imobile şi conturi, pentru recuperarea prejudiciului din dosarul ICA, iar toate bunurile care vor fi identificate vor trece în proprietatea statului, până la suma de 60 milioane de euro.

Conform deciziei definitive a instanţei, DNA a fost desemnată nu ca organ de executare, ci de identificare a acestor bunuri şi de indisponibilizare a lor, după care DNA va comunica Ministerului Finanţelor bunurile care au fost identificate. Totodată, DNA va urmări modul în care s-a realizat procedura de executare şi când constată că a fost recuperat prejudiciul aşa cum a hotărât instanţa, activitatea Direcţiei în acest caz încetează.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv la închisoare cu executare, vineri, în dosarul privatizării ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani, Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, şi Sorin Pantiş, fost ministru, la şapte ani de închisoare. În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi Corneliu Popa la 8 ani de închisoare, Cătălin Sandu Jean la 6 ani închisoare, Vlad Săvulescu la 6 ani închisoare şi Flavius Adrian Pop Jean la 5 ani închisoare.

Totodată, au mai fost condamnaţi Gheorghe Sin la 4 ani închisoare cu suspendare, Alexandru Petre - 3 ani de închisoare cu suspendare, Grigore Marinescu - 3 ani de închisoare cu suspendare, Vică Ene - 3 ani de închisoare cu suspendare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne