Kremlinul fumegă după ce ajutorul SUA pentru Ucraina a trecut de Camera Reprezentanţilor: "Va fi un fiasco umilitor"

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe (UNIAN)
Redacţia
22.04.2024

Kremlinul a avertizat că sprijinul american pentru Ucraina s-ar putea transforma într-o nebunie de un deceniu, şi a îndemnat SUA să nu se opună invaziei ruse în această ţară, transmite Reuters.

"Scufundarea din ce în ce mai adâncă a Washingtonului în războiul hibrid împotriva Rusiei se va transforma într-un fiasco zgomotos şi umilitor pentru Statele Unite, precum cel din Vietnam şi Afganistan", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova.

Discursul furibund al Moscovei vine în contextul în care Congresul SUA este pe cale să adopte pachetul de ajutor de aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina după ce proiectul de lege a fost votat în Camera Reprezentanţilor, unde rămăsese blocat de luni de zile.

Camera Reprezentanţilor a adoptat sâmbătă un amplu proiect de lege privind cheltuielile pentru ajutor extern, care include fonduri pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, în valoare totală de 95 de miliarde de dolari. Se aşteaptă ca Senatul să adopte fără probleme acest document legislativ, pe care preşedintele Biden o susţine.

Acordul de ajutor vine după luni de negocieri, în condiţiile în care sprijinul pentru Ucraina se clatină în rândul conservatorilor americani, în timp ce armata rusă câştigă teren după doi ani de lupte.

Liderii ucraineni şi experţii militari americani, inclusiv directorul CIA, William Burns, au îndemnat Congresul să finanţeze ajutorul pentru Ucraina de luni de zile, având în vedere câştigurile teritoriale obţinute de armata rusă. Burns a avertizat, săptămâna trecut, că soldaţii ucraineni rămân fără arme şi nu se pot apăra singuri împotriva Rusiei.

"Cu impulsul pe care l-ar da ajutorul militar' atât din punct de vedere practic, cât şi psihologic - ucrainenii sunt pe deplin capabili să se descurce singuri în 2024 şi să blocheze opinia arogantă a lui Putin că timpul este de partea lui", a declarat Burns joi.

El a continuat spunând că "fără asistenţă suplimentară, acest tablou este mult mai dezastruos şi există un risc real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârşitul anului 2024. Sau cel puţin să-l pună pe Putin într-o poziţie în care ar putea dicta, în esenţă, termenii unei înţelegeri politice".

Reamintim că, până în prezent, SUA şi aliaţii din NATO au refuzat să îşi trimită propriile trupe în Ucraina, aceasta fiind diferenţa fundamentală dintre acest conflict şi cele din Vietnam şi Afganistan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor