La 18 luni după ce Putin a invadat Ucraina, oligarhii sancţionaţi ai Rusiei sunt în continuare bogaţi

Oligarhul rus, Roman Abramovici
Oligarhul rus, Roman Abramovici (Youtube - captură ecran)
D.B.
11.09.2023

La 18 luni după ce Putin a invadat Ucraina, oligarhii sancţionaţi ai Rusiei sunt în continuare bogaţi şi este şi mai puţin probabil să se dezică de liderul de la Kremlin şi de acţiunile acestuia de agresiune faţă de ţara vecină.

Potrivit Business Insider, influenţa politică a magnaţilor ruşi a scăzut, iar averea lor depinde acum mai mult de Putin. În acelaşi timp, ei sunt nevoiţi să se adapteze la sancţiuni, găsind noi modalităţi de a face bani şi noi locuri pentru vacanţe.

În acest moment, Andrei Melnicenko ar putea foarte bine să se relaxeze pe iahtul său de 300 de milioane de dolari într-un port din Dubai.

Dacă ar avea o băutură în mână, nu ar fi alcoolică - respectă obiceiurile locale, a declarat el pentru Financial Times. Cu toate acestea, în ciuda faptului că s-a catalogat drept un paria, forţat să stea în porturile Emiratelor Arabe Unite, se pare că magnatul din domeniul îngrăşămintelor are multe de închinat.

În cele 18 luni de când Rusia a invadat Ucraina, viaţa oligarhilor ruşi precum Melnicenko s-a schimbat incomensurabil în faţa sancţiunilor occidentale.

Dar, pe măsură ce conflictul se prelungeşte, nu pare că aceste restricţii au reuşit să-i facă pe miliardari mult mai nefericiţi sau să îi determine să îi întoarcă spatele preşedintelui rus.

Soldaţii loiali lui Putin

Melnicenko, cel pe care Forbes l-a numit, în aprilie, cel mai bogat om din Rusia, trăieşte în cea mai mare parte din timp în Dubai de când a fost sancţionat în martie 2022, după ce a participat la o masă rotundă organizată de preşedintele rus Vladimir Putin.

El face parte dintr-un grup select care între timp a fost exilat de ţările occidentale care deveniseră o a doua casă pentru cei mai bogaţi oameni din Rusia.

Sancţiunile s-au dezlănţuit asupra miliardarilor ruşi ca parte a unui set mai larg de restricţii economice despre care unii oficiali occidentali au sperat că vor genera o revoltă în interiorul ţării.

Cei mai bogaţi ruşi au deţinut o putere politică şi economică neobişnuită în Rusia. Cei mai mulţi dintre ei au ajuns în prim-plan după ce au cumpărat pe bani puţini active în industrii precum gazele naturale, petrolul, îngrăşămintele şi oţelul, atunci când acestea au fost privatizate în cadrul reformelor "perestroika" de la sfârşitul anilor 1980, odată cu prăbuşirea comunismului în Uniunea Sovietică.

Acest model de "cleptocraţie" le-a dat liderilor occidentali speranţa că ar putea conspira pentru a opri războiul lui Putin prin afectarea unui mic număr de miliardari. Dar, cu câteva excepţii, nu a existat niciun indiciu că la Kremlin ar lua amploare o "lovitură de palat" împotriva lui Putin.

Oligarhii din Rusia trebuie să-i mulţumească lui Putin pentru succesul lor continuu. Preşedintele autocrat a luat măsuri drastice împotriva oligarhilor ca parte a unei campanii anticorupţie după ce a venit la putere în 2000. În timp ce unii au fost înlăturaţi, cei care l-au susţinut pe Putin şi-au văzut bogăţia şi influenţa crescând.

Acest lucru a inspirat o loialitate statornică în rândul oligarhilor rămaşi. Uniunea Europeană a declarat că miliardari precum Roman Abramovici s-au bucurat de acces privilegiat la Putin. Alişer Usmanov, un important investitor în industria metalurgică şi minieră, are "legături deosebit de strânse" cu Kremlinul, a declarat UE.

Dar, în timp ce loialitatea rămâne, orice noţiune de cleptocraţie a dispărut. Oligarhii care aveau cândva un cuvânt de spus în ceea ce priveşte modul în care Putin conducea Rusia au văzut cum această influenţă s-a evaporat de la începutul invaziei, a declarat Ivan Fomin, cercetător în domeniul democraţiei la Center for European Policy Analysis.

"În orice caz, activele sunt acum pasive, ceea ce îi face mai vulnerabili pe proprietarii lor, deoarece controlul asupra afacerilor din Rusia este condiţionat de loialitatea proprietarilor faţă de Putin şi, în special, de sprijinul lor pentru război", a scris Fomin în aprilie.

În februarie, cercetătorii de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale au scris: "Dacă există vreo nemulţumire sau uneltire din partea oligarhilor, aceasta este exprimată în spatele uşilor închise şi departe de ochii publicului".

Prosperitatea continuă a oligarhilor poate fi un motiv convingător pentru ca aceştia să prefere să rămână tăcuţi cu privire la război, chiar dacă influenţa lor politică s-a diminuat considerabil.

Oligarhii sunt încă destul de bogaţi

Forbes a raportat că situaţia financiară a miliardarilor din Rusia s-a înrăutăţit, dar nu cu mult. Publicaţia a raportat că, începând cu luna aprilie, cei 39 de ruşi de pe lista sa de miliardari din lume au pierdut în total 45 de miliarde de dolari de când a început invazia. Acest lucru nu este nesemnificativ, dar reprezintă doar o scădere de 13% a valorii averilor lor nete.

Slăbirea rublei, exodul companiilor străine, prăbuşirea preţurilor acţiunilor companiilor publice şi confiscarea proprietăţilor scumpe, inclusiv a vilelor masive şi a iahturilor de lux, toate acestea le-au erodat averea.

Cu toate acestea, Peter Rutland, profesor la Universitatea Wesleyan, a declarat pentru Insider că oligarhii au fost dispuşi să îşi sacrifice participaţiile din străinătate pentru a-şi menţine prezenţa în Rusia.

"Ţi-ai pierde imediat toate bunurile din Rusia. Aliaţii şi familia dumneavoastră ar fi pasibili de arestare. Nu există nicio ambiguitate în ceea ce priveşte aspectele negative. Iar partea bună este că poţi continua să faci o mulţime de bani în Rusia", a spus el.

Iar pentru mulţi dintre oligarhi, această bogăţie câştigată în Rusia a rămas rezistentă în ciuda unei economii turbulente. Forbes a relatat că averea netă a lui Melnicenko s-a dublat de la invazie, datorită creşterii galopante a preţurilor la îngrăşăminte, care reprezintă principala sa sursă de venit. În prezent, el valorează 15,6 miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index.

Vladimir Potanin, între timp, şi-a văzut averea umflată cu peste 6 miliarde de dolari după ce a răscumpărat Rosbank de la banca franceză Societe Generale în aprilie 2022, potrivit Forbes.

Potanin este cel mai bogat rus din Bloomberg Billionaires Index, pe locul 50, cu o valoare de 28,8 miliarde de dolari, în creştere cu 238 de milioane de dolari în acest an.

Achiziţionarea de către acesta a Rosbank a fost una dintre mai multe tranzacţii în urma cărora oamenii de afaceri ruşi au cumpărat active occidentale în valoare de 40 de miliarde de dolari la preţuri de chilipir, în cadrul unor evenimente care amintesc de prima cursă a oligarhilor pentru active care a început în anii 1980.

Luxul continuă

O speranţă mai fantezistă printre factorii de decizie occidentali a fost că oligarhii şi-ar putea retrage sprijinul pentru Putin din dorinţa de a se întoarce la luxul de odinioară.

Dar, în schimb, ei s-au adaptat pur şi simplu la noua paradigmă. Unii oligarhi s-au dovedit pricepuţi în a-şi muta activele din ghearele Occidentului sau în a găsi în sancţiuni o portiţă de scăpare.

În Marea Britanie, noile norme financiare de după Brexit subminează eficienţa percepută a închiderii conturilor bancare ale oligarhilor.

O investigaţie a New York Times a descoperit că anumite scutiri din partea guvernului britanic au permis oligarhilor să continue să plătească cheltuieli precum bucătari privaţi, şoferi personali şi menajere.

Pentru cei care nu au putut să se întoarcă în locaţiile lor preferate, Rutland a spus că a existat o schimbare de stil de viaţă.

"Nu mai poţi cheltui banii în acelaşi mod în care obişnuiai să îi cheltuieşti în Franţa şi Londra - dar îi poţi cheltui în Tailanda sau oriunde în altă parte", a spus el.

Pragmatismul oligarhilor nu ar trebui să vină ca o surpriză, a adăugat Rutland.

"În cea mai mare parte a anilor 1990 a existat mult haos politic. Aceşti oameni sunt căliţi la acest tip de schimbare bruscă a regulilor jocului, aşa că sunt pregătiţi pentru acest tip de turnură", a explicat acesta.

Abramovici este unul dintre cei care şi-au stabilit noi rădăcini în afara Occidentului.

În ciuda faptului că a îndurat mai multe momente umilitoare, inclusiv vânzarea forţată a iubitei sale echipe de fotbal, Chelsea FC, şi vânzarea cu 1 dolar a operatorului de telecomunicaţii Truphone, el nu a dispărut cu totul în Vest.

Abramovici a reuşit să transfere multe dintre activele sale, inclusiv superyahturi şi avioane private, către copiii săi nesancţionaţi, relata The Guardian în ianuarie. De asemenea, el a petrecut timp în Turcia şi Emiratele Arabe Unite, ca şi Melnicenko.

Wall Street Journal a raportat în aprilie anul trecut că ruşi şi oligarhi bogaţi au cumpărat până la patru apartamente simultan în Turcia în lunile de după introducerea sancţiunilor.

"Vom continua să vedem Londongrad pe coasta persană", a spus Rutland.

Revolta este posibilă, dar puţin probabilă

Acum se pare că oligarhii ruşi s-au adaptat la un nou status quo în care nu au influenţă politică, dar au totuşi un flux fiabil de bani.

Cu toate acestea, există unele semne că răbdarea lor se subţiază. Fondatorul Yandex, Arkadi Voloj, a criticat în sfârşit războiul la 18 luni de la invazie - cu câteva zile înainte de a cere UE să ridice sancţiunile impuse împotriva sa.

Dar, în cea mai mare parte, potrivit lui Rutland, orice aluzie la faptul că sancţiunile ar putea declanşa o lovitură de palat ar trebui tratată cu o atitudine sceptică.

"Un fel de revoltă a oligarhilor nu este imposibilă, dar nu pare foarte probabilă în acest moment", a declarat Rutland.

Şi dacă oligarhii aveau cât de cât apetit pentru revoltă, moartea în august a lui Evgheni Prigojin, un fost oligarh al lui Putin, cu siguranţă i-a pus pe gânduri.

Fostul lider al Grupului Wagner a organizat o lovitură de stat de scurtă durată eşuată împotriva lui Putin în iunie, înainte de a muri într-un accident de avion suspect două luni mai târziu.

În condiţiile în care Putin dă dovadă de un nou avânt, oligarhii ar putea fi şi mai fericiţi să stea pe miliardele pe care le mai au.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor