La ce se folosesc celulele stem

Celule stem
Celule stem (Facebook)

În ultimii ani recoltarea de celule stem la naştere a luat o amploare puternică devenind un trend, zeci de mii de familii apelând la serviciile de recoltare şi stocare oferite de băncile private de celule stem din România. Cu toate acestea, părerile sunt în continuare împărţite cu privire la utilitatea reală a acestor celule.

Transplantul cu celule stem este o procedură utilizată în mod curent de peste 25 de ani în întreaga lume. Nu mai este demult o procedură experimentală, astăzi medicii ştiu exact care sunt indicaţiile de transplant, când şi cum se face transplantul, care sunt riscurile asociate, ce tratament medicamentos trebuie asociat etc.

Recoltarea, procesarea şi stocarea celulelor stem hematopoietice este totuşi o practică medicală de dată relativ recentă. Celulele stem au fost descoperite în sângele cordonului ombilical în anul 1978. Au mai trecut 10 ani până ce medicii au reuşit să elaboreze o procedură medicală care să permită folosirea acestor celule. Dar din 1988, când a avut loc primul transplant de celule stem ombilicale, şi până astăzi, au fost efectuate peste 20.000 de astfel de tratamente. Şi, ceea ce este foarte interesant de observat, este faptul că 75 % din aceste transplanturi s-au efectuat numai în ultimii 10 ani, cifrele arătând trendul exponenţial ascendent al utilizării lor pe scară largă la nivel mondial.

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sunt celulele de bază ale organismului uman, fundaţia fiinţei noastre. Celulele stem sunt celule cu o extraordinară capacitate de a se transforma într-o mare diversitate de celule diferenţiate (celule nervoase, hepatice etc.) putând astfel să reînnoiască şi să refacă ţesuturi afectate sau distruse.

Celulele stem recoltate din cordonul ombilical la naştere sunt utilizate în tratarea a peste 70 de tipuri de boli, boli congenitale (moştenite) ale sângelui, sistemului imun, metabolic, diverse tipuri de cancer (cancer de măduvă osoasă, neuroblastom, retinoblastom). Studiile de specialitate menţionează că în viitorul apropiat celulele stem se vor putea folosi în cazuri de deteriorare a Sistemului Nervos Central (maladia Parkinson, Alzhaimer, scleroză multiplă, leziuni pediatrice cerebrale), boli autoimune, diabet.

La ce se folosesc celulele stem. Tipuri de celule stem

În organismul uman există 3 tipuri de celule stem, diferite din punct de vedere al caracteristicilor şi al utilizării medicale:

- celule stem embrionare, primele celule apărute pe linia evolutivă şi din care s-au diferenţiat toate tipurile celulare pe care le găsim în corpul nostru, ca şi adulţi;

- celule stem ombilicale, celule ce se găsesc în sângele cordonului ombilical, un tip intermediar de celule stem, asemănătoare celor din măduva osoasă a adultului, dar foarte tinere;

- celule stem adulte, ce se găsesc în aproape toate ţesuturile organismului uman (spre exemplu, în ţesutul adipos, piele, etc).

Celulele stem embrionare sunt primele celule apărute pe linie evolutivă şi, teoretic, cele mai indicate pentru a fi utilizate în tratamente şi cercetări. Dar, din cauza aspectelor de etică – recoltarea însemnând de fapt distrugerea unui embrion uman – sunt interzise procedeele de recoltare şi utilizare a acestora.

Celulele stem ombilicale sunt celule stem ce apar la naştere în cordonul ombilical al nou-născutului. Sunt, în marea lor majoritate, celule stem hematopoietice, din care se diferenţiază toate tipurile celulare sanguine cu care deja suntem obişnuiţi (globule roşii – hematiile, globule albe – leucocitele, şi trombocitele- plachetele sanguine). Pe lângă acest tip de celule stem, în sângele cordonului ombilical apar şi alte tipuri de celule stem, de tip mezenchimal, din care se vor diferenţia celule nervoase, musculare, etc.

Celulele stem adulte mezenchimale sunt implicate în multiple studii aflate în desfăşurare în această perioadă. Oamenii de ştiinţă încearcă tratarea unor boli grave de genul bolii Parkinson, Alzhaimer, Diabet, prin utilizarea celulelor stem ca tratament. Se aşteptă rezultatele acestor studii pentru a vedea în ce măsură celulele stem ne pot ajuta şi în rezolvarea acestor maladii.

Descoperirile de ultimă oră fac posibilă inclusiv creşterea „in vitro" a celulelor stem şi transformarea lor în celule specializate, care au caracteristicile ţesutului unde este nevoie să fie transplantate. Mai clar, ele pot fi livrate în organism deja sub formă de celule suşă musculară, osoasă sau neuronală, în funcţie de nevoi.

La ce se folosesc celulele stem.

Bolile în tratamentul cărora celulele stem joacă un rol important, se pot clasifica în 3 mari categorii:

1. Boli pentru care transplantul de celule stem face parte din terapia standardizată – circa 70 boli, printre care: Leucemia acută, Leucemia cronică, Sindrom mielodisplazic, Limfom Hodgkin, Limfom non-Hodgkin, Beta talasemie majoră, Anemia aplastică, Anemia Fanconi, Hemoglobinurie paroxistică nocturnă, Mielom multiplu, Neuroblastom, Retinoblastom şi altele, la fel de grave ca şi cele de mai sus.

2. Boli pentru care tratamentul cu celule stem este în stadiul de studiu clinic – sunt boli pentru care celulele stem şi-au dovedit beneficiul, iar acum se studiază modul de administrare, riscurile, beneficiile şi contraindicaţiile specifice fiecărei situaţii în parte: Diabet tip I, Lupus, Encefalopatie, Traumatism cerebral, Scleroza Multiplă, Beta-talasemie, Infarct miocardic, Cancer de sân şi altele.

3. Boli pentru care tratamentul cu celule stem este experimental – nu şi-a dovedit eficacitatea, se studiază dacă o astfel de terapie are sau nu un impact pozitiv în fiecare din aceste entităţi: HIV-SIDA, Sclerodermie, Parkinson, Altzhaimer, Accident vascular cerebral, Ciroza hepatică etc.

Condiţiile obligatorii pentru ca vindecarea cu ajutorul celulelor stem să se producă este ca acestea să fie compatibile cu donatorul şi să fie transplantate, adică introduse în organism, acolo unde este nevoie că ele să acţioneze.

La ce se folosesc celulele stem. Recoltare şi stocare

Recoltarea celulelor stem la naştere este o procedură simplă, fără riscuri pentru mamă sau nou-născut. Medicul recoltează sânge din cordonul ombilical, după ce a fost tăiat cordonul ombilical, iar bebeluşul a fost deja preluat de neonatolog.

Orice mămică, la semnarea contractului de recoltare de celule stem, va primi un kit de recoltare complet echipat. Medicul va face recoltarea de sânge ombilical la naştere folosind punga special dedicată din kitul de recoltare, apoi va pune punga cu sânge înapoi în kitul de recoltare, care va ajunge în Banca de celule stem.

Specialiştii din Banca de celule stem vor procesa sângele, vor face analizele necesare, vor separa celulele stem şi le vor pregăti pentru stocarea pe termen lung, în condiţii de criogenie, la - 196°C.

Celulele stem recoltate la naştere din cordonul ombilical pot salva viaţa copilului respectiv sau a unei rude.

La ce se folosesc celulele stem. De ce să recoltăm celule stem

Celulele stem reprezintă o zonă importantă a medicinei actuale datorită potenţialului lor de regenerare şi reparare a ţesuturilor afectate. Unele terapii actuale, cum este transplantul de măduvă osoasă, deja utilizează celulele stem şi potenţialul lor pentru regenerarea ţesutului distrus.

Stocarea celulelor stem este o opţiune mai ales în cazul unui istoric medical familial cu boli ce ar putea fi tratate cu transplant de celule stem.

Recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical la naştere reprezintă o oportunitate pe care viaţa ne-o pune la dispoziţie. Ne asigurăm astfel atât posibilitatea de a beneficia de tratamente considerate standard astăzi, dar foarte greu accesibile (transplant pentru leucemie de exemplu), dar putem totodată spera ca pe viitor să avem acces şi la alte tipuri de tratamente, având la bază utilizări nou descoperite ale celulelor stem.

Recoltarea de celule stem poate reprezenta, în caz de nevoie, o şansă la viaţă pentru copil sau familia acestuia.

La ce se folosesc celulele stem. Tratamente în România

În România, în ultimii ani, este preferată procedura izolării acestor celule din sângele periferic şi, mai nou, recoltarea la naştere a sângelui din cordonul ombilical.

Celulele hematopoietice pot genera orice tip de celulă existentă în alcătuirea sângelui şi limfei, inclusiv pe cele care asigură imunitatea corpului. De aceea, transplantul de celule stem hematopoietice se realizează şi în România pentru următoarele afecţiuni:

- Leucemii (afecţiune malignă a sistemului imunitar, cu afectare a celulelor albe sanguine);

- Sindroame mieloblastice (mielodisplazia, care este denumită şi pre-leucemie);

- Mielomul multiplu (cancerul osos);

- Limfoamele Hodgkin, non-Hodgkin, Burkitt (cancer al leucocitelor din sânge şi limfă);

- Talasemii (defecte ale celulelor roşii din sânge, care conţin hemoglobină şi transferă oxigen către ţesuturi şi organe);

- Tumori solide (tumorile germinale, sarcomul Ewing, neuroblastomul, care apar la copii).

La ce se folosesc celulele stem. Transplant de celule stem la un bebeluş din România

Pentru prima dată în România, medicii din Timişoara au făcut un transplant de celule stem unor bebeluşi de numai şapte luni.

Gemenii Robert şi Bogdan s-au născut în luna martie 2014, aparent perfect sănătoşi. Însă la numai câteva luni de viaţă starea lor de sănătate s-a înrăutăţit. La vârstă de 4 luni, Robert şi fratele său geamăn, Bogdan, au fost diagnosticaţi cu o boală genetică extrem de rară, cea mai severă formă de imunodeficienţă congenitală. Transplantul s-a făcut de la un donator german, pentru că fratele mai mare al gemenilor, în vârstă de şase ani, nu era compatibil”, a povestit mama copiilor. Din păcate, Bogdan, unul dintre gemeni, a pierdut lupta la două luni după transplant. Robert, fratele lui, a fost mai puternic. Rezistă şi acum, la mai bine de cinci luni de la intervenţie.

Transplantul de celule stem realizat de medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara - la pacienţi de numai 7 luni a fost o premieră în România. Echipa de medici este aceeaşi care a făcut primele transplanturi de celule stem în România, acum mai bine de 15 ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.