La presiune internaţională Beijing-ul confirmă răspândirea masivă a epidemiei cu virus de tip SARS

Partidul a arestat oameni pe 1 ianuarie pentru "răspândire de zvonuri despre epidemie".
Coronavirusul, noul virus similar cu SARS.
Coronavirusul, noul virus similar cu SARS. (ROSLAN RAHMAN / AFP / Getty Images)

După ce mai mulţi experţi occidentali au ridicat problema lipsei de transparenţă a Chinei cu privire la noua epidemie de pneumonie care a lovit oraşul Wuhan, luni, Beijing-ul a admis răspândirea infecţiei în mai multe oraşe.

Virusul este asemănător cu cel de SARS - care este letal şi transmisibil pe calea aerului.

Epidemia cauzată de un coronavirus necunoscut s-a răspândit în mai multe oraşe, au declarat autorităţile chineze, în timp ce numărul pacienţilor s-a triplat şi a treia persoană a murit, provocând temeri cu privire la capacitatea regimului comunist de a soluţiona epidemia.

Comisia de sănătate Daxing din capitala Beijing a declarat că a confirmat două cazuri de infecţie, în timp ce comisia de sănătate din provincia sudică Guangdong a confirmat un caz la Shenzhen. Acestea marchează primele cazuri din China în afară de oraşul Wuhan, unde a apărut virusul pentru prima dată.

BBC a transmis un reportaj în care epidemiologi care consultă guvernul britanic estimau numărul pacienţilor la aproximativ 1700 doar in Wuhan.

Lipsa de transparenţă şi iresponsabilitatea regimului comunist chinez când vine vorba de muşamalizarea epidemiilor sunt cunoscute, China fiind subiectul unui scandal internaţional în 2003, când epidemia de SARS ascunsă de autorităţi luni de zile a ajuns în 37 de ţări. OMS a făcut presiuni asupra Chinei în mod repetat să publice informaţii cu privire la boală, fără să primească vreun răspuns.

“Problema mea este cu epidemia actuală şi răspunsul autorităţilor este că foarte puţină informaţie a fost publicată de autorităţile din Wuhan sau Beijing”, susţine Laurie Garrett, analist de politici globale în domeniul sănătăţii şi jurnalist specializat pe ştiinţă, deţinător al premiului Pulitzer într-un email pentru televiziunea NTD din 3 ianuarie.

Poliţia chineză a arestat opt oameni pe 1 ianuarie pentru "răspândirea zvonurilor legate de epidemie" online.

"China pare interesată mai mult de menţinerea controlului decât de respectarea principiilor RIS", a opinat Garrett.

În 2005, după scandalul legat de muşamalizarea epidemiei de SARS de către regimul comunist chinez, OMS a elaboat Regulamentul Internaţional Sanitar - un acord legal care impune notificări imediate ale OMS despre orice epidemie semnificativă. China este semnatară.

"Este imperativă publicarea imediată a informaţiilor despre epidemie", a declarat pentru Epoch Times Kuo Hsu-Tah, specialist în boli pulmonare din Taiwan, care a lucrat în prima linie a luptei împotriva SARS în 2003 la Mackay Memorial Hospital din Taipei.

Comisia municipală de sănătate din Wuhan a afirmat că au fost depistate în oraş 136 de cazuri noi de pneumonie cauzate de tulpina de coronavirus în weekend, adăugându-se la cele 62 de cazuri deja admise.

Aceasta ridică numărul total al cazurilor recunoscute la nivel mondial la peste 200, subliniind provocarea pentru autorităţile medicale care doresc să controleze focarul.

Luni, Coreea de Sud a raportat luni primul său caz confirmat de coronavirus, o femeie chineză de 35 de ani, care a călătorit din Wuhan, al patrulea pacient care a fost raportat în afara Chinei.

Sute de milioane de turişti chinezi vor călători intern şi în afara Chinei în perioada vacanţei de Anul Nou Lunar care începe spre sfârşitul săptămânii curente.

Un raport al Centrului MRC de la London Imperial College pentru analiza globală a bolilor infecţioase a estimat că până la 12 ianuarie au existat peste 1700 de cazuri numai în oraşul Wuhan, cu debut al simptomelor.

Autorităţile chineze din domeniul sănătăţii nu au comentat direct raportul, însă cifrele publicate de acestea sunt mai mici cu un ordin de mărime.

Autorităţile din întreaga lume, inclusiv din Statele Unite şi din multe ţări asiatice, au intensificat screeningul călătorilor din Wuhan. Săptămâna trecută au fost raportate două cazuri în Tailanda şi unul în Japonia. Toate cele trei persoane implicate din Wuhan sau care au vizitat recent oraşul.

Virusul aparţine aceleiaşi familii de coronavirusuri ca Sindromul respirator acut sever (SARS), care a ucis aproape 800 de persoane la nivel global în timpul unui focar din 2002/03, care a început şi în China.

Simptomele sale includ febră şi dificultăţi în respiraţie, care sunt similare cu multe alte boli respiratorii şi prezintă complicaţii pentru eforturile de screening.

Comisia Naţională de Sănătate din China a declarat duminică faptul că va intensifica eforturile de prevenire, dar a recunoscut că încă nu ştie sursa virusului.

Acţiunile din firmele farmaceutice şi producătorii de măşti din China au crescut luni din cauza focarului.

Izbucnirea epidemiei a fost unul dintre subiectele de top ale trendurilor pe platforma de socializare chineză Weibo, unde mulţi utilizatori şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la siguranţa lor.

"Cine ştie câţi oameni care au fost la Wuhan nu ştiu că au fost deja infectaţi", a afirmat un utilizator.

Global Times din China, publicat de ziarul oficial People’s Daily al partidului comunist de la guvernare, a declarat într-un editorial că guvernul trebuie să dezvăluie toate informaţiile şi să nu repete greşelile comise cu SARS. Oficialii chinezi au acoperit focarul de SARS săptămâni înainte ca numărul deceselor în creştere şi zvonurile au obligat-o să dezvăluie epidemia.

"Ocultarea ar fi o lovitură serioasă pentru credibilitatea guvernului şi ar putea declanşa o panică socială mai mare", a afirmat editorialul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe