Legea privind organizarea referendumului primeşte undă verde de la deputaţi

Modificarea legii Referendumului a fost votată marţi, Dragnea exprimându-şi speranţa că aceasta nu va fi atacată la Curtea Constituţională şi va fi promulgată de preşedintele Iohannis pentru ca, până la finele toamnei, românii să poată vota cu privire la redefinirea familiei în Constituţie.
Vot în Camera Deputaţilor
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat marţi proiectul de modificare şi completare a Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, acest demers având loc în contextul în care Liviu Dragnea anunţa, recent, că românii ar urma să fie chemaţi la urne în toamnă pentru a se pronunţa pe tema redefinirii familiei în Constituţie.

Proiectul adoptat astăzi prevede în primul rând că referendumul de revizuire a Constituţiei trebuie să aibă loc în termen de 30 de zile de la adoptarea de către Parlament a iniţiativei de revizuire.

"Cetăţenii României sunt chemaţi să-şi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire, în conformitate cu prevederile art.151 alin.(3) din Constituţia României. Guvernul stabileşte, prin hotărâre, data referendumului şi aduce la cunoştinţă publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, această dată", se arată în proiect, potrivit Agerpres.

De asemenea, legea adoptată marţi mai prevede că proiectul legii constituţionale, adoptat de către fiecare cameră a Parlamentului sau de către camerele reunite, în caz de divergenţă, se trimite în termen de două zile Curţii Constituţionale, care procedează potrivit legii.

"Dacă se constată că iniţiativa legislativă de revizuire depăşeşte limitele revizuirii, aceasta se consideră nefinalizată şi se transmite Parlamentului, procedura urmând a fi reluată", se mai arată în text.

Camera Deputaţilor a fost for decizional în acest caz, proiectul luând anterior şi girul Senatului.

Prezent astăzi la Parlament, liderul PSD, Liviu Dragnea şi-a exprimat speranţa că proiectul de modificare a Legii Referendumului nu va fi atacat la Curtea Constituţională şi va fi promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat cum va vota la referendum, Dragnea a precizat: "Voi merge la vot şi voi vota, depinde cum va fi formulată întrebarea. Am susţinut public iniţiativa celor 3 milioane de români", arată Hotnews.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne