Legea vaccinării trece de Senat. For decizional, Camera Deputaţilor

Cu 99 voturi "pentru" şi niciunul "împotrivă", Senatul a adoptat legea vaccinării. În baza ei, părinţii care nu-şi vaccinează copiii, dar şi personalul medical care nu îşi îndeplineşte obligaţiile pot fi sancţionaţi cu amenzi usturătoare.
(Captură Foto)

Senatul a adoptat luni proiectul legii vaccinării care instituie obligaţia vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Naţional de Vaccinare, precum şi cu cele administrate în situaţii epidemiologice speciale întregii populaţii sau unor grupuri de populaţie, relatează Hotnews.

Proiectul, iniţiat de Guvern, a trecut cu 99 voturi "pentru", o abţinere şi niciun vot "împotrivă" şi aduce nu doar obligativitatea vaccinării ci şi amenzi pentru furnizorii de servicii medicale, personalul medico-sanitar, medicii, medicii de familie care nu îşi îndeplinesc obligaţiile prevăzute în lege, dar şi pentru părinţi şi celelalte persoane responsabile de creşterea şi educarea copilului.

Potrivit legii, părinţii pot primi o amendă de la 5000 la 10.000 lei dacă au fost consiliaţi de comisia judeţeană de vaccinare sau a municipiului Bucureşti.

De asemenea, legea mai prevede că la data înscrierii copilului într-o colectivitate, instituţia are obligaţia de a solicita prezentarea unei adeverinţe, emise de către medicul de familie ce are în evidenţa sa persoana respectivă, care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor obligatorii.

Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

Răspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare revine părinţilor, reprezentantului legal sau, după caz, persoanei care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unui copil în baza unei măsuri de protecţie specială.

For decizional pe acest proiect este Camera Deputaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne