Legislator american avertizează: China îşi perfecţionează regimul tehno-totalitar pentru a-l exporta în întreaga lume

Mike Gallagher, preşedintele Comitetului Special al Camerei Reprezentanţilor pentru chestiuni legate de Partidul Comunist Chinez
Mike Gallagher, preşedintele Comitetului Special al Camerei Reprezentanţilor pentru chestiuni legate de Partidul Comunist Chinez (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)
Eva Fu
15.07.2023

Partidul Comunist Chinez (PCC) încearcă să perfecţioneze un regim tehno-totalitar pentru a-l exporta în restul lumii, afirmă republicanul american Mike Gallagher.

În timpul unei mese rotunde organizate de către legislator pe data de 12 iulie, a fost evidenţiată agravarea opresiunii regimului asupra libertăţii religioase. Unul dintre aspectele importante, remarcat de către Gallagher, care este preşedintele Comitetului Select al Camerei Reprezentanţilor pentru chestiuni legate de PCC, şi de către ceilalţi participanţi la discuţie, este că astfel de abuzuri nu se limitează la graniţele Chinei.

"În general, am observat că Partidul Comunist Chinez utilizează accesul la piaţă şi puterea sa economică pentru a exercita presiuni asupra companiilor americane şi internaţionale", a declarat domnul Gallagher pentru NTD, compania de presă asociată a Epoch Times.

Comentariul a fost făcut în contextul unui proces intentat împotriva Cisco Systems, în care compania de tehnologie cu sediul în California este acuzată că a contribuit la persecutarea grupului spiritual Falun Gong, o practică de qi-gong care încurajează oamenii să trăiască în conformitate cu principiile universale ale adevărului, compasiunii şi toleranţei.

Se susţine că Cisco a furnizat regimului chinez tehnologie şi componente americane care au permis construirea unei reţele de supraveghere extinse. Peste o duzină de adepţi, inclusiv un cetăţean american, au declarat că sistemul rezultat a urmărit online activităţile lor legate de Falun Gong, conducând la arestarea şi torturarea lor în China.

"Regimul tehno-totalitar pe care PCC îl perfecţionează în China nu se va limita la aceasta. Este un model pe care doresc din ce în ce mai mult să îl exporte în întreaga lume, aşa că luăm în considerare o serie de propuneri legislative pentru a contracara aceasta", a spus Gallagher.

La această masă rotundă, creştinii chinezi, tibetanii şi uigurii au vorbit şi ei despre suferinţele prin care trec când ajung în mâinile oficialilor PCC, iar unii, cum ar fi pastorul bisericii de acasă Pan Yongguang, continuă să sufere chiar şi după ce au fugit din China.

Domnul Pan şi membrii bisericii Mayflower din oraşul chinez Shenzhen au părăsit China în octombrie 2019. După ce au ajuns în Coreea de Sud, mulţi din grup au primit apeluri ameninţătoare de la oficiali PCC care le cereau să se întoarcă în China. Membrii grupului au fost urmăriţi în Tailanda de presupuşi agenţi PCC, în timp ce rudele lor din China au fost supuse hărţuirii şi interogării, a spus domnul Pan în cadrul audierii.

În februarie, el a declarat că poliţiştii chinezi i-au vizitat pe părinţii soţiei sale în provincia chineză Hunan pentru a o presa să îl determine pe domnul Pan să se întoarcă. Stresul şantajului şi îngrijorarea pentru sănătatea părinţilor în vârstă i-au produs soţiei sale un atac de cord.

"Partidul Comunist Chinez doreşte să domine lumea. Dacă îşi atinge obiectivele, ceea ce vedeţi că se întâmplă în China va avea loc în întreaga lume", a declarat Rep. Carlos Gimenez (republican, statul Florida), membru al Comitetului pentru China din Camera Reprezentanţilor, pentru Epoch Times.

El a menţionat cazul Hong Kong-ului, unde autorităţile l-au arestat şi ulterior l-au amendat pe cardinalul Joseph Zen, în vârstă de 91 de ani, din cauza unui fond de susţinere a protestatarilor pro-democraţie. Astfel de incidente evidenţiază cât este de important să se vorbească public despre abuzurile regimului, a afirmat domnul Gimenez, deoarece ceea ce se întâmplă acum în China ar putea într-o zi "să se întâmple şi cu tine".

"Trebuie să fii supus Partidului Comunist Chinez" şi dacă "reprezinţi o ameninţare... în orice fel, vei fi persecutat, vei ajunge în închisoare şi, uneori, poţi chiar să-ţi pierzi viaţa".

Mai mulţi oficiali americani şi foşti funcţionari în domeniul libertăţii religioase au atras deja atenţia asupra eforturilor de lobby în favoarea Chinei care ajung la Washington, precum rapoartele conform cărora mari companii precum Nike şi Coca-Cola încearcă să slăbească legislaţia care interzice importurile din Xinjiang din cauza preocupărilor privind munca forţată.

Guvernul american trebuie să acorde o atenţie mai mare acestor activităţi de lobby şi să oprească corporaţiile multinaţionale să asiste opresiunea regimului, conform lui Frederick Davie, vicepreşedinte al Comisiei SUA pentru Libertatea Religioasă Internaţională.

Dr. Weldon Gilcrease, oncolog la Universitatea din Utah, a declarat anterior pentru Epoch Times că liderii sistemului de îngrijire medicală al şcolii sale s-au abţinut intenţionat să vorbească despre recoltarea forţată de organe din teama unor sancţiuni economice din partea Beijingului.

Pentru Davie, care şi-a exprimat anterior îngrijorarea cu privire la utilizarea de către PCC a parteneriatelor academice bilaterale pentru a face instituţiile americane "imune la atrocităţi", acest incident este un exemplu concret.

"Acest lucru doar demonstrează nivelul de influenţă pe care îl are economia chineză în întreaga lume şi în Statele Unite", a declarat el pentru Epoch Times.

Consumatorii americani au şi ei un rol de jucat, a remarcat Tony Perkins, fost preşedinte al comisiei bipartizane pentru libertatea religioasă şi preşedinte al Consiliului de Cercetare al Familiei.

"China este în realitate mai opresivă astăzi decât era acum două decenii, şi asta pentru că îşi poate permite să fie, deoarece consumatorii americani finanţează opresiunea lor", a averizat Perkins.

În opinia sa, Statele Unite nu ar trebui să aibă "alte tranzacţii economice" cu China până când situaţia drepturilor omului nu se schimbă.

"Americanii au devenit dependenţi de bunurile ieftine - o societate foarte materialistă - dar trebuie să înţeleagă că profiturile din aceasta se întorc pentru a influenţa politica, atât aici, cât şi în străinătate. În familia noastră, citim eticheta cu locul de fabricaţie al produselor. Facem tot posibilul să evităm să cumpărăm produse fabricate în China şi încurajăm şi pe alţii să facă acelaşi lucru", a spus el pentru Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor