Legiuitorii brazilieni lansează procedurile de destituire a preşedintei Rousseff

Camera Inferioară a Braziliei a început procedurile de destituire a preşedintei ţării, Dilma Rousseff, acuzată de încălcarea legislaţiei financiare.
Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff.
Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff. (EVARISTO SA / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
03.12.2015

Eduardo Cunha, preşedintele Camerei Inferioare a Parlamentului brazilian, a declarat miercuri că au fost deschise procedurile de destituire a preşedintei Dilma Rousseff.

Cunha a declarat că a acceptat oficial o petiţie pentru destituire, care a fost depusă de politicieni din opoziţie pe motiv că Rousseff a manipulat bugetul pentru a umple unele găuri bugetare.

Până la proces mai este cale lungă, întrucât procedura trebuie să treacă prin mai multe stadii înainte să se poată vota destituirea preşedintei ţării. Ca parte a pasului următor, două treimi din Camera Inferioară trebuie să aprobe procesul de destituire.

Într-un discurs televizat adresat naţiunii, preşedinta Dilma Rousseff şi-a exprimat nemulţumirea făţă de Cunha, susţinând: “Nu am niciun cont bancar în străinătate. Nu am active ascunse.”

Afirmaţiile lui Rousseff au fost direcţionate împotriva lui Cunha, care este investigat pentru mită şi deţinerea de conturi bancare în Elveţia, conform Deutsche Welle.

Preşedinta Braziliei a mai declarat că nu există niciun fel de dovezi cu privire la vreo infracţiune, susţinând: “Nu am comis nicio infracţiune. Nu există nicio suspiciune care planează asupra mea cu privire la utilizarea greşită a banilor publici.”

În luna octombrie, Curtea Federală de Conturi din Brazilia a decis că Rousseff a manipulat fondurile, în ciuda încercărilor guvernului de a amâna votul curţii în privinţa acestei chestiuni.

Rousseff a trebuit să înfrunte critici puternice atât din partea publicului cât şi a oponenţilor săi politici. Cotele sale de popularitate au scăzut în mijlocul crizei economice înregistrate de Brazilia. Totodată, scandalul masiv care implică gigantul în energie Petrobras a ridicat şi mai multe dubii în rândul alegătorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor