Libertatea: Umbra Kremlinului în România. "Armata privată" a unei mari companii a ajuns acum un sfert de secol la Bucureşti şi continuă să funcţioneze, condusă de foşti ofiţeri SRI

Logo-ul companiei Lukoil in Moscova
Logo-ul companiei Lukoil in Moscova (NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Getty Images)

Una dintre cele mai mari şi temute „armate corporative” din Rusia operează în România începând cu anul 1998, în siajul companiei LukOil. Firma privată de securitate Lukom-A are o istorie încărcată de controverse şi există indicii temeinice că foştii ofiţeri FSB din conducere acţionează la ordinele Kremlinului. Sucursala înfiinţată la Bucureşti are şefi numiţi după ce au ieşit la pensie din structuri ale SRI, relatează Libertatea.

Fondată în Rusia în anul 1992, compania LukOil şi-a înfiinţat, chiar în acelaşi an, propria firmă de securitate, cu rolul de a-şi proteja rafinăriile, producţia, transportul şi comercializarea produselor petroliere, precum şi pentru paza patronilor şi a managerilor de top. Denumită Lukom-A, în prezent este una dintre cele mai mari agenţii de securitate din Rusia. Acest gen de firme de securitate din Rusia nu sunt de tipul celor întâlnite frecvent în România, cu angajaţi de vârsta a treia, care păzesc cu mâinile goale intrările la magazine, metrourile sau parcările private.

Angajaţii agenţiilor precum Lukom-A deţin arme de foc, inclusiv automate, echipamente şi vehicule militare şi beneficiază de instrucţie similară cu a celor din armată. De fapt, Lukom-A este considerată o armată corporativă.

În 2010, Lukoil s-a retras pe hârtie din acţionariatul Lukom-A lăsând firma pe mâna foştilor FSB. De atunci, pe toate site-urile şi comunicatele companiei de pază scrie că „angajaţii Agenţiei sunt deosebit de mândri de cooperarea pe termen lung cu LukOil, a cărei activitate corespunde intereselor economiei naţionale ruse”.

Printre sucursalele Lukom-A din afara Rusiei se numără, de peste un sfert de secol, şi România. Firma de pază a LukOil a intrat pe filiera Bucureşti în 1998, la şase ani după ce a fost înfiinţată oficial la Moscova.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne