Liderii mondiali comemorează în Paris 100 de ani de la Primul Război Mondial

Cancelarul german, preşedintele francez şi cel american, printre alţii, au marcat astăzi cea de-a 100-a aniversare a sfârşitului Primului Război Mondial la o ceremonie în nordul Franţei. Lideri din 67 de ţări sunt aşteptaţi să se alăture activităţilor din acest weekend.
Angela Merkel şi Emmanuel Macron vizitează în 11 noiembrie 2018 locul unde Germania a capitulat oficial în urmă cu 100 de ani, în pădurea Compiegne, 90 km nord-est de Paris
Angela Merkel şi Emmanuel Macron vizitează în 11 noiembrie 2018 locul unde Germania a capitulat oficial în urmă cu 100 de ani, în pădurea Compiegne, 90 km nord-est de Paris (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.11.2018

Liderii Germaniei şi Franţei au vizitat sâmbătă locul unde a fost semnat armistiţiul care a pus capăt Primului Război Mondial în urmă cu un secol, potrivit Deutsche Welle.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au participat la o ceremonie comemorativă în pădurea Compiegne, 90 km nord-est de Paris.

La ora 11, în ziua a 11-a a lunii a 11-a, în 1918, a fost semnat un acord iniţial între forţele Aliate şi Germania cu scopul de a pune capăt celor patru ani de Război Mondial.

Merkel şi Macron au participat apoi la un marş comun al soldaţilor francezi şi germani pentru a nu-i uita pe cei 1,4 milioane de soldaţi francezi şi 2 milioane de soldaţi germani ucişi în războiul din 1914-1918.

Acel război a mobilizat aproximativ 70 milioane de soldaţi şi personal militar în condiţiile în care două coaliţii europene – una condusă de Franţa, Rusia şi Marea Britanie şi alta condusă de Germania, Austro-Ungaria şi Italia – au purtat un război care la acea vreme era fără precedent în privinţa nivelului de distrugere şi moarte cauzat.

Aproximativ 40 milioane de oameni au fost ucişi sau răniţi în Primul Război Mondial – şi aproximativ 11 milioane dintre ei făceau parte din personalul militar.

Preşedintele american Donald Trump vizitează sâmbătă şi duminică cimitire militare americane în nordul Franţei, unde sunt îngropaţi o mare parte din cei 110.000 de americani ucişi în acel război. SUA a mobilizat în patru milioane de soldaţi la acea vreme.

Anterior, tot sâmbătă, Trump s-a întâlnit cu Macron la Palatul Elysee, la scurt timp după ce a criticat planurile omologului său francez de a construi o armată europeană pentru a combate ameninţările venite din partea Rusiei, Chinei şi a Statelor Unite. Trump a declarat că remarcile lui Macron au fost foarte insultătoare.

Totuşi, cei doi au minimalizat neînţelegerile, iar biroul preşedintelui Macron a precizat ulterior că afirmaţiile acestuia au fost interpretate greşit.

În timp ce milioane de oameni s-au pregătit pentru un weekend de comemorări, trei susţinători ai mişcării feminine radicale Femen au demonstrat sâmbătă dimineaţa în Paris, afişând pancarte stropite cu sânge fals şi pe care erau scrise slogane precum „Bine aţi venit criminali de război” sau „Pacifişti falşi”. Conform presei franceze, manifestanţii au fost înlăturaţi imediat de poliţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor