Liderii UE fac presiuni asupra Greciei şi Spaniei să îşi "sacrifice" sistemele Patriot pentru Ucraina

Un sistem de rachete Patriot
Un sistem de rachete Patriot (Captură Foto)
Redacţia
24.04.2024

Liderii NATO şi ai Uniunii Europene fac presiuni asupra statelor membre pentru a-şi sacrifica propria apărare naţională pentru Ucraina, ca parte din saga continuă a disperării, care a determinat unele naţiuni occidentale să îşi epuizeze stocurile interne de arme şi muniţii.

Potrivit Zero Hedge, un raport publicat luni de Financial Times (FT) afirmă că Grecia şi Spania sunt supuse unor presiuni tot mai intense din partea aliaţilor occidentali pentru a renunţa la puţinele sisteme de apărare antiaeriană Patriot pe care le deţin.

Preşedintele Volodimir Zelenski a lansat un apel urgent, duminică, pe X, scriind că "Patriot pot fi numite sisteme de apărare aeriană doar dacă funcţionează şi salvează vieţi, în loc să stea imobile undeva în baze de depozitare".

Comentând pledoaria Ucrainei, un oficial occidental a fost citat spunând: "Ştim cu toţii cine le are, ştim cu toţii unde sunt şi ştim cu toţii cine are cu adevărat nevoie de ele".

Până în prezent, doar Germania a răspuns la apel, furnizând în ultima vreme o singură baterie Patriot. FT a relatat despre întâlnirile succesive ale miniştrilor de externe şi ai apărării din UE din ultimele zile, în cadrul cărora s-a decis că sistemele antiaeriene ale Greciei şi Spaniei nu sunt cu adevărat cruciale pentru apărarea ţării lor.

Surse familiare cu subiectul au afirmat că, la summitul de la Bruxelles desfăşurat săptămâna trecută, unii lideri UE i-au îndemnat personal pe premierii spaniol şi grec Pedro Sanchez şi Kyriakos Miţotakis să doneze o parte din sistemele lor Ucrainei.

Celor doi lideri, ale căror forţe armate posedă peste 12 sisteme Patriot şi alte echipamente, precum S-300, li s-a spus că în prezent ţările lor nu se confruntă cu nicio ameninţare iminentă, aşa cum este cazul Ucrainei.

"Există ţări care nu au nevoie imediată de sistemele lor de apărare aeriană, ca să fiu foarte sincer. Fiecare ţară este rugată să decidă ce poate să pună la dispoziţie", a declarat un diplomat UE.

Ţări precum Polonia sau cele din ţările baltice şi din Europa de Est sunt considerate prea vulnerabile în acest moment pentru a li se cere să renunţe la apărarea lor.

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a mărit şi el presiunea, afirmând: "Nu am patrioţi la Bruxelles, ei sunt în capitale şi depinde de ei să ia decizii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor