Liderul suprem al Iranului graţiază condiţionat "zeci de mii" de deţinuţi

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei.
Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei. (Captură Foto)
D.B.
05.02.2023

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a graţiat "zeci de mii" de deţinuţi, inclusiv unii arestaţi în timpul recentelor proteste antiguvernamentale, a anunţat duminică agenţia de ştiri de stat IRNA, după ce o represiune mortală a statului a contribuit la reprimarea tulburărilor la nivel naţional, informează Reuters.

Însă graţierea aprobată de Khamenei a fost însoţită de condiţii, potrivit presei de stat, care a precizat că măsura nu se va aplica niciunuia dintre numeroşii cetăţeni cu dublă cetăţenie deţinuţi în Iran.

Agenţia de ştiri de stat IRNA a declarat că nici cei acuzaţi de "răspândirea corupţiei în lume" - o acuzaţie capitală adusă unor protestatari, dintre care patru au fost executaţi - nu vor fi graţiaţi.

De asemenea, nu se va aplica nici celor acuzaţi de "spionaj pentru agenţii străine" sau celor "afiliaţi la grupuri ostile Republicii Islamice", potrivit presei de stat.

Context

Iranul a fost măturat de proteste în urma morţii unei tinere iraniene kurde în custodia poliţiei de moralitate a ţării în septembrie anul trecut. Iranieni din toate categoriile sociale au participat, marcând una dintre cele mai îndrăzneţe provocări la adresa Republicii Islamice de la revoluţia din 1979.

Potrivit agenţiei de ştiri activiste HRANA, au fost arestate aproximativ 20.000 de persoane legate de proteste, pentru care autorităţile au acuzat duşmanii străini ai Iranului că le-au provocat.

Grupurile pentru drepturile omului afirmă că peste 500 de persoane au fost ucise în timpul represiunii, inclusiv 70 de minori. Cel puţin patru persoane au fost spânzurate, potrivit sistemului judiciar iranian.

Într-o scrisoare adresată lui Khamenei în care solicită graţierea, şeful sistemului judiciar, Gholamhossein Mohseni Ejei, a declarat: "În timpul evenimentelor recente, o serie de persoane, în special tineri, au comis acţiuni greşite şi crime ca urmare a îndoctrinării şi propagandei inamicului".

Protestele au încetinit considerabil de când autorităţile au început să aplice pedeapsa cu spânzurarea a celor care nu se supun.

"Deoarece planurile duşmanilor străini şi ale curentelor antirevoluţionare au fost zădărnicite, mulţi dintre aceşti tineri regretă acum acţiunile lor", a scris Ejei.

Khamenei a aprobat graţierile în onoarea aniversării revoluţiei islamice din 1979.

Aceasta nu se va aplica celor care "se confruntă cu acuzaţii de spionaj pentru agenţii străine, de contact direct cu agenţi străini, de comiterea de crime şi prejudicii intenţionate, (şi) de comiterea de distrugeri şi incendieri ale proprietăţii de stat".

"Bineînţeles, cei care nu îşi exprimă regretul pentru activităţile lor şi nu îşi iau un angajament scris de a nu repeta aceste activităţi nu vor fi graţiaţi", a declarat adjunctul şefului sistemului judiciar, Sadeq Rahimi, potrivit presei de stat.

Grupul pentru drepturile omului din Iran, cu sediul în Norvegia, a declarat săptămâna aceasta că cel puţin 100 de protestatari reţinuţi riscă să fie condamnaţi la moarte.

Amnesty International a criticat autorităţile iraniene pentru ceea ce a numit "procese fictive menite să îi intimideze pe cei care participă la revolta populară care a zguduit Iranul".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor