Lituania interzice un post de televiziune rus

(Andrei Popescu/Epoch Times Romania)
Organizaţia de monitorizare a mass-mediei din Lituania a blocat emisiunile postului de televiziune rus RTR Planeta pe motiv de incitare la ură împotriva Ucrainei. Comisia de Radio şi Televiziune a luat miercuri, 8 aprilie, decizia de a impune acestuia o interdicţie de trei luni care să intre în vigoare la 13 aprilie.

Comisia a declarat că RTR Planeta portretizează poporul ucrainean ca duşman al Rusiei şi arată dispreţ pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

Acesta face referire la o emisiune cu comentariile lui Vladimir Jirinovski, deputat naţionalist rus şi vicepreşedinte al Dumei de Stat, care i-a instigat pe oameni să "pună la punct Ucraina", conform Comisiei.

Biroul de comunicaţii strategice al armatei lituaniene, care oferă consultanţă Comisiei de Radio şi Televiziune, a susţinut blocarea emisiunilor postului de televiziune rus şi a apărat decizia pe postul public de radio lituanian.

RTR Planeta este un canal de cablu şi satelit TV deţinut de firma rusească de stat VGTRK. Canalul are licenţă în Suedia pentru a emite în statele baltice, dar tot conţinutul emisiunilor este realizat în Rusia şi este difuzat în limba rusă.

Interdicţia difuzării tuturor emisiunilor canalului RTR Planeta în Lituania este o premieră în UE, potrivit organizaţiei de reglementare a mass-mediei în Lituania.

Proiectul de lege, propus de preşedintele Dalia Grybauskaite, prevede impunerea de sancţiuni radiodifuzorilor şi re-radiodifuzorilor care răspândesc propaganda de război, încercă să iniţieze modificări la ordinea constituţională în Lituania sau care sunt considerate a afecta suveranitatea lituaniană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe