Locuitorii din Tokyo, îndemnaţi să poarte pulovere pe gât pentru a economisi la facturile de energie

Yuriko Koike, Guvernatorul oraşului Tokyo
 
Yuriko Koike, Guvernatorul oraşului Tokyo   (Facebook)
Loredana Diacu
20.11.2022

Guvernatorul oraşului Tokyo a îndemnat populaţia să poarte pulover pe gât în această iarnă, pentru a se încălzi şi a reduce consumul de energie.

Yuriko Koike a declarat că purtarea puloverelor cu guler înalt ar putea ajuta la reducerea facturilor de energie.

"Încălzirea gâtului are un efect termic. Eu însămi port un pulover pe gât, iar purtarea unei eşarfe vă ţine, de asemenea, cald. Acest lucru va economisi energie electrică", le-a declarat vineri reporterilor Yuriko Koike, potrivit Guardian.

"Acesta este unul dintre instrumentele pentru a trece împreună peste climatul energetic dur al iernii", a adăugat oficialul japonez. Ea a mai subliniat că şi preşedintele francez, Emmanuel Macron poartă pulover pe gât.

Japonia a desfăşurat de mult timp o campanie anuală "cool biz", în cadrul căreia este încurajat un cod vestimentar casual în birouri pentru a economisi energie în timpul verilor sufocante ale ţării.

Versiunea de iarnă este etichetată, în mod corespunzător, "warm biz".

Japonia - care îşi propune să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 - s-a confruntat cu o presiune asupra aprovizionării cu energie, la fel ca multe alte ţări, de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

În august, premierul japonez Fumio Kishida a cerut măsuri pentru a revigora industria nucleară a ţării, în încercarea de a face faţă creşterii costurilor energiei importate.

Însă o astfel de măsură s-ar dovedi probabil controversată după dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011, declanşat de un tsunami masiv, care a dus la suspendarea multor reactoare din cauza temerilor legate de siguranţă.

Unsprezece ani mai târziu, 10 din cele 33 de reactoare nucleare din Japonia sunt din nou în funcţiune, deşi nu toate sunt operaţionale pe tot parcursul anului, iar ţara rămâne puternic dependentă de combustibilii fosili importaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor