Macovei cere aderarea urgentă a R. Moldova la UE: Dictatura şi agresiunea armată bat la uşă

Monica Luiza Macovei,europarlamentar PDL
Monica Luiza Macovei,europarlamentar PDL (Epoch Times România)

Europarlamentarul Monica Macovei a avertizat marţi că „dictatura este la graniţele României şi Republicii Moldova”, în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin promovează o politică externă din ce în ce mai asemănătoare cu cea a URSS-ului. După anexarea Crimeei, următoarea regiune pe agenda lui Putin este Transnistria, iar autorităţile separatiste de la Triaspol şi-au manifestat deja dorinţa în acest sens. Macovei susţine că singura soluţie pentru a se asigura stabilitatea în zonă este ca Republica Moldova să ia urgent calea integrării în UE.

„Invazia actuală a Crimeei şi susţinerea Federaţiei Ruse pentru referendum încalcă Carta ONU, Memorandumul de la Budapesta şi Constituţia Ucrainei. Federaţia Rusă nu a avut nicio justificare şi nu va avea niciodată în a încălca suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. (...) Ca urmare, forţele politice pro-ruse au ordonat uciderea demonstranţilor din Euromaidan, iar Rusia a invadat Crimeea şi încearcă şi anexarea de iure a acesteia”, a declarat Monica Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei a subliniat că acţiunile lui Putin „contaminează şi pun în pericol securitatea întregii regiuni”, în contextul în care Federaţia Rusă controlează de facto Bielorusia, regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud (Georgia), a forţat Armenia să se integreze în Uniunea Euroasiatică şi acum anexează peninsula Crimeea.

„Astăzi, pericolul pentru Republica Moldova este acut. Preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol a cerut examinarea posibilităţii anexării regiunii Transnistrene la Federaţia Rusă. Federaţia Rusă vrea să blocheze integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, iar în regiunea separatistă Transnistreană sunt 1.500 de militari ruşi, indicând foarte clar politica de confruntare şi agresiune a Federaţiei Ruse”, a explicat Macovei.

În opinia acesteia, este „prioritar şi urgent” ca Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi că Uniunea Europeană să integreze Republica Moldova.

„Consider că acestea sunt singurele soluţii reale şi curajoase care pot apăra Republica Moldova şi asigura stabilitatea şi democraţia în regiune. Aceste soluţii vor întări credibilitatea Uniunii în puterea ei de decizie şi reacţie rapidă. Uniunea Europeană trebuie să reacţioneze cu determinare şi să-i trimită lui Putin un mesaj foarte clar. Nu mai e momentul pentru tăceri şi neutralitate. Dictatura şi agresiunea armată bat la uşă, iar democraţia şi libertatea sunt în pericol”, a concluzionat Monica Macovei.

Marţi, Comisarul European pentru Extindere, Ştefan Fule, a declarat că în urma evenimentelor recente, UE ar putea lua decizia integrării rapide a Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne