Macovei critică procurorii militari care au tergiversat 30 de ani dosarul Revoluţiei

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, şi-a exprimat speranţa, pe pagina sa de Facebook, că anul 2020 va fi "Anul Dreptăţii şi al Adevărului" pentru tinerii, pentru victimele comunismului, pentru cei care au luptat şi au murit pentru libertatea noastră de astăzi.

"Dragi prieteni, dragi români de acasă şi din lumea largă, în 2020 vă doresc să fiţi puternici şi fericiţi, să credeţi în voi, să iertaţi şi să iubiţi, să vi se împlinească cel mai mare vis al fiecăruia dintre voi. În anii care au trecut am luptat împreună pentru dreptate, adevăr şi libertate. Nu ne-au oprit nici violenţele, nici ameninţările, ba dimpotrivă, toate astea ne-au unit şi ne-au făcut mai puternici. În toamnă am arătat puterea votului. În decembrie 2019 s-au împlinit 30 de ani de la căderea dictaturii comuniste, 30 de ani de când peste 1200 de oameni au fost ucişi, peste 4000 răniţi şi mii de suflete au rămas schingiuite. Şi tot de 30 de ani românii aşteaptă adevărul şi judecarea celor care au dat ordinele morţii în decembrie 1989, o rană a societăţii româneşti rămasă deschisă. Împreună să facem din 2020 anul Dreptăţii şi al adevărului pentru tinerii, pentru victimele comunismului, pentru cei care au luptat şi au murit pentru libertatea noastră de astăzi. Pentru că numai aşa vom clădi împreună un popor sănătos, educat şi deştept şi vom redeveni o naţiune puternică şi liberă", a declarat Macovei.

Potrivit fostului europarlamentar, Curtea Europeană a Drepturilor Omului ne-a spus încă din 2011 despre "importanţa pentru societatea românească de a cunoaşte adevărul cu privire la evenimentele din decembrie 1989".

Şi tot Curtea scrie "din actele dosarului reiese că, la 21 decembrie 1989, importante efective de militari ai forţelor armate dotate cu tancuri de lupă şi cu alte autovehicule blindate au fost trimise la Bucureşti, în zona centrală a capitalei,… aceştia au deschis focul asupra manifestanţilor civili neînarmaţi… Un număr foarte important de gloanţe au fost trase cu această ocazie având ca consecinţă zeci de morţi şi peste o sută de răniţi în interval de câteva ore".

În acelaşi timp, Curtea a reamintit "utilizarea masivă a forţei letale împotriva populaţiei civile, în decembrie 1989, de către agenţii de stat de la Timişoara pentru reprimarea manifestaţiilor anticomuniste". Prescripţia penală, amnistia sau graţierea nu sunt acceptabile "în cazul utilizării masive a forţei letale împotriva populaţiei civile în timpul manifestaţiilor antiguvernamentale precedând tranziţia de la un regim comunist la un regim democrat, cum este cazul de faţă…".

"Procesul a început anul trecut, pe 29 noiembrie, la Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie. Nu este vina judecătorilor că aproape 30 ani o parte dintre procurorii care au lucrat nu au finalizat ancheta, dar 'importanţa pentru societatea românească de a cunoaşte adevărul cu privire la evenimentele din decembrie 1989' este, în opinia mea, o obligaţie morală pentru a stabili cât mai repede adevărul şi a face dreptate victimelor. Pe mine mă doare, cred că şi pe cei mai mulţi dintre voi, citind în presă că cei mai mulţi dintre victimele şi urmaşii revoluţionarilor prezenţi la primul termen de judecată din noiembrie 2019 au spus că '… nici acum după 30 de ani nu se va întâmpla nimic' (RFI Vocile Lumii, Procesul Revoluţiei a început cu o amânare, 29 noiembrie 2019). Eu nu accept asta. Se va face dreptate pentru că 'pentru societatea românească [are dreptul] de a cunoaşte adevărul cu privire la evenimentele din decembrie 1989', pentru că este o parte crucială a istoriei noastre. De aceea, 2020 Anul Dreptăţii, pentru că nu mai aşa vom clădi împreună un popor sănătos, educat şi deştept şi vom redeveni o naţiune puternică şi liberă. La mulţi ani împreună!", a precizat Macovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne