Macovei, după amendamentul UDMR la legea de desfiinţare a SIIJ: UDMR se pune bine cu justiţia. Au avut şi ei condamnaţii lor

Monica Macovei
Monica Macovei (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a explicat, într-un interviu acordat publicaţiei Libertatea, de ce, în opinia sa, UDMR a pus condiţii la desfiinţarea Secţiei Speciale, şi l-a sfătuit pe actualul ministru de resort Stelian Ion să fie hotărât şi să nu cedeze la un eventual şantaj din partea CSM sau UDMR.

Cea care a înfiinţat Direcţia Naţională Anticorupţie şi a pus bazele Agenţiei Naţionale de Integritate, fost ministru al justiţiei între 2004 şi 2007 în Guvernul Tăriceanu, iar apoi europarlamentar, Monica Macovei afirmă că propunerea de a trimite în judecată magistraţii doar cu avizul CSM „nu are ce căuta în legislaţia românească, şi în legislaţia niciunei ţări democrate”.

„Magistraţii, ca toată lumea, şi ei pot comite infracţiuni. Şi în acest moment există destule garanţii: avizul CSM pentru percheziţie, deci dacă nu-l ai, nu poţi să percheziţionezi un magistrat. Avizul CSM pentru reţinerea pentru 24 de ore sau pentru arestarea preventivă”, a explicat Macovei.

Fostul ministru a argumentat că magistraţii nu pot fi deasupra tuturor, CSM „este una dintre puterile în stat, care trebuie să fie egale, să se controleze reciproc”.

Cu privire la propunerea făcută de UDMR sub forma amendamentului la legea privind desfiinţarea SIIJ, Monica Macovei afirmă că Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a dus mereu o bătălie împotriva legilor Justiţiei.

„Eu am petrecut doi ani cu UDMR într-un guvern şi bătălia lor a fost în permanenţă împotriva legilor justiţiei. UDMR s-a opus adoptării legii declaraţiilor de avere şi de interese, în februarie 2005. Iar când au văzut că ne îndreptăm spre adoptare în Guvern, s-au ridicat şi au plecat. Marko Bela s-a ridicat şi a plecat. A votat împotrivă. Conflictul de interese, infracţiunea. Tot aşa. UDMR era foarte interesat de ce venea de la justiţie. Devenise de spaimă”, a declarat fostul ministru.

Totodată, Monica Macovei consideră că „pentru actualul Guvern este inadmisibil să facă acest troc”.

„Este inadmisibil ca UDMR să mai fie într-un Guvern. Totdeauna s-au opus cercetărilor, s-au opus trimiterilor în judecată. UDMR este soluţia imorală. Superimorală. Se pun bine cu justiţia, pentru că au avut şi ei condamnaţii lor. Cui îi place să fie anchetat? Nimănui, nici nouă. Problema este de ce oamenii obişnuiţi sunt anchetaţi fără niciun aviz. OK, punem la percheziţie, reţinere şi arestare. La parlamentari e în Constituţie, la magistraţi este în lege”, a subliniat fostul europarlamentar.

În final, Monica Macovei l-a sfătuit pe ministrul Stelian Ion să „fie hotărât şi să nu cedeze”.

„Să nu se lase în niciun fel. Până la urmă, de semnătura lui depinde, de exemplu, avizarea tuturor actelor normative care vin de la orice minister. Şantajează CSM? Şantajează UDMR? Nu ceda, pentru că şi tu ai putere. Deocamdată mi se pare ezitant”, a subliniat fostul ministru.

Interviul complet aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne