Mai rău decât în evul mediu. Sergiu Litvinenco: Oamenii au fost răpiţi şi puşi la dispoziţia călăilor

Cazul celor 7 profesori de la Liceul Orizont din Chişinău, deportaţi în Turcia, fără acte de identitate, devine pe zi ce trece tot mai răsunător, la iveală fiind scoase tot mai multe încălcări ale drepturile omului, bunului simţ, normelor elementare morale, standardelor etice etc.
Sergiu Litvinenco, membru şi jurist al Partidului Acţiune şi Solidaritate
Sergiu Litvinenco, membru şi jurist al Partidului Acţiune şi Solidaritate (captură foto)

Indiferent cum am privi cazul expulzării din Republica Moldova a 7 cetăţeni de origine turcă, profesori în cadrul Liceului Teoretic moldo-turc Orizont, şi cum şi-ar argumenta autorităţile de la Chişinău acţiunile, este clar pentru toată lumea că în acest caz a fost încălcată grav legislaţia internaţională, naţională, drepturile omului, bunul simţ, normele elementare morale, standardele etice etc., consideră juristul Sergiu Litvinenco.

„În realitate nu a fost niciun fel de expulzare, niciun fel de extrădare, a fost o simplă răpire a oamenilor în cel mai barbar şi mişelesc mod. Nici în evul mediu nu se proceda astfel. Oamenii au fost răpiţi din faţa copiilor, a soţiilor şi au fost puşi la dispoziţia călăilor care îi vor nimici. Este absolut uluitor acest caz, dar din păcate asta este faţa regimului de la Chişinău”, a declarat membrul Biroului Permanent Naţional al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco.

Mai mult decât atât, membrul PAS consideră că regimul de la Chişinău a încălcat în mod grosolan atât convenţiile internaţionale cu privire la drepturile omului cât şi legile naţionale ale Republicii Moldova în materia regimului juridic al străinilor.

Multitudinea de întrebări venite din partea cetăţenilor a făcut regimul să se bâlbâie necontenit pe parcursul acestor zile. Iniţial s-a afirmat că ar fi vorba despre declararea persoanelor ca fiind indezirabile pe teritoriul R. Moldova, iar ulterior au vorbit de expulzare. potrivit juristului, în legea R. Moldova cu privire la regimul juridic al străinilor este indicat foarte clar că decizia cu privire la declararea persoanei ca fiind indezirabilă se ia de către Biroul Migraţie şi Azil.

La scurt timp după operaţiunea SIS, Biroul Migraţie şi Azil a confirmat că nu a participat la această operaţiune, fapt ce înseamnă că nu a fost implicată în procesul de deportare a celor 7 cetăţeni turci. Mai mult decât atât, Litvinenco a explicat că expulzarea are loc în temeiul unei decizii judecătoreşti, urmare a condamnării fie penale, fie contravenţionale a acestor cetăţeni şi se pune în aplicare de acelaşi Birou de Migraţie şi Azil, lucru care din nou nu s-a întîmplat.

„În condiţiile în care Biroul de Migraţie şi Azil ne spune că nu a participat în vreun fel la această operaţiune, iar decizii judecătoreşti bineînţeles nu se puteau lua fără implicarea avocaţilor, ne întrebăm despre respectarea căror legi în cazul acesta ne vorbeşte regimul?”, se întreabă retoric membrul PAS.

Totodată, acesta a ţinut să vorbească despre neclaritatea implicării în această operaţiune a serviciile secrete turceşti, în contextul în care ambele concepte, atât declararea persoanei ca fiind indezirabilă cât şi expulzarea, ţin de seuritatea Republicii Moldova şi nu de un atentat asupra Turciei. „Chiar în ziua de 6 septembrie, presa de stat din Turcia a relatat despre o operaţiune de succes comună a serviciilor secrete ale celor două regimuri”, a specificat Litvinenco.

Mai mult decât atât, juristul a ţinut să sublinieze faptul că atât la declararea perosnelor ca fiind indezirabile cât şi în cazul expulzării, persoana este lăsată să aleagă ţara în care va merge. Cu atât mai mult acest lucru trebuia să se întâmple în cazul profesorilor de la Liceul Orizont, înturcât, cel puţin cinci dintre ei erau solicitanţi de azil pe teritoriul RM.

O altă încălcare observată de Litvinenco este faptul că persoanele au fost scoase din ţară fără acte de identitate, „fapt ce vorbeşte de o complicitate criminală a mai multor instituţii ale statului, poliţia de frontieră, serviciul vamal, poliţia, SIS, în cadrul procedurii de trecere a frontierei RM. În mod normal, orice persoană care părăseşte o ţară trebuie s-o facă în baza unui act deidentitate”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe