Mâna lungă a rechinilor pariurilor: Zeci de jurnalişti de la GSP şi Libertatea acuză “presiuni” din partea managerilor trustului Ringier

Cătălin Tolontan
Cătălin Tolontan (YouTube Screenshot)

Peste 70 de jurnalişti de la Gazeta Sporturilor şi Libertatea au acuzat marţi, prin intermediul unui comunicat, managementul trustului Ringier că a cerut să vadă înainte de publicare articole despre firme de pariuri care sunt clienţi de publicitate. Reacţia jurnaliştilor are loc după plecarea, la cererea Ringier, a redactorului-şef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Ţepelin.

Semnatarii comunicatului îşi intitulează scrisoarea: „Redacţiile Gazeta Sporturilor şi Libertatea din România informează publicul: după ce am refuzat cererile unor manageri din conducerea grupului de presă Ringier de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienţi de publicitate, Ringier a cerut astăzi plecarea redactorului-şef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Ţepelin. Ne opunem”.

Potrivit Libertatea, Robin Lingg, preşedintele Consiliului de Administraţie al Ringier Sports Media Group, a declarat, marţi, în redacţie, când s-a întâlnit cu reprezentanţi ai ziarului şi ai GSP, că „noi am acordat întotdeauna libertate editorială” şi a susţinut că despărţirea de Cătălin Ţepelin a intervenit fiindcă „lipsea colaborarea acestuia cu grupul internaţional de presă”.

Cei 73 de ziarişti semnatari au denunţat „presiuni” asupra celor două redacţii din partea managementului grupului de presă.

„Protestăm categoric faţă de aceste măsuri şi anunţăm că vom acţiona, prin toate mijloacele legale, pentru a apăra dreptul publicului românesc la o presă independentă”, se mai arată în textul comunicatului.

În continuare, redăm integral comunicatul celor 73 de ziarişti:

Redacţiile Gazeta Sporturilor şi Libertatea din România informează publicul: după ce am refuzat cererile unor manageri din conducerea grupului de presă Ringier de a arăta în avans articolele despre firmele de jocuri de noroc care sunt clienţi de publicitate, Ringier a cerut luni, 2 octombrie, plecarea redactorului-şef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Ţepelin. Ne opunem.

  • Ca jurnalişti, am solicitat oficial conducerii grupului printr-un apel scris, pe care l-am dus în 28 august 2023, la Zurich, să se înceteze orice încercare de imixtiune a comercialului în editorial.
  • Răspunsul grupului Ringier la apelul de a nu mai presa editorialul a venit pe 2 octombrie 2023, când compania i-a cerut unuia dintre semnatarii apelului de independenţă editorială să plece: este chiar unul dintre iniţiatorii principali, redactorul-şef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Ţepelin.

Pe 31 iulie şi pe 8 august 2023, redactorului-şef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Ţepelin, i s-a solicitat, de către doi dintre şefii Ringier Sport Media Group, să arate, în avans, articolele care privesc clienţii de publicitate. S-a făcut referire, explicit, la industria jocurilor de noroc. Jurnalistul a refuzat să privilegieze clienţii de publicitate. Ţepelin a explicat că publicul are dreptul la informaţii care nu sunt aservite puterii economice şi politice.

Ingerinţa comercialului în editorial este interzisă de legea românească, de jurisprudenţa CEDO şi de propriile reguli ale grupului de presă Ringier, prevăzute în Codul de Conduită. şi în Editorial Mission Statement unde este statuat: „Jurnaliştii noştri sunt neînduplecaţi în faţa influenţei din partea persoanelor, companiilor şi autorităţilor”.

Un alt episod s-a întâmplat tot în trustul nostru, în septembrie 2022, la Libertatea. Atunci, ziarul a relatat despre o companie imobiliară unde ocupa o poziţie de conducere o persoană care este şi în Boardul Ringier: Claudio Cisullo.

Ca şi în cazul amintit de la GSP, Libertatea a refuzat să predea vreun articol cuiva din management, iar Cătălin Tolontan, coordonator editorial al Libertăţii şi Gazetei Sporturilor, a scris despre subiectul presiunii asupra redacţiei, pentru ca publicul să fie informat.

După cele două momente succedate rapid în august 2023, redacţiile au constatat că aceste episoade s-a înmulţit. Un număr de 6 responsabili din redacţii, redactori-şefi şi redactori şefi adjuncţi, au solicitat o întâlnire cu managementul Ringier la Zurich.

Ringier a acceptat o întâlnire doar cu jurnaliştii Cătălin Ţepelin şi Cătălin Tolontan. Aceasta a avut loc pe 28 august, în Dufourstrasse 23, sediul Ringier de la Zurich.

Cei doi ziarişti au înaintat un apel oficial către Board-urile Ringier, semnat de 25 de responsabili editoriali, dar şi oameni din alte departamente ale redacţiilor Gazeta Sporturilor şi Libertatea.

Întâlnirea a decurs deschis, conducerea grupului a ascultat ce au avut de zis, în numele colegilor lor, cei doi jurnalişti.

Apelul din 28 august a enunţat faptele către management şi a anunţat conducerea Ringier că publicul nu a fost încă lezat, pentru că redacţiile s-au opus. În concluzia sa, documentul a solicitat stoparea imediată a oricăror presiuni care pot leza independenţa redacţiilor şi dreptul românilor la o informaţie corectă.

În apel, au fost furnizate conducerii Ringier inclusiv citate din emailuri în care un om din management, care are şi calitatea de acţionar, a spus conducerii editoriale a Gazetei Sporturilor că el crede că este „a big problem” separarea comercialului de editorial. În toată lumea democratică, această concepţie este contrară principiilor presei.

Timp de peste o lună, Ringier nu a formulat niciun răspuns către cei 25 de semnatari ai apelului intern.

Pe 2 octombrie 2023, a venit răspunsul. S-a deplasat la Bucureşti Robin Lingg, preşedintele Board-ului Ringier Sport Media Group, divizie din care fac parte Gazeta Sporturilor şi alte titluri de sport din Europa, inclusiv cotidianul portughez A Bola, recent achiziţionat.

Din partea conducerii Ringier, Robin Lingg i-a cerut redactorul-şef al GSP, Cătălin Ţepelin, să plece.

Conducerea trustului Ringier i-a propus lui Cătălin Tolontan, coordonator editorial, să accepte să numească, împreună cu Ringier, un nou redactor-şef, lucru pe care Tolontan l-a refuzat. De asemenea, conducerea Ringier i-a propus lui Dan Udrea, redactor-şef adjunct, să accepte poziţia de redactor şef. Şi acesta a refuzat.

Cei doi redactori-şefi adjuncţi, Bogdan Stamatoiu şi Dan Udrea, împreună cu Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea şi GSP, vor asigura continuitatea apariţiei ziarului şi a site-ului până când Ringier va numi un nou leadership la Gazeta Sporturilor.

Suntem în faţa următoarei succesiuni de fapte: după ce jurnalişti şi alţi angajaţi din două redacţii importante ale României au solicitat companiei de presă Ringier încetarea încercării de a privilegia clienţii de publicitate în comparaţie cu alte firme, persoane şi instituţii, răspunsul Ringier a fost ca unul dintre semnatarii atenţionării, chiar unul dintre cei doi redactori-şefi, să plece.

Protestăm categoric faţă de aceste măsuri şi anunţăm că vom acţiona, prin toate mijloacele legale, pentru a apăra dreptul publicului românesc la o presă independentă.

Acest comunicat public este semnat de zeci de jurnalişti care nu-şi negociază dreptul de a servi cititorii şi guverne, firme sau oameni potenţi financiar. Noi suntem loiali companiei Ringier şi Codului de Conduită, şi niciodată celor care credem că reacţionează acum prin represalii la un apel intern, legitim şi dovedit.

Suntem convinşi că există un interes public în apărarea libertăţii de exprimare şi de aceea am relatat aceste evenimente, după ce am epuizat căile interne ale propriei noastre companii.

Mai jos, publicul poate citi, în limba engleză şi română, varianta integrală a apelului înaintat de responsabilii redacţiilor conducerii Ringier pe 28 august.

Semnatari:

  1. Ovidiu Ioaniţoaia, director editorial Gazeta Sporturilor
  2. Andrada Lăutaru, reporter Libertatea
  3. Alexandra Şerban, reporter Libertatea
  4. Medeea Stan, reporter Libertatea
  5. Daniel Ionaşcu, Reporter Libertatea
  6. Eli Driu, Fotoreporter Libertatea
  7. Ioana Vochin, EOD Libertatea
  8. Răzvan Luţac, reporter Libertatea şi Gazeta Sporturilor
  9. Sebastian Culea, reporter şi editor video Gazeta Sporturilor
  10. Adelina Mărăcine, reporter Libertatea
  11. Andreea Vîlcu, reporter Libertatea
  12. Dan Duca, redactor-şef Libertatea
  13. Cătălin Tolontan, coordonator editorial Libertatea şi Gazeta Sporturilor
  14. Cristina Radu, reporter Libertatea
  15. Ciprian Ranghel, editor Libertatea
  16. Iulia Roşu, redactor-şef adjunct Libertatea
  17. Andreea Archip, editor Libertatea
  18. Diana Meseşan, reporter Libertatea
  19. Mirela Neag, reporter Libertatea şi Gazeta Sporturilor
  20. Adrian Cochino, Editor of the Day Libertatea
  21. Dan Udrea, redactor-şef adjunct Gazeta Sporturilor
  22. Bogdan Stamatoiu, redactor-şef adjunct Gazeta Sporturilor
  23. Ionuţ Iordache, adjunct department Fotbal Gazeta Sporturilor
  24. Cristian Geambaşu, editorialist Gazeta Sporturilor
  25. Remus Răureanu, reporter Gazeta Sporturilor
  26. Andrei Crăiţoiu, reporter Gazeta Sporturilor
  27. Ioana Mihalcea, editor Gazeta Sporturilor
  28. Cristina Negrilă, editor Gazeta Sporturilor
  29. Florin Dincă, editor Gazeta Sporturilor
  30. Alexandru Răducanu, editor Gazeta Sporturilor
  31. Mitică Docan, editor Gazeta Sporturilor
  32. Otilia Cristea, Editor of the Day Libertatea
  33. Cristina Stoian, Editor of the Day Libertatea
  34. Theodor Jumătate, şef department internaţional Gazeta Sporturilor
  35. Raed Krishan, fotoreporter Gazeta Sporturilor
  36. Luminiţa Paul, redactor Gazeta Sporturilor
  37. Roxana Fleşeru, redactor Gazeta Sporturilor
  38. Cristian Preda, fotoreporter Gazeta Sporturilor
  39. Adrian Florea, şef departament fotbal intern Gazeta Sporturilor
  40. Alexandra Nistoroiu, reporter Libertatea
  41. Viorel Tudorache, reporter Gazeta Sporturilor
  42. Marius Mărgărit, reporter special Gazeta Sporturilor
  43. George Herlaş, reporter Libertatea
  44. Alexandru Barbu, reporter Gazeta Sporturilor
  45. Remus Dinu, reporter Gazeta Sporturilor
  46. Sergiu Alexandru, reporter Gazeta Sporturilor
  47. Vlad Roşu, reporter Gazeta Sporturilor
  48. Cătălin Stroia, reporter Gazeta Sporturilor
  49. Alexandru Mone, editor video Gazeta Sporturilor
  50. Sebastian Vasile, reporter Gazeta Sporturilor
  51. Daniel Grigore, reporter Gazeta Sporturilor
  52. Maria Andrieş, reporter Libertatea
  53. Octavian Cojocaru, editor Gazeta Sporturilor
  54. Adrian Duţă, reporter Gazeta Sporturilor
  55. Ramona Ciobanu, redactor Libertatea
  56. Vlad Nedelea, reporter Gazeta Sporturilor
  57. Adrian Jitea, redactor Gazeta Sporturilor
  58. Laurenţiu Ungureanu, reporter Libertatea
  59. Mihai Toma, redactor Libertatea
  60. Dobrică Neacşu, redactor Libertatea
  61. Cosmin Stăniloiu, redactor Libertatea
  62. Sebastian Pricop, EOD Libertatea
  63. Marian Toader, art director Gsp & Libertatea
  64. Aurelian Botezatu, reporter Gsp
  65. Adriana Oprea, reporter Libertatea
  66. Daniel Scorpie, redactor Libertatea
  67. Andrei Stan, redactor Libertatea
  68. Elena Stanciu, redactor Libertatea
  69. Teodor Bobei, redactor Libertatea
  70. Ciprian Iana, redactor Libertatea
  71. Vlad Chirea, fotoreporter Libertatea
  72. Dumitru Angelescu, fotoreporter Libertatea
  73. Vlad Chirea, fotoreporter Libertatea
  74. Livia Lixandru, redactor Libertatea
  75. Simona Voicu, reporter Libertatea
  76. Ion Mateş, editor foto Libertatea
  77. Cristian Andrei, reporter Libertatea
  78. Mihaela Radu, editor foto Libertatea
  79. Costin Ştucan, reporter Gazeta Sporturilor
  80. Alin Buzărin, editorialist Gazeta Sporturilor
  81. Bogdan Fechită, redactor Gazeta Sporturilor
  82. Alexandru Tomuţiu, redactor Gazeta Sporturilor
  83. Bogdan Cioara, corespondent Gazeta Sporturilor de la Arad
  84. Răzvan Stamatiu, editor video Libertatea
  85. Liviu Manolache, statistician Gazeta Sporturilor
  86. Cezar Titor, editor video Gazeta Sporturilor
  87. Andrei Petrescu, reporter Gazeta Sporturilor
  88. Eduard Apostol, reporter Gazeta Sporturilor
  89. Adrian Drăgan, graphic Designer Gazeta Sporturilor
  90. Daiana Păduraru, graphic designer Gazeta Sporturilor
  91. Diana Vasilescu, graphic designer Gazeta Sporturilor
  92. Ana-Maria Năvrea, departament desk Gazeta Sporturilor
  93. Claudia Călin, departament desk Gazeta Sporturilor
  94. Ileana Zotă, graphic designer Gazeta Sporturilor

Totodată, mai jos va prezentăm apelul oficial al celor 25 de lideri editoriali şi non-editoriali din redacţiile din România ale companiei media Ringier AG

Către conducerea executivă a Ringier AG şi către Consiliul de Administraţie al Ringier şi Consiliul Executiv al Grupului Ringier,

Pentru păstrarea independenţei editoriale faţă de cea comercială, informarea corectă a publicului şi tratamentul egal al persoanelor şi companiilor în ştiri şi investigaţii, indiferent dacă acestea cheltuiesc sau nu bugete de publicitate.

Noi, cele 25 de nume care semnăm această scrisoare, suntem reprezentanţii a două importante redacţii din Europa de Est, Gazeta Sporturilor şi Libertatea. Facem parte din două redacţii de succes din punct de vedere economic şi jurnalistic, recunoscute la nivel mondial, parte a unei companii media internaţionale solide. Şi dorim să lucrăm împreună cu managementul nostru pentru viitorul companiei, motiv pentru care vă rugăm să analizaţi cu echilibru şi încredere punctele enunţate mai jos.

Pe 31 iulie şi 8 august 2023, trei persoane de la Ringier Sport Management, divizia de presă sportivă a Grupului Ringier, au cerut unui responsabil editorial al Gazetei Sporturilor să introducă un nou mod de lucru. Noile reguli urmau să impună redacţiei să arate articolele conducerii internaţionale înainte de publicare. Solicitarea, făcută în cadrul a două discuţii separate, s-ar aplica articolelor despre companiile de pariuri care sunt sau ar putea fi parteneri publicitari. Responsabilul editorial a refuzat.

Acest episod este doar cel mai recent dintr-o serie de evoluţii din ultimele 12 luni. În această perioadă, unii directori Ringier şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că noi, redacţiile GSP şi Libertatea, continuăm să practicăm separarea dintre editorial şi comercial. Ni se cere să introducem noi proceduri, pe motiv că ceea ce facem noi este „jurnalism pe stil vechi”.

Dar separarea editorialului de comercial este un principiu cheie în jurnalism. Acesta se aplică în cele mai mari şi mai respectate redacţii de ştiri din lume. Odată schimbată, această regulă ar duce la o situaţie în care anumite persoane şi companii ar fi privilegiate în faţa altor companii şi a cititorilor.

Credem cu tărie că aceste iniţiative nu sunt aprobate de Ringier AG. În plus, ştim că există multe persoane în conducerea Ringier şi în consiliile de administraţie ale acesteia care au un angajament dovedit faţă de libertatea de exprimare. De aceea, scopul acestui apel este de a semnala tuturor acestor părţi interesate, indiferent de convingerile lor, riscul care ne priveşte pe toţi.

Pentru că, din păcate, episoadele din ultimul an ne spun că nu a fost vorba de un incident izolat, ci, probabil, de un nou mod de lucru. Acesta ar fi împotriva principiilor noastre şi împotriva modului în care aceste redacţii au funcţionat în drumul lor spre relevanţă jurnalistică şi performanţă economică. Iată alte câteva episoade:

Pe 20 octombrie 2022, într-un schimb de e-mail între Ringier România şi grupul sportiv al Ringier, a existat o discuţie despre relaţia dintre editorial şi comercial.

Şefii editoriali susţineau că „Separarea dintre comercial şi editorial este respectată 100% în redacţia noastră”. O persoană din cadrul Ringier Sport Management a răspuns că „Ei bine, eu văd o mare problemă în acest sens. De fapt, lucrăm foarte aproape în (numele unei ţări în care Ringier are active media) şi vedem rezultate mai bune în acest fel”.

Managerii editoriali ai Gazeta Sporturilor au refuzat să schimbe actualul mod independent de lucru.

Aceştia au scris şi au precizat că lipsa de independenţă jurnalistică în faţa comercialului este contrară nu doar legislaţiei româneşti, ci şi regulilor clar stipulate de compania Ringier. La capitolul „Independenţa” din Codul de conduită şi în Declaraţia de misiune editorială Ringier se precizează: „Independenţa: „Jurnaliştii noştri sunt neclintiţi în faţa influenţelor venite din partea unor persoane, companii şi autorităţi”.

Acelaşi tip de presiuni au fost observate şi la Libertatea, celălalt cotidian al Ringier din România.

Pe 1 septembrie 2022, o persoană din Consiliul de Administraţie al Ringier, care deţinea şi funcţia de şef al Consiliului de Administraţie la o companie imobiliară despre care ziarul scrisese, a adresat un e-mail acuzator autorului articolului, reporterul Iulia Marin. Oficialul companiei media a adăugat în CC o parte dintre acţionarii şi şefii companiei Ringier şi acţionarii companiei imobiliare. Redacţia a considerat acest lucru drept o presiune împotriva editorialului.

În urma schimbului de mailuri descris mai sus, s-a propus schimbarea modului de lucru la Libertatea în sensul validării articolelor de către conducere. După câteva discuţii în România, s-a convenit ca acest lucru ar fi împotriva regulilor de independenţă. Au fost redactate norme astfel încât colaborarea să se facă în mod optim fără ca cineva din afara redacţiei să vadă, să citească sau să valideze articolele.

În august 2023, a avut loc episodul menţionat la începutul acestui apel, împotriva independenţei jurnaliştilor din redacţia Gazeta Sporturilor.

Dacă, prin absurd, redacţiile ar fi supuse unor cereri din afara redacţiilor de modificare şi aprobare a articolelor, acest lucru ar însemna cenzură, conform definiţiei din legislaţia românească, dar şi a jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Nu credem că cineva are mandat să schimbe regulile după care funcţionează această uriaşă companie de presă de aproape 200 de ani, iar jurnalismul în sine de şi mai mult timp.

Tocmai loialitatea reală faţă de Ringier ne face să subliniem că riscurile organizaţionale, umane, juridice şi economice sunt foarte mari dacă se va continua pe această cale. Şi vă dăm doar un singur exemplu.

Dacă redacţiile de ştiri ar fi de acord să privilegieze anumite companii în funcţie de banii de publicitate cheltuiţi, grupul ar putea fi dat în judecată de o companie care nu cheltuieşte bani de publicitate şi care ar putea spune, pe bună dreptate, că a fost discriminată în ştiri. Orice entitate, fie că vorbim despre companii, guverne sau persoane fizice, va dori să vadă unde este „lista de preţuri” şi unde se află taxa pentru „tratament preferenţial”.

Principiile tratamentului egal sunt, de asemenea, clar enunţate în documentele interne ale Ringier: „Acceptarea de beneficii ca răsplată pentru un tratament preferenţial – este interzisă”, atât pentru compania Ringier însăşi, cât şi pentru angajaţi, se arată în capitolul 7 „Mită şi corupţie” din Codul de conduită Ringier.

În calitate de angajaţi, suntem pregătiţi să discutăm activ şi pe larg despre colaborare şi îmbunătăţirea afacerilor pe baza respectului reciproc.

Suntem pregătiţi să lucrăm, aşa cum am făcut-o şi în trecut, pentru o companie extrem de profitabilă, ca o bază solidă a independenţei jurnalistice. Insistăm, de asemenea, asupra faptului că separarea editorialului de comercial nu înseamnă lipsă de colaborare, ci colaborare cu principii şi reguli bine stabilite.

În calitate de profesionişti recunoscuţi pe piaţă, cu un palmares şi o reputaţie construită de-a lungul a zeci de ani de lucru pentru companii media de top, insistăm asupra faptului că dorim să lucrăm împreună cu dumneavoastră într-o companie care susţine jurnalismul etic, nu jurnalismul subordonat comercial sau politic.

Niciun rău definitiv nu a fost făcut. Deocamdată, cel puţin în cazul Libertatea şi Gazeta Sporturilor, modul de lucru a rămas neschimbat, independenţa funcţionează şi nu a fost cauzat niciun prejudiciu partenerilor externi.

Dar presiunea asupra redacţiilor nu poate continua. Nu noi, ci moştenirea jurnalistică a companiei Ringier o cere.

Semnatari

  1. Andreea Archip – editor coordonator Libertatea
  2. Roxana Bodea – Şef Departament Marketing Gazeta Sporturilor
  3. Roxana Curelea – Şef Departament Vânzări Gazeta Sporturilor
  4. Sebastian Culea – Şef Departament Video Gazeta Sporturilor & Libertatea
  5. Adrian Cochino – Editor of the Day la Libertatea.ro
  6. Otilia Ciobanu – Editor of the Day la Libertatea.ro
  7. Dan Duca – Redactor-şef Libertatea
  8. Adrian Florea – Şef departament fotbal Gazeta Sporturilor
  9. Gheorghiţă Ion – Manager de proiect GSP.ro
  10. Ovidiu Ioaniţoaia – Director onorific Gazeta Sporturilor
  11. Răzvan Luţac – Reporter senior de investigaţii Libertatea & Gazeta Sporturilor
  12. Ioana Mihalcea – Editor of the Day la GSP.ro
  13. Diana Meseşan – Reporter senior de investigaţii Libertatea
  14. Mirela Neag – Reporter senior de investigaţii Libertatea
  15. Cristina Negrilă – Editor of the Day la GSP.ro
  16. Remus Răureanu – Reporter senior Gazeta Sporturilor
  17. Cristina Radu – Reporter special Libertatea
  18. Ciprian Ranghel – Editor coordonator la Libertatea
  19. Iulia Roşu – redactor-şef adjunct Libertatea
  20. Bogdan Stamatoiu – redactor-şef adjunct Gazeta Sporturilor
  21. Costin Ştucan – Reporter senior şi prezentator video Gazeta Sporturilor
  22. Cătălin Tolontan – Coordonator editorial Libertatea & Gazeta Sporturilor
  23. Cătălin Ţepelin – Redactor-şef Gazeta Sporturilor & GSP.ro
  24. Dan Udrea – Redactor-şef adjunct Gazeta Sporturilor
  25. Ioana Vochin – Editor of the Day Libertatea.ro
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne