Manuscrisele pe tăbliţe descoperite în Londra au o vechime de 2000 de ani (video)

Tăbliţele romane descoperite în timpul unei excavaţii din Londra includ cel mai vechi document scris de mână găsit vreodată în Marea Britanie, conform arheologilor.

Una dintre tăbliţele găsite în Londra
Una dintre tăbliţele găsite în Londra (Captură video Youtube)

Cele câteva cuvinte scrise pe tăbliţe de lemn datează de acum aproximativ 2000 de ani, mai exact, din 57 d.Hr., aşa cum reiese dintr-o inscripţie gravată pe una dintre ele. Acesta reprezintă cel mai vechi document scris găsit vreodată în Marea Britanie: provine de la începuturile Londrei de astăzi ( Londinum în latină) şi cultura adusă în aceste ţinuturi de Roma antică.

Conform BBC, descoperirea - anunţată de Museum of London Archaeology (MOLA) - a avut loc din întâmplare. Un fel de cadou pentru arheologi, în urma raportului făcut de către profesioniştii care lucrează, în inima capitalei, la o excavaţie în noul şantier de construcţii al modernului sediu european al grupului media american Bloomberg: unul dintre numeroasele proiecte miliardare profitabile de pe piaţa imobiliară din Londra.

Alături de transcrieri preţioase, au fost descoperite aproximativ 700 de elemente care vor fi expuse în aceeaşi clădire. Potrivit directorului de la MOLA, Sophie Jackson, tăbliţele reînvie momente legate de existenţa de zi cu zi, la locul de muncă, la administrarea nou-născutului oraş Londinium: este vorba despre "o descoperire care merge dincolo de ceea ce ne-am putea aştepta" şi "ne apropie de primii romani - britanici", a subliniat Jackson.

Tăbliţele au fost examinate, iar inscripţiile vizibile au fost traduse. Una se referă la "afaceri şi credite", pe altă tăbliţă apare un abecedar şcolar din acele vremuri, iar pe o alta apare data şi se poate citi: "Londinio Mogontio" ( "În Londra, la Mogontius").

Surse: BBC , PHYS.ORG

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură