Martin Schulz: Merkel este prea blândă cu Donald Trump

Rivalul lui Merkel la poziţia de cancelar al Germaniei a criticat-o pentru că este prea moale în ceea ce îl priveşte pe preşedintele american. Schulz a declarat că Berlinul nu trebuie să facă concesii lui Donald Trump, Vladimir Putin sau Recep Erdogan la summitul G20 din Hamburg.
Martin Schulz
Martin Schulz (Frederick Florin/AFP via Getty Images)

Martin Schulz a lansat, duminică, o serie de critici la adresa cancelarului german Angela Merkel pentru că nu a adoptat o linie mai dură împotriva preşedintelui american Donald Trump. Partidul Social Democrat (SPD) de centru-stânga urmăreşte în alegerile federale din Germania din luna septembrie să o detroneze pe Merkel, care se află la capătul celui de-al treilea mandat în funcţia de cancelar.

Într-un interviu cu ziarul Welt am Sonntag, Schulz a criticat-o pe rivala sa creştin-democrată (CDU) pentru refuzul de a-i ţine piept liderului american sau de a-i provoca comportamentul nediplomat.

“Cancelarul german trebuie uneori să îndrăznească să intre în conflict cu preşedintele american. Până în prezent, ea a făcut acest lucru doar în termeni abstracţi”, a precizat Schulz.

“Puteţi, de asemenea, să spuneţi un NU clar unui preşedinte. I-aş spune lui Trump: Nu suntem de acord cu raţionamentul dumneavoastră privind o comasare militară, care nu este justificată de nimic”.

Trump a făcut mai multe comentarii incendiare la adresa Germaniei şi a guvernului său, atât în timpul campaniei prezidenţiale din 2016 cât şi după învestirea sa oficială la începutul acestui an. La un moment dat, Trump a precizat că Merkel “ruinează Germania” prin adoptarea unui număr atât de mare de refugiaţi. Ulterior, în cadrul unei întâlniri NATO, Trump a afirmat că Germania acţionează într-o manieră “greşită” sau “meschină” în ceea ce priveşte dezechilibrele sale comerciale evidente cu mai mulţi aliaţi.

Schulz: Fără concesii pentru Trump, Putin şi Erdogan

Fost preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz a adăugat că criticile sale nu sunt doar la adresa cancelarului Merkel. Având în vizor summitul G20 de la Hamburg, Schulz a precizat că “un guvern democratic trebuie să se întrebe dacă doreşte să se alăture autocraţilor în declaraţii de consens”.

Mai degrabă, guvernul german ar trebui să adopte o poziţie fermă asupra unor probleme legate de protejarea climatului, legat de imigraţie şi politică de dezvoltare, a adăugat Schulz.

“Ar trebui să facem concesii lui Trump, Erdogan şi Putin? Nu”, a mai declarat Schulz pentru Welt am Sonntag, făcând de asemenea referire la liderii Turciei şi Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe