Mărturii cutremurătoare: Copii reţinuţi în timpul protestelor din Iran, bătuţi, biciuiţi, supuşi la şocuri electrice, violuri

(photos.com)
Loredana Diacu
16.03.2023

Forţele de informaţii şi de securitate iraniene au comis acte de tortură îngrozitoare, inclusiv bătăi, biciuiri, şocuri electrice, violuri şi alte violenţe sexuale împotriva copiilor protestatari cu vârste de doar 12 ani, pentru a reprima implicarea lor în protestele naţionale, transmite Amnesty International.

La şase luni de la revolta populară fără precedent din Iran, declanşată de moartea în arest a tinerei Mahsa Amini, Amnesty International dezvăluie violenţele aplicate copiilor arestaţi în timpul şi în urma protestelor. Cercetările au scos la iveală metodele de tortură pe care Gărzile Revoluţionare, trupele paramilitare Basij, Poliţia de Securitate Publică şi alte forţe de securitate şi de informaţii le-au folosit împotriva băieţilor şi fetelor aflate în custodie pentru a-i pedepsi şi umili şi pentru a le smulge "mărturisiri" forţate.

"Agenţii statului iranian au smuls copiii de lângă familiile lor şi i-au supus la cruzimi de neînchipuit. Este detestabil faptul că oficialii au exercitat o astfel de putere într-o manieră criminală asupra unor copii vulnerabili şi speriaţi, provocându-le acestora şi familiilor lor dureri şi angoase severe şi lăsându-le sechele fizice şi psihice grave. Această violenţă împotriva copiilor scoate la iveală o strategie deliberată de a zdrobi spiritul vibrant al tinerilor din ţară şi de a-i împiedica să ceară libertate şi drepturile omului", a declarat Diana Eltahawy, director regional adjunct al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

"Autorităţile trebuie să elibereze imediat toţi copiii reţinuţi doar pentru că au protestat paşnic. În lipsa oricărei perspective de anchete imparţiale eficiente privind torturarea copiilor pe plan intern, solicităm tuturor statelor să exercite jurisdicţia universală asupra oficialilor iranieni, inclusiv asupra celor cu funcţii de comandă sau superioare, suspectaţi în mod rezonabil de răspundere penală pentru crime de drept internaţional, inclusiv pentru torturarea copiilor protestatari."

De la începutul investigaţiilor Amnesty International privind represiunea brutală a autorităţilor iraniene împotriva revoltei, organizaţia a documentat în detaliu cazurile a şapte copii. Organizaţia a obţinut mărturii din partea victimelor şi a familiilor acestora, precum şi alte mărturii privind comiterea pe scară largă a torturii împotriva a zeci de copii de la 19 martori oculari, inclusiv doi avocaţi şi 17 deţinuţi adulţi care au fost reţinuţi alături de copii. Victimele şi martorii oculari intervievaţi proveneau din provincii din Iran, inclusiv din Azerbaidjanul de Est, Golestan, Kermanshah, Khorasan-e Razavi, Khuzestan, Lorestan, Mazandaran, Sistan şi Baluchestan, Teheran şi Zanjan.

Amnesty International a eliminat orice referire la detalii de identificare, cum ar fi vârstele copiilor şi provinciile în care au fost reţinuţi, pentru a-i proteja pe ei şi familiile lor împotriva represaliilor.

Detenţia în masă a copiilor

Autorităţile iraniene au recunoscut că numărul total de persoane reţinute în legătură cu protestele a fost de peste 22.000. Deşi nu au furnizat o defalcare a numărului de copii dintre cei reţinuţi, mass-media de stat a raportat că aceştia au reprezentat o parte semnificativă a protestatarilor. Pe baza mărturiilor a zeci de deţinuţi din întreaga ţară, care au fost martori la reţinerea a zeci de copii de către forţele de securitate, precum şi a faptului că tinerii şi copiii au fost în fruntea protestelor, Amnesty International estimează că mii de copii ar fi putut fi printre cei care au fost luaţi în valul de arestări.

Este detestabil faptul că oficialii au exercitat o astfel de putere într-un mod criminal asupra unor copii vulnerabili şi speriaţi..., Diana Eltahawy, Amnesty International.

Constatările Amnesty International indică faptul că, la fel ca şi adulţii, copiii arestaţi au fost mai întâi duşi, adesea legaţi la ochi, în centre de detenţie conduse de Gărzile Revoluţionare, de Ministerul de Informaţii, de Poliţia de Securitate Publică, de unitatea de investigaţii a Poliţiei iraniene (Agahi) sau de forţa paramilitară Basij. După zile sau săptămâni de detenţie incommunicado sau de dispariţie forţată, au fost mutaţi în închisori oficiale. Agenţi în civil i-au răpit pe alţii de pe străzi în timpul sau în urma protestelor, i-au dus în locuri neoficiale, cum ar fi depozite, unde i-au torturat înainte de a-i abandona în locuri îndepărtate. Astfel de răpiri au fost efectuate fără niciun fel de proces echitabil şi au avut ca scop pedepsirea, intimidarea şi descurajarea copiilor de a participa la proteste.

Mulţi copii au fost reţinuţi alături de adulţi, contrar standardelor internaţionale, şi au fost supuşi aceloraşi tipare de tortură şi alte rele tratamente. Un fost deţinut adult a declarat pentru Amnesty International că, într-o provincie, unii din miliţiile Basij au forţat mai mulţi băieţi să stea cu picioarele depărtate în rând alături de deţinuţii adulţi şi le-au administrat şocuri electrice în zona genitală.

Cei mai mulţi dintre copiii arestaţi în ultimele şase luni par să fi fost eliberaţi, uneori pe cauţiune, în aşteptarea investigaţiilor sau a trimiterii în judecată. Mulţi au fost eliberaţi doar după ce au fost forţaţi să semneze scrisori de "pocăinţă" şi să promită că se vor abţine de la "activităţi politice" şi că vor participa la mitinguri pro-guvernamentale.

Înainte de a-i elibera, agenţii de stat i-au ameninţat adesea pe copii cu urmărirea penală pentru acuzaţii care implică pedeapsa cu moartea sau cu arestarea rudelor lor în cazul în care se vor plânge.

În cel puţin două cazuri documentate de Amnesty International, în ciuda ameninţării cu represalii, familiile victimelor au depus plângeri oficiale în faţa autorităţilor judiciare, dar niciuna nu a fost investigată.

Violul şi alte violenţe sexuale

Documentaţia Amnesty International relevă, de asemenea, că agenţii statului au folosit violul şi alte violenţe sexuale, inclusiv şocuri electrice în zona organelor genitale, atingerea organelor genitale şi ameninţări cu violul ca armă împotriva copiilor deţinuţi pentru a le frânge moralul, a-i umili şi pedepsi şi/sau a le extrage "mărturisiri". Acest model este, de asemenea, raportat pe scară largă de către deţinuţii adulţi, femei şi bărbaţi.

De asemenea, agenţii de stat au proferat insulte sexuale la adresa fetelor reţinute.

O mamă a declarat pentru Amnesty International că agenţii de stat i-au violat fiul cu un furtun:

"Fiul meu mi-a spus: 'M-au atârnat până la punctul în care am simţit că îmi vor smulge braţele. Am fost forţat să spun ce voiau ei, pentru că m-au violat cu un furtun'".

Bătăi, flagelări, şocuri electrice şi alte abuzuri

Forţele de securitate bat în mod regulat copiii în momentul arestării, în vehicule în timpul transferului şi în centrele de detenţie. Alte metode de tortură relatate includ biciuiri, administrarea de şocuri electrice, administrarea forţată de pastile neidentificate şi ţinerea capetelor copiilor sub apă.

Într-un caz, mai mulţi elevi au fost răpiţi pentru că au scris pe un perete sloganul de protest "Femeie, viaţă, libertate". O rudă a uneia dintre victime a declarat pentru Amnesty International că agenţi de stat în civil i-au răpit pe băieţi, i-au dus într-o locaţie neoficială, i-au torturat şi i-au ameninţat că îi vor viola, iar apoi i-au aruncat într-o stare de semiconştienţă într-o zonă îndepărtată câteva ore mai târziu. Victima i-a spus rudei:

"Ne-au administrat şocuri electrice, m-au lovit în faţă cu spatele unui pistol, mi-au administrat şocuri electrice pe spate şi m-au bătut pe picioare, pe spate şi pe mâini cu bastoane. Ne-au ameninţat că, dacă vom spune cuiva, ne vor [reţine din nou], vor face şi mai rău şi ne vor trimite cadavrele familiilor noastre."

Victimele şi familiile au relatat pentru Amnesty International cum agenţii statului au sufocat, de asemenea, copii, i-au suspendat de braţe sau de eşarfele înfăşurate în jurul gâtului şi i-au obligat să facă acte umilitoare.

Un băiat a povestit:

"Ne-au spus [la peste 10 persoane] să scoatem sunete de găină o jumătate de oră - atât de mult timp încât să "facem ouă". Ne-au obligat să facem flotări o oră. Am fost singurul copil de acolo. Într-un alt centru de detenţie, au pus 30 dintre noi într-o cuşcă făcută pentru cinci persoane."

Agenţii de stat au folosit, de asemenea, tortura psihologică, inclusiv ameninţări cu moartea, pentru a-i pedepsi şi intimida pe copii şi/sau pentru a-i constrânge să facă "mărturisiri" forţate. Mass-media de stat a difuzat "mărturisirile forţate" a cel puţin doi băieţi reţinuţi în timpul protestelor.

Copiii au fost, de asemenea, ţinuţi în condiţii de detenţie crude şi inumane, inclusiv supraaglomerare extremă, acces redus la toalete şi instalaţii de spălat, privarea de hrană suficientă şi apă potabilă, expunerea la frig extrem şi izolarea prelungită. Fetele au fost reţinute de forţe de securitate formate exclusiv din bărbaţi, fără a se ţine cont de nevoile lor specifice de gen. Copiilor li s-a refuzat, de asemenea, îngrijirea medicală adecvată, inclusiv pentru rănile suferite în timpul torturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor