Masacru la o mânăstire din Birmania. Cel puţin 22 de persoane au fost ucise cu focuri de mitralieră

Cel puţin 22 de persoane au fost ucise într-un masacru la o mănăstire din Myanmar, presupus a fi fost comis de regimul militar
Cel puţin 22 de persoane au fost ucise într-un masacru la o mănăstire din Myanmar, presupus a fi fost comis de regimul militar (Youtube - captură ecran)
D.B.
17.03.2023

Cel puţin 22 de persoane, inclusiv trei călugări budişti, au fost împuşcaţi mortal de la mică distanţă în centrul Birmaniei săptămâna trecută, potrivit raportului unui medic, în ceea ce oponenţii regimului militar afirmă că ar fi fost un masacru al civililor condus de armată, transmite Reuters.

Un purtător de cuvânt al juntei din Birmania, care a organizat o lovitură de stat în urmă cu doi ani pentru a detrona guvernul ales, a declarat că trupele sale au fost implicate în confruntări cu luptătorii rebeli în regiunea Pinlaung din sudul statului Shan, dar nu au rănit niciun civil.

Purtătorul de cuvânt al juntei, Zaw Min Tun, a declarat într-o declaraţie că Forţa de Apărare a Naţionalităţilor Karenni (KNDF) şi un alt grup rebel au intrat în satul Nan Neint după ce forţele guvernamentale au sosit pentru a asigura securitatea împreună cu o miliţie populară locală.

"Când grupurile teroriste au deschis focul în mod violent... unii săteni au fost ucişi sau răniţi", a spus el, fără să răspundă însă la apelurile multiple ale Reuters pentru comentarii suplimentare.

Astfel, sursa citată nu a putut verifica în mod independent niciuna dintre afirmaţii.

Un purtător de cuvânt al KNDF a declarat că soldaţii săi au intrat duminică în Nan Neint şi au găsit cadavre împrăştiate la o mânăstire budistă.

Imagini video şi fotografii furnizate de KNDF şi de un alt grup, Uniunea Revoluţiei Karenni (KRU), au arătat răni de glonţ pe corpurile victimelor şi găuri de gloanţe în pereţii mănăstirii.

Un raport întocmit de Dr. Ye Zaw, care face parte din Guvernul de Unitate Naţională, o administraţie civilă în exil formată după lovitura de stat, a declarat că armele automate au fost probabil folosite de la mică distanţă pentru a ucide 22 de persoane, inclusiv trei călugări îmbrăcaţi în costumele specifice.

"Deoarece nu au fost găsite uniforme militare, echipamente şi muniţie pe restul cadavrelor, este evident că erau civili", se arată în raport, o copie a căruia a fost analizată de Reuters.

"Din moment ce toate cadavrele au fost găsite în incinta mănăstirii Nan Nein, este evident că acesta a fost un masacru".

Luptele fac ravagii în zonă de cel puţin două săptămâni, iar aproximativ 100 de structuri au fost incendiate în interiorul şi în jurul locului presupusului masacru de la Nan Neint, potrivit rapoartelor presei locale, forţelor de rezistenţă şi imaginilor din satelit verificate de Myanmar Witness, o organizaţie care documentează încălcările drepturilor omului.

Ţara din sud-estul Asiei se află în criză de când armata a preluat puterea în februarie 2021, punând capăt unui deceniu de paşi timizi spre democraţie prin înlăturarea administraţiei conduse de Aung San Suu Kyi, laureată a premiului Nobel.

Mişcări de rezistenţă, unele înarmate, au apărut la nivel naţional, pe care armata le-a contracarat cu forţa letală şi le-a etichetat drept "terorişti". Unele forţe militare etnice au trecut, de asemenea, de partea juntei.

Aung Myo Min, ministrul pentru drepturile omului din cadrul guvernului de uniune naţională, a declarat că junta a intensificat operaţiunile de luptă şi a atacat grupuri de civili neînarmaţi în cel puţin patru cazuri în ultimele două săptămâni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor