Maşina decapotabila bizară condusă de actorul Jean-Paul Belmondo, scoasă la licitaţie

Panther Lima
Panther Lima (@Aguttes)

Nu trebuie să fii neapărat cinefil pentru a-ţi aminti de Jean-Paul Belmondo, cunoscut şi ca Bebel. A fost un actor de film şi de teatru, cascador şi producător francez. Popularul actor, cu chipul său expresiv şi nasul de boxer, a devenit cunoscut drept "cel mai urât dintre toţi actorii frumoşi" şi a devenit un star de cinema în anii 1970.

Pasiunea pentru maşini

După ce a devenit celebru, a început o viaţă de adevărat star, fiind un obişnuit al celor mai selecte întâlniri mondene şi lăsându-se pradă pasiunilor sale: boxul, fotbalul, tenisul, ciclismul... şi maşinile.

Belmondo, ca om de succes, a deţinut mai multe maşini de-a lungul vieţii sale, inclusiv un Ferrari BB 512i. Dar una dintre cele mai speciale, deşi nu datorită preţului, ci datorită rarităţii sale, a fost Panther Lima.

El a cumpărat-o nouă în 1979 de la Etablissements Jacques Savoye, distribuitorul de la Paris de atunci al defunctei mărci britanice, şi a ales să aibă caroseria clasică din fibră de sticlă inspirată de Bugatti Type 55 într-o combinaţie de gri deschis şi albastru închis.

Un portbagaj pe acoperiş necesar

De asemenea, modelul cu două locuri a fost dotat cu o capotă neagră şi cu un suport de acoperiş cromat deasupra roţii de rezervă pentru a compensa lipsa unui portbagaj.

(@Aguttes)

În ceea ce priveşte motorul, acesta era cel de 2,3 pe care Ford l-a montat pe Granada, asociat cu o cutie de viteze manuală cu patru trepte. Puterea sa era de 110 CP şi putea deplasa cele 885 kg ale maşinii până la 177 km/h, permiţându-i, de asemenea, să treacă de la 0 la 100 km/h în 7,4 secunde.

Doar 907 exemplare

Panther a produs 907 exemplare ale modelului Lima între 1976 şi 1982, cu modificări minore, iar cel comandat de Belmondo a fost cel mai evoluat, din care au fost construite doar 360 de exemplare. Dar nu a condus-o prea mult; din momentul în care maşina şi-a stabilit reşedinţa în Rue des Saint Peres, adresa din arondismentul 6 a actorului, şi până când a scăpat de ea în 2006, se cunoaşte că a parcurs doar 21.900 de kilometri.

Acum, kilometrajul a crescut, dar nu cu mult: din 2006 până în 2024 a ajuns doar la 32.500 de kilometri, dar în acest interval ultimul său proprietar a profitat de ocazie pentru a reface mici defecte ale caroseriei din fibră şi a reînnoi tapiţeria scaunelor.

Va fi scoasă la licitaţie pe 10 martie

În acest moment maşina este în actualitate pentru că va fi scoasă la licitaţie de Aguttes la Paris, pe 10 martie. Şi nu va fi foarte scumpă dacă este dorită de un admirator al lui Belmondo sau de un simplu iubitor de maşini clasice, pentru că estimările de vânzare variază între 25.000 şi 35.000 de euro. Cu alte cuvinte, costă puţin mai mult decât o Panther Lima în stare similară de la un proprietar anonim, pentru care preţul de vânzare este de obicei între 20.000 şi 25.000 de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură