MECMA: România va aloca în continuare, gratuit certificate de emisii de gaze cu efect de seră

.
. (Oli Scarff / Getty Images)
Oana Moisescu
10.07.2012

Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) informează printr-un comunicat de presă că România a obţinut aprobarea Comisiei Europene pentru alocarea în continuare a 71,4 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră cu titlu gratuit pentru producătorii de energie electrică în perioada 2013-2020.

În baza aplicaţiei transmise la Comisia Europeană de către Guvernul României, prin MECMA, în data de 30 septembrie 2011, România va primi în continuare, pentru sectorul producerii de energie electrică, alocarea gratuită de certificate de emisii pe perioada 2013-2019.

Comisia Europeană a aprobat, la sfârşitul săptămânii trecute, alocările gratuite de certificate de emisii de CO2 pentru centralele termoelectrice din România, Bulgaria şi Republica Cehă. În mai 2012, Comisia Europeană a autorizat cererile Ciprului, Estoniei şi Lituaniei.

În total, peste 268 de milioane de certificate de emisii vor fi alocate cu titlu gratuit centralelor electrice din aceste şase ţări, în perioada 2013-2019. Acest număr va fi redus anual, astfel încât să ajungă la zero în 2020. Statele membre vor institui norme stricte de monitorizare şi de aplicare a legislaţiei pentru a se asigura că valoarea economică a certificatelor de emisii alocate cu titlu gratuit este cel puţin egalată, dacă nu depăşită, de un volum corespunzător de investiţii în modernizarea sistemelor lor de generare a energiei electrice.

În prezent, sunt în curs de evaluare cererile Ungariei şi Poloniei.

Documentele solicitate de Comisia Europeană au fost elaborate de S.C. ISPE S.A. – Institutul de Studii şi Proiectări Energetice, în calitate de consultant al MECMA.

Informaţii suplimentare cu privire la alocarea temporară, cu titlu gratuit, a certificatelor de emisii centralelor electrice pot fi găsite la adresa:

http://ec.europa.eu/clima/policies/ets/auctioning/derogation/index_en.htm

Alocarea temporară, cu titlu gratuit, a certificatelor de emisii reprezintă o derogare importantă de la regula generală prevăzută în legislaţia revizuită în domeniul EU ETS, conform căreia nu se alocă certificate de emisii cu titlu gratuit producătorilor de energie electrică. Din acest motiv, Parlamentul European şi Consiliul au condiţionat alocarea temporară, cu titlu gratuit, a certificatelor de emisii de respectarea mai multor criterii, printre care:

• alocarea pentru anul 2013 este limitată la maximum 70% din emisiile aferente producţiei naţionale de energie electrică în 2013, corespunzătoare consumului final naţional brut, acest procent urmând să fie redus anual;

• valoarea certificatelor de emisii alocate cu titlu gratuit trebuie canalizată către realizarea de investiţii în reabilitarea şi modernizarea infrastructurii energetice a ţării în cauză, inclusiv construirea de noi centrale electrice şi diversificarea mix-ului energetic şi a surselor de aprovizionare, precum şi în tehnologii ecologice. Aceste investiţii trebuie stabilite într-un Plan Naţional de Investiţii.

În temeiul articolului 10c al Directivei revizuite EU ETS adoptate în 2009, zece state membre au beneficiat de posibilitatea de a solicita derogări temporare de la regula potrivit căreia, începând din 2013, toate certificatele de emisii EU ETS vor fi vândute la licitaţie. Dintre aceste state membre, opt au depus cereri pentru alocarea temporară de certificate gratuite de emisii, aplicaţiile însoţitoare fiind evaluate de către Comisia Europeană în conformitate cu normele şi condiţiile prevăzute în Directivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor