Middleton-izarea Casei regale britanice

La aproape 24 de ore de la naşterea "bebeluşului regal", Kate şi William şi-au prezentat fiul în faţa mass-mediei din întreaga lume la intrarea spitalului St Mary din Londra, 23 iulie 2013
La aproape 24 de ore de la naşterea "bebeluşului regal", Kate şi William şi-au prezentat fiul în faţa mass-mediei din întreaga lume la intrarea spitalului St Mary din Londra, 23 iulie 2013 (JOHN STILLWELL / AFP / Getty Images)
Matei Dobrovie
24.07.2013

Gata s-a născut micul prinţ! Al treilea pretendent la tron în linia de succesiune, fiul prinţului William şi al ducesei de Cambridge, Kate Middleton, a venit pe lume prin naştere naturală. Toată ziua de ieri presa (inclusiv cea din România, avidă de celebrităţi şi subiecte mondene) a relatat despre marele eveniment.

La televiziunile patriei se punea obsesiv întrebarea dacă va fi băiat sau fată şi se discutau tot felul de lucruri mai mult sau mai puţin importante sau senzaţionale. Dacă era fată, tot ar fi fost succesoare directă la tron pentru că a fost schimbată legislaţia pentru a încuraja egalitatea dintre sexe. O altă transformare importantă a monarhiei britanice. Mai puţin s-a discutat însă despre ce schimbări a adus acest cuplu imaginii Casei Regale şi cum s-a transformat aceasta pentru a deveni mai populară şi mai apropiată de oamenii simpli.

Middleton pare să fie un nume simbolic pentru această transformare pentru că te duce cu gândul imediat la middle class. Iar cuplul Kate-William a devenit atât de popular printre britanici şi chiar peste hotare tocmai prin această depărtare de eticheta strictă şi rece în favoarea unei imagini de descendenţi ai Casei Regale care trăiesc mai simplu şi mai aproape de oamenii simpli, un cuplu mai uman. Casa Regală avea nevoie de această schimbare de imagine. Mai ales acum în vremuri de austeritate, care n-a ocolit nici Marea Britanie, cheltuielile mari cu familia regală îi obligă pe suverani să fie sau, măcar, să pară mai aproape de popor şi să nu epateze prin extravaganţă şi lux. Ba mai mult, să fie solidari cu eforturile populaţiei. Deocamdată în 2012 cheltuielile Casei Regale s-au ridicat la la 32,3 milioane de lire. Poate şi aceasta este o explicaţie pentru faptul că William şi Kate sunt atât de populari.

În orice caz, William şi Kate, a căror nuntă a fost urmărită de o lume întreagă, au rupt multe tabuuri şi au adus valori ale clasei mijlocii în Casa Regală. Ei nu şi-au ascuns afecţiunea şi dragostea în public, fiind surprinşi la diferite evenimente ca un cuplu de îndrăgostiţi care nu se teme de gesturi de tandreţe, fapt neobişnuit pentru cuplurile regale.

Schimbarea aceasta se datorează în mare parte unor factori personali. Prinţul William a fost afectat de căsnicia eşuată a părinţilor săi, Charles şi Diana, dar a făcut tot posibilul pentru a nu repeta greşelile acestora. "Maturizat înainte de vreme, după ce a fost singurul confident al mamei sale fragile din punct de vedere emoţional, el a învăţat să iubească. Şi-a luat puterea şi de la inspiraţionala familie Middleton, reuşind să revitalizeze Familia Regală prin îmbrăţişarea valorilor clasei mijlocii", scriu jurnaliştii de la Daily Mail.

Cu siguranţă, William a moştenit acesta dorinţă de a avea un mod de viaţă mai simplu de la mama sa, care este cunoscută drept Queen of Hearts şi care a devenit atât de iubită tocmai prin activităţi caritabile şi sentimentul că este din popor. Diana şi-a dorit ca fiul ei să cunoască şi viaţa oamenilor din afara cercurilor regale şi aristocrate.

Dar ca model de cuplu, Prinţul William i-a luat pe soţii Middleton, un cuplu stabil, armonios, cu valori middle-class solide. Copii de comercianţi de lână şi lucrători în minerit, cei doi au reuşit prin spirit întreprinzător şi prin muncă grea să ajungă la nivelul upper middle class.

Prin adoptarea modelului Middleton, William a rupt cu o tradiţie familială nefericită în care copii erau neglijaţi de părinţi. "Devotamentul total al reginei Elisabeta pentru naţiune a însemnat că ea a fost un părinte foarte ocupat şi mai mult absent, ceea ce l-a afectat pe prinţul Charles. La fel, şi prinţul consort Philip, a fost destul de rece cu copii", arată jurnaliştii britanici.

Cuplul Kate-William a devenit atât de popular printre britanici şi chiar peste hotare tocmai prin această depărtare de eticheta strictă şi rece în favoarea unei imagini de descendenţi ai Casei Regale care trăiesc mai simplu şi mai aproape de oamenii simpli, un cuplu mai uman. Casa Regală avea nevoie de această schimbare de imagine.

William s-a simţit parte din familia unită a socrilor, simplă, iubitoare şi fără formalismele reci ale etichetei. Modul de a se adresa la pertu socrului cu Mike este o altă dovadă a schimbării prin care trece Casa Regală.

Relaţia bună cu familia Middleton l-a determinat pe William să ceară familiei Regale să-i trateze bine pe Middletoni. Iar aceasta i-a făcut pe plac. Regina a acceptat-o pe Kate chiar dacă este middle-class pentru că publicul o place, ceea ce contează pentru viitorul Familiei Regale în Marea Britanie.

Revoluţia middle-ton

Ca urmare a formării noului cuplu de Cambridge, eticheta rigidă este înlocuită cu un mod de viaţă mai flexibil. William a renunţat la servitori, valeţi, cameriste, bone, marcând astfel o ruptură îndrăzneaţă cu tradiţia regală. El va fi mult mai implicat în creşterea copilului său.

Cât despre micul prinţ nou născut, William va încerca din greu să-i asigure o copilărie normală departe de camerele paparazzi-ilor care l-au chinuit şi pe el. Iar cu viaţa obişnuită, ca în familia Middleton, se va sfârşi vrând-nevrând atunci când va prelua tronul. Până atunci, însă, Casa Regală se poate bucura de noua imagine şi popularitate dată de tânărul cuplu iar micul prinţ şi părinţii se mai pot bucura de viaţa de familie normală, stabilă, simplă şi iubitoare. Jurnaliştii britanici vorbesc deja despre o nouă eră regală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor