Mii de persoane protestează în Serbia împotriva atacării unui politician al opoziţiei

Mii de manifestanţi participă la un protest împotriva violenţei, în Belgrad, Serbia, 8 decembrie 2018
Mii de manifestanţi participă la un protest împotriva violenţei, în Belgrad, Serbia, 8 decembrie 2018 (AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
09.12.2018

Mii de persoane au demonstrat paşnic, sâmbătă, în centrul Belgradului pentru a protesta împotriva atacului asupra unui politician al opoziţiei şi pentru a cere preşedintelui Aleksandar Vucic şi partidului său de guvernământ, Partidul Progresist, să facă schimbări politice.

Sub sloganul “Opriţi cămăşile însângerate”, manifestanţii au scandat în timp ce mărşăluiau prin centrul oraşului, condamnând atacul asupra lui Borko Stefanovic, liderul micului partid Stânga Sârbă, potrivit Reuters.

Stefanovic a fost atacat de un grup de bărbaţi îmbrăcaţi în negru în 23 noiembrie în oraşul sudic Krusevac şi a suferit răni minore după ce a fost lovit cu o bară de fier.

Vucic a afirmat că atacatorii lui Stefanovic au fost arestaţi la scurt timp după incident, însă figuri ale opoziţiei susţin că partidul său a fost implicat, lucru negat de liderii progresişti.

Activişti ai opoziţiei susţin că Vucic este autocrat şi că Partidul Progresist este corupt.

Ratingul de popularitate al lui Vucic a scăzut într-o anumită măsură de când a câştigat alegerile prezidenţiale din 2017, însă el rămâne cel mai popular lider politic şi coaliţia de guvernare are o majoritate confortabilă de 160 de deputaţi în Parlamentul cu 250 de locuri.

Protestul de sâmbătă a fost susţinut de fostul primar al Belgradului Dragan Djilas, lider al Alianţei pentru Serbia – un grup format din 30 de partide - care a descris protestul ca o adunare a cetăţenilor împotriva conducerii autoritare.

Protestele opoziţiei au fost relativ rare în Serbia de la tulburările populare care au dus la alungarea de la putere a lui Slobodan Miloşevic în 2000.

Vucic, incitator naţionalist în timpul prăbuşirii violente a fostei Iugoslavii în anii 1990, a îmbrăţişat ulterior valori europene şi a transformat aderarea Serbiei la Uniunea Europeană într-un obiectiv strategic al ţării. De asemenea, el menţine legături strânse cu Rusia şi China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor