Minerii de la Vulcan refuză să intre în subteran: "Nu vom mai avea locuri de muncă, ne conduc doar politruci"

mineri
mineri (Epoch Times România)
Ana Petrescu
01.04.2013

Minerii din schimbul al doilea de la Mina Vulcan refuză, luni, să intre în subteran, după ce conducerea Societăţii Naţionale a Huilei (SNH) a luat decizia de a-l înlocui din funcţie pe inginerul-şef pentru Securitate şi Sănătate în Muncă, o schimbare care în opinia acestora a fost făcută pe criterii politice, informează Realitatea TV.

Protestul minerilor de la Exploatarea Minieră Vulcan vine după ce Nicolae Drăgoi, directorul general al Societăţii Naţionale a Huilei (SNH), l-a schimbat din funcţie pe Simion Hanganu, inginerul-şef pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (SSM).

Minerii, care stau în curtea Minei Vulcan şi refuză vehement să intre în subteran, susţin că susţin că nu vor începe lucrul până când cei din conducerea SNH nu vor renunţa la schimbarea inginerului-şef.

"Inginerul-şef schimbat nu are carnet de membru de partid şi de aceea l-au schimbat, dar este un bun profesionist. Nu avem nevoie să ne conducă politicienii. Sunt suficienţi în Parlament. Aici avem nevoie de specialişti. Securitatea şi Sănătatea în Muncă nu poate fi dată pe mâna oricui", a declarat unul dintre minerii nemulţumiţi.

Schimbarea din funcţie a lui Simion Hanganu a fost făcută vineri. În locul său a fost numit fostul director al minei, Aurelian Enache, care fusese retrogradat tot de conducerea SNH pe motive disciplinare. Simion Hanganu a fost numit şef sector aeraj.

"E o schimbare pur politică, să-i facă loc PSD-istului Aurelian Enache, pe care au zis că l-au schimbat disciplinar. Ce au să-i reproşeze lui Hanganu (inginerul-şef - n.r.) să ne spună şi nouă. Ne-am săturat de numirile lor abuzive şi politice. De aia nu vom mai avea locuri de muncă, ne conduc doar politruci", a afirmat un alt protestatar.

"Directorul minei Aurelian Enache a fost schimbat în urma unor verificări efectuate de Corpul de control, care a depistat abateri administrative la Mina Vulcan", a explicat directorul SNH, Nicolae Drăgoi, despre înlocuirea din funcţie a directorului minei.

Tot luni, Sorin Rosmenteniuc, actualul director al Minei Vulcan, a declarat că probleme au existat şi la schimbul întâi, când minerii, care au intrat în subteran la ora 6.00 şi care termină programul în jurul prânzului, au ameninţat că nu vor mai ieşi din abataje dacă directorul Societăţii Naţionale a Huilei, Nicolae Drăgoi nu va reveni asupra hotărârii luate.

În prezent, minerii din schimbul al doilea îl aşteaptă pe directorul SNH pentru a le explica motivele ce au stat în spatele deciziei luate vineri.

Conform unui protocol local al USL, conducerea Minei Vulcan revenea celor din PNL, iar până vineri conducerea minei a fost asigurată de un membru PSD. Aurelian Enache este membru PSD Vulcan, Sorin Rosmenteniuc este membru PNL, iar Directorul SNH Petroşani, Nicolae Drăgoi, este şi el, la rândul său, social-democrat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor