Victor Ponta anunţă concedieri la Oltchim

Victor Ponta, conferinţă de presă la Palatul Victoria. (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
30.03.2013

Comisia Europeană a emis un aviz negativ pentru un ajutor de stat la Oltchim, deoarece compania a mai beneficiat de un astfel de sprijin, iar Guvernul nu a primit nicio intenţie de cumpărare de la vreun client serios, a precizat premierul Victor Ponta vineri..

Premierul a mai declarat că, în acest caz, singura soluţie este restructurarea cu disponibilizări.

Statul încearcă să atragă finanţare de la bănci şi trader-i pentru activele funcţionale ale Oltchim, a explicat premierul vineri seară, la Antena 3.

Peste 1000 de angajaţi, disponibilizaţi de luni

Peste 1.000 de angajaţi ai combinatului Oltchim vor fi concediaţi luni, a anunţat vineri administratorul judiciar al unităţii, Gheorghe Piperea.

Potrivit Business24, angajaţii vor primi deciziile de concediere de luni şi vor pleca în aproximativ două săptămâni.

Pe lângă angajaţii care vor fi concediaţi luni, alţi 300 vor intra în şomaj tehnic. Producţia este oprită la Oltchim de şase luni, iar combinatul a intrat în insolvenţă la începutul acestui an, după ce în 2012 îşi dublase pierderile, conform Digi24.

Combinatul Oltchim raportase pierderi nete de 403,3 milioane lei în 2012, de peste două ori mai mari decât în 2011, când s-au cifrat la 198,3 milioane lei, potrivit datelor transmise de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Peste 1.000 de salariaţi ai Combinatului Chimic Oltchim s-au strâns joi dimineaţă într-un miting de amploare în curtea instituţiei, protestând faţă de restanţele salariale din luna decembrie şi lipsa perspectivelor cu privire la viitorul celui mai mare agent economic din judeţul Vâlcea.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a confirmat că vineri vor fi achitate restanţele salariale la Oltchim, declarase primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu.

Peste 300 de protestatari au blocat DN 64

Drumul Naţional 64 a fost blocat miercuri de peste 200 de angajaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, care îi cer administratorului judiciar şi reprezentanţilor Ministerului Economiei să vină la Vâlcea pentru a le prezenta planul privind unitatea.

Protestatarii care au blocat DN 64 la ieşirea din Râmnicu Vâlcea spre Drăgăşani susţin că nu vor renunţa la protest până când administratorul judiciar şi reprezentanţii Ministerului Economiei nu vor veni la Vâlcea să discute cu ei.

Angajaţii sunt nemulţumiţi de restanţele salariale şi de faptul că au fost anunţaţi că vor fi disponibilizaţi înainte ca planul de reorganizare al unităţii să fie elaborat şi aprobat, conform preşedintelui Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.

"Oamenii au blocat Drumul Naţional 64, la ieşirea din oraşul Râmnicu Vâlcea, şi nu vor să mai intre în secţii până când administratorii judiciari şi reprezentanţii Ministerului Economiei nu vin la faţa locului. Ei vor explicaţii în ceea ce priveşte disponibilizările şi nu sunt de acord cu încălcarea legii, deoarece practic se trimite în şomaj înainte să fie elaborat şi aprobat planul de reorganizare de către Adunarea Generală a creditorilor", a precizat şeful sindicatului, Mihai Diculoiu.

Peste 300 de angajaţi au protestat şi marţi

Întrucât există restanţe salariale pe trei luni, peste 300 de salariaţi de la combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea protestează marţi în faţa sediului administrativ al unităţii. Angajaţii susţin că şi că ar putea fi făcute concedieri colective care ar viza aproximativ 1.000 de angajaţi.

"Noi am înţeles că peste 1.000 de angajaţi vor rămâne fără locuri de muncă în perioada următoare. După discuţiile cu băncile, administratorul judiciar Gheorghe Piperea a cerut reducerea cheltuielilor de personal cu 37% la Oltchim, iar sindicatele spun că există două variante pentru a se reduce aceste cheltuieli: tăieri salariale sau concedieri colective. Mulţi dintre noi sunt de acord să fie concediaţi dacă se respectă contractul de muncă şi ni se acordă salarii compensatorii. Vrem să se respecte contractul colectiv de muncă. În combinat s-au făcut zilele trecute liste cu numărul de posturi care pot fi desfiinţate în fiecare secţie", a precizat un protestatar.

Angajaţii Oltchim au protestat şi săptămâna trecută, cerând plata salariilor restante, garanţia locurilor de muncă şi repornirea unităţii la parametri normali de funcţionare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor