Oltchim: Peste 300 de protestatari au blocat DN 64

Vedere generală a combinatului siderurgic Ilva de la Taranto, Italia.
Vedere generală a combinatului siderurgic Ilva de la Taranto, Italia. (MARIO LAPORTA / AFP / GettyImages)
Liviu Şerbănescu
27.03.2013

Drumul Naţional 64 a fost blocat miercuri de peste 200 de angajaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, care îi cer administratorului judiciar şi reprezentanţilor Ministerului Economiei să vină la Vâlcea pentru a le prezenta planul privind unitatea.

Protestatarii care au blocat DN 64 la ieşirea din Râmnicu Vâlcea spre Drăgăşani susţin că nu vor renunţa la protest până când administratorul judiciar şi reprezentanţii Ministerului Economiei nu vor veni la Vâlcea să discute cu ei.

Angajaţii sunt nemulţumiţi de restanţele salariale şi de faptul că au fost anunţaţi că vor fi disponibilizaţi înainte ca planul de reorganizare al unităţii să fie elaborat şi aprobat, conform preşedintelui Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.

"Oamenii au blocat Drumul Naţional 64, la ieşirea din oraşul Râmnicu Vâlcea, şi nu vor să mai intre în secţii până când administratorii judiciari şi reprezentanţii Ministerului Economiei nu vin la faţa locului. Ei vor explicaţii în ceea ce priveşte disponibilizările şi nu sunt de acord cu încălcarea legii, deoarece practic se trimite în şomaj înainte să fie elaborat şi aprobat planul de reorganizare de către Adunarea Generală a creditorilor", a precizat şeful sindicatului, Mihai Diculoiu.

Peste 300 de angajaţi au protestat şi marţi

Întrucât există restanţe salariale pe trei luni, peste 300 de salariaţi de la combinatul Oltchim din Râmnicu Vâlcea protestează marţi în faţa sediului administrativ al unităţii. Angajaţii susţin că şi că ar putea fi făcute concedieri colective care ar viza aproximativ 1.000 de angajaţi.

"Noi am înţeles că peste 1.000 de angajaţi vor rămâne fără locuri de muncă în perioada următoare. După discuţiile cu băncile, administratorul judiciar Gheorghe Piperea a cerut reducerea cheltuielilor de personal cu 37% la Oltchim, iar sindicatele spun că există două variante pentru a se reduce aceste cheltuieli: tăieri salariale sau concedieri colective. Mulţi dintre noi sunt de acord să fie concediaţi dacă se respectă contractul de muncă şi ni se acordă salarii compensatorii. Vrem să se respecte contractul colectiv de muncă. În combinat s-au făcut zilele trecute liste cu numărul de posturi care pot fi desfiinţate în fiecare secţie", a precizat un protestatar.

Angajaţii Oltchim au protestat şi săptămâna trecută, cerând plata salariilor restante, garanţia locurilor de muncă şi repornirea unităţii la parametri normali de funcţionare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor