Mini-referendum: 80% dintre britanici ar dori să părăsească Uniunea Europeană

Premierul britanic, David Cameron.
Premierul britanic, David Cameron. (AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
21.01.2015

Cel mai mare vot din ultimii 40 de ani asupra legăturilor Marii Britanii cu Bruxelles-ul a arătat că 80% dintre britanici nu mai doresc să rămână în Uniunea Europeană, conform publicaţiei Daily Express.

Dintre cei aproximativ 14.581 de oameni care au votat în cadrul mini-referendumului 11.706 doresc ca ţara lor să iasă din Uniunea Europeană iar 2.725 doresc să rămână în UE.

Mini-referendumul – primul asupra acestei chestiuni din 1975 până în prezent – a fost organizat de trei parlamentari britanici din partea Partidului Conservator.

Ei consideră că rezultatul categoric, care îi va fi prezentat astăzi lui David Cameron, îl va forţă pe acesta să avanseze un referendum privind viitorul Marii Britanii în UE pe care premierul l-a planificat pentru 2017. Ei speră în schimb că aceste referendum ar putea avea loc anul viitor.

Rezultatul mini-referendumului pune mai multă presiune asupra premierului britanic să acţioneze în această privinţă, mai ales după ce în urmă cu câteva zile preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a comparat apartenenţa britanică la UE cu o romanţă condamnată şi a sugerat ca Marea Britanie să ceară “divorţul” de blocul european.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor