Miniştrii germani se revoltă, Merkel încearcă să păstreze coaliţia de guvernare

Olaf Scholz
Olaf Scholz (John MacDougall/AFP via Getty Images)

La scurt timp după ce ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, şi-a lansat planul de a finaliza uniunea băncilor europene, potrivit Financial Times au apărut rapoarte care susţineau că Scholz a neglijat în mod inexplicabil să o informeze pe Angela Merkel despre plan, testând autoritatea politică a cancelarului german, tocmai în momentul în care aceasta se chinuie să îşi ducă până la sfârşit mandatul.

Merkel pare să fi pierdut controlul asupra guvernului său. În urmă cu două săptămâni, ministrul Apărării, Annegret Kamp-Karrenbauer, a propus un plan de pace pentru nordul Siriei, fără a-l supune aprobării cancelarului.

Deşi, cel puţin, pe parcursul acelui incident, Merkel a fost informată cu privire la existenţa planului, ideile ministrului Apărării au fost coordonate de social-democraţi şi ministrul de Externe, Heiko Maas. Întregul incident a devenit până la urmă un scandal guvernamental, alimentând speculaţiile că Merkel este adormită la cârmă.

Atât Scholz cât şi Kamp-Karrenbauer sunt succesori potenţiali la postul de cancelar, dar cum Alternativa pentru Germania, de dreapta, înregistrează victorii solide în alegerile recente, fiind dificil de făcut o prognoză a situaţiei politice în următorii doi ani.

Atât creştin-democraţii lui Merkel, cât şi partenerii lor de coaliţie (inclusiv SPD) au suferit înfrângeri la urne, iar coaliţia lui Merkel abia supravieţuieşte.

O mare parte a lipsei de funcţionalitate a guvernului german pare să provină din legături lipsite de loialitate. Kamp-Karrenbauer a fost iniţial succesoarea oficială a lui Merkel, dar un dezacord politic a declanşat o revoltă împotriva ei. Drept urmare, relaţia ei cu Merkel a devenit încordată.

Scholz, în schimb, încearcă să câştige conducerea SPD. Rivalii săi au avertizat că pot scoate partidul din coaliţia de guvernare şi declanşa alegeri anticipate.

Deşi planul lui Scholz pentru finalizarea cadrului uniunii bancare europene a fost primit rece în comisia pentru finanţe din parlamentul german, Scholz sprijină planul şi a insistat că partidul lui Merkel va sprijini principiile care să construiască un sistem de asigurare a depozitelor (cea mai controversată componentă a planului Scholz) stabilit de predecesorul lui Scholz, Wolfgang Schaeuble.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii