Ministrul de Externe iranian: Trump nu doreşte război, dar ar putea fi “ademenit într-unul”

Ministrul iranian de externe Javad Zarif. (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.04.2019

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Zarif, a declarat că Iranul este încrezător în abilitatea sa de a ocoli sancţiunile impuse de Statele Unite, precizând că ţara sa are un “doctorat în această privinţă”.

Într-un interviu exclusiv pentru Reuters, Zarif a mai susţinut că, în opinia lui, preşedintele american Donald Trump nu doreşte să poarte un război cu Iranul, dar este posibil să fie “ademenit într-unul”. În acest caz, el a adăugat că Iranul va fi pregătit să se apere.

Referitor la cine ar putea să îl îndemne pe Trump să intre într-un conflict, Zarif i-a specificat pe consilierul Casei Albe pe probleme de securitate naţional, John Bolton, şi pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, printre alţii. Zarif a avertizat că anumite persoane ar putea încerca să “orchestreze un accident”, care în cele din urmă va genera o criză mai amplă, potrivit Reuters.

De asemenea, oficialul iranian a indicat că navelor Marinei SUA li se va permite să treacă prin Strâmtoarea Ormuz, întrucât guvernul de la Teheran doreşte să permită în zonă desfăşurarea operaţiunilor de promovare a libertăţii de navigaţie.

La începutul acestei luni, SUA a desemnat în mod oficial Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului ca fiind organizaţie teroristă. În replică, Iranul a desemnat armata americană drept organizaţie teroristă. Zarif a declarat pentru Reuters că desemnarea americanilor este “absurdă”, dar că Iranul va recurge la “prudenţă”.

Cu privire la Strâmtoarea Ormuz, Zarif declarase anterior că “este în interesul nostru vital, pentru securitatea naţională, să menţinem deschis Golful Persic. ... Am făcut acest lucru în trecut şi vom continua să îl facem şi în viitor. Însă SUA ar trebui să ştie că atunci când intră în Strâmtoarea Ormuz trebuie să discute cu cei care protejează Strâmtoarea Ormuz, şi anume Gărzile Revoluţionare Iraniene.

În această săptămână, administraţia Trump a anunţat că nu va reînnoi derogările acordate timp de şase luni celor mai mari opt clienţi ai Iranului, care le-au permis acestora să continue să importe anumite cantităţi de petrol iranian în ciuda sancţiunilor americane reimpuse după ce administraţia Trump s-a retras anul trecut dintr-un acord nuclear internaţional încheiat în 2015. Teheranul a declarat că va continua să exporte petrol.

Totuşi, ministrul iranian de Externe a avertizat în privinţa “consecinţelor” în cazul în care SUA îşi continuă eforturile de a împiedica Teheranul să exporte petrol pe pieţele internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor