Miron Cozma, premiat pentru "o viaţă în slujba poporului român"

Miron Cozma
Miron Cozma (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Ana Ion
14.02.2022

Miron Cozma - liderul minerilor care, pe 15 iunie 1990, aruncau România în haos şi teroare prin acţiunea în forţă împotriva protestatarilor din Bucureşti - a fost premiat, pentru "deosebite fapte de omenie şi o viaţă pusă în slujba poporului român", de Fundaţia Omenia, condusă de Ecaterina Andronescu, Dan Tudorache şi gen. Ioan Talpeş, relatează Newsweek.

Preşedinta Fundaţiei Internaţionale Omenia este Minodora Ilie, figură controversată care susţinea că l-a ajutat pe Florin Cîţu cât timp a studiat în SUA, iar prim-vicepreşedinţi fostul şef al SIE gen. Ioan Talpeş, fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, fostul primar al Sectorului 1 Dan Tudorache şi colonelul Dănuţ Petrişor Gruia.

Semnăturile celor cinci apar pe diploma pe care i-au acordat-o lui Miron Cozma, fost lider al minerilor, pentru "deosebite fapte de omenie şi o viaţă pusă în slujba poporului român".

Miron Cozma a fost închis pentru prima dată în februarie 1999 la finalul unui marş spre Bucureşti, fiind arestat la Stoeneşti. El a fost condamnat prima dată la începutul lui 1999 la 18 ani de închisoare, pentru violentele acţiuni ale Mineriadei din septembrie 1991 soldată cu trei morţi şi care a dus la căderea guvernului Petre Roman.

În decembrie 2003 a primit două noi condamnări, la zece, respectiv şapte ani de închisoare, pentru Mineriada de la Stoeneşti, din lunile ianuarie şi februarie 1999.

Cozma a fost graţiat de preşedintele Ion Iliescu pe 15 decembrie 2004, însă graţierea a fost revocată în 16 decembrie, ca urmare a protestelor împotriva deciziei.

Cozma a fost eliberat din închisoare pe 2 decembrie 2007.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor